IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  vaybe sohbet

>
+
Etiketlenen Kullanıcılar

19Beğeni(ler)
  • 6 Post By PySSyCaT
  • 3 Post By Seyra
  • 3 Post By PySSyCaT
  • 1 Post By omeGa
  • 1 Post By NurSima
  • 2 Post By Sarya
  • 1 Post By CyBeR
  • 1 Post By Dedecan61
  • 1 Post By Sarya

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 16 Ocak 2022, 16:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ekmek İsrafını Azalt








Ekmek İsrafını Azalt

Günümüzde en tartışmalı konulardan biri ekmek tüketimi. Özellikle gluten konusunda tartışmalar devam etmekte. Gluten bir yandan çölyak hastalığına neden olurken bir yandan da karaciğer yağlanmasına ve insulin direncine neden olabiliyor.


İnsanların ilk olarak ıslah ettiği tohum türlerinden biri olan buğday insanların temel yemeklerinden biri oldu. Peki buğday her zaman bu kadar tehlikeli ve tartışılan bir gıda mıydı? İnsanların toplu yaşama, ilk şehirlere geçmesinde; avcılık ve toplayıcılığı bırakıp üretime geçmelerine en büyük katkıyı yapan bu ürün neden bugün bu kadar tartışılıyor?


Anadolu Topraklarının İlk Sahibi Siyez Buğdayı yazımızda da belirttiğimiz gibi buğday çok geniş bir genetik çeşitliliğe sahiptir. Anadolu’daki ilk buğday türleri olan Siyez ve Kavılca gibi buğday türleri 14 kromozumlu bir tür olup sert bir kabuğa sahiptir, sonuç olarak fabrikasyon üretime uygun değildir. Bu nedenle modern ya da diğer bir deyişle genetiği ile oynanmış 42 kromozomlu buğday türleri türetilmiştir. Bu türler yumuşak kabuklu olup fabrikasyona çok uygun türlerdir. Böylece, neredeyse bütün gıda ürünlerinin içerisine farklı şekilde girmiştir. Siyez ve kavılca gibi buğday türleri düşük gluten içeriğine sahipken 42 kromozomlu yeni buğday türleri yüksek gluten içeriğine sahiptir. Gluten buğdaya, una, ekmeğe ve bulunduğu diğer gıdalara kıvam ve lezzet verirken aynı zamanda da insanlarda yukarıda belirttiğimiz rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir.


Türkiye dünyanın en çok ekmek tüketen ülkesi. Yılda kişi başına 104 kilogram ekmek tüketiyoruz. Türkiye yine benzer şekilde belki de ekmeğe en çok saygı duyulan ülkelerden biri ve günlük deyim ve atasözlerinin içersinde bile en çok sık kullanılan kelimelerden biri: Ekmek aslanın ağzında, ekmek parası, ekmeğini taştan çıkarmak gibi…


Türkiye’de yılda 33 milyar, günde 120 milyon adet ekmek üretiliyor. Araştırmalara göre günde 5 milyon adede yakın ekmek çöpe gidiyor. Bu 5 milyonluk israfın, yaklaşık 3 milyonu fırınlarda, 1.5 milyonu evde, 0.5 milyonu ise yemekhane, lokanta, otel gibi toplu tüketim alanlarında yaşanıyor. Benzer rakamlar maalesef dünya geneli için de geçerli.


Burada karşımıza dünya çapında bir ikilem çıkıyor. Hem daha çok gıda üretmeye çalışıyoruz hem de ürettiğimiz gıdayı israf ediyoruz. Daha çok gıda üretmeye çalışırken de hem genetiği değiştirilmiş tohumara hem de yoğun tarım ilacına başvurarak kendimizi de zehirleyebiliyoruz. Bu durumuda atmamız gereken iki temel adım var.


Birincisi doğru, geleneksel ve temiz gıda üreten üreticileri tercih etmeliyiz.


İkincisi ise israfı önlemeliyiz.

Ekmeği ziyan etmemek için evde neler yapabiliriz?

Fazla değil ihtiyaç kadar ekmek alınmalı. Hatta mümkünse evde ihtiy[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ımız kadar düzenli olarak üretmeli.
Ekmeğin fazlasını buzluğa kaldırıp, ihtiyaç oldukça ekmek kızartma makinasında ısıtarak tüketilmeli. İhtiyaç kadar sofraya çıkartılmalı.
Fırından alınan taze ekmek kese kağıdında muhafaza edilmeli. Bu sayede kağıt nemi alır ve ekmek kenarlarının yumuşamasını engeller.
Bayat ekmeğin üzerine su serpip, fırında 10 dakika ısıtabilirsiniz.
Bayat ekmeği kırıntı haline getirip, köfte harcında, yemeklerin üzerinde, salatalarda ve kızartmalarda kullanabilirsiniz.


Yazıda kullanılan rakamsal bilgiler ve ekmeği ziyan etmeme fikirleri Ruhun Doysun websitesinden alınmıştır.



TappTaze..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

 

Etiketler
ekmek israfını azalt


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hayır de stresi azalt Amelia Kişisel Gelişim 0 18 Haziran 2014 10:25