18 Ocak 2022, 02:13 | #1 | |
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Türkiyede Zeytin Çeşitleri Türkiyede Zeytin Çeşitleri Anadolu zeytin çeşitlilği açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biridir. Standardı almış yaklaşık 90 çeşit zeytin bulunmaktadır. Zeytinin çiçeklenme dönemi, çeşitlerine göre değişmekle birlikte, Mayıs – Haziran arası değişmektedir. Havalar sıcak ve kurak giderse çiçeklenme Nisan’a doğru gelirken, serin ve yağışlı olması durumunda Haziran’a doğru sarkar. Çeşidine ve yöresine göre Eylül itibariyle yeşil zeytin olarak hasat edilmeye başlayabilir, hasat edilmeyen ve dalda beklemeye devam eden zeytin daha da yağlanır ve siyah renge dönmeye başlar. Çeşidine ve yöresine göre değişmekle birlikte siyah zeytin hasadı da Ekim sonu itibariyle başlar. Hasat öncesi kuru ve güneşli günler asidite düzeyini düşürür ve zeytinyağının değerini arttırır. Meyvedeki yüksek yağ oranı ürün dokusunu negatif yönde etkiler. Bu nedenle sofralık zeytindeki yağ oranının %20’yi geçmemesi tercih edilir. Ege Bölgesi Zeytin Çeşitleri Ayvalık Zeytini Orijini Edremit’tir. Ayvalık, Edremit, Havran, Burhaniye, Çanakkale, İzmir ve Dikili’de yaygındır. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 270 – 290 Yağ oranı: %24.72 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: 15 – 30 Ekim Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 Kasım Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %19’u bu çeşittendir. İyi bir yağlık olmasına rağmen, yeşil çizme, kırma ya da siyah sofralık olarak değerlendirilir. Çizme ve ya kırma yapmak için en uygun zaman Ekim – Kasım aylarıdır. Yağı kimyasal ve duyusal özellikleri yönünden en üst sırada gelir. Domat Zeytini Orijini Akhisar’dır. Akhisar, Manisa, Turgutlu, Saruhanlı, Kemalpaşa, Selçuk, Aydın, Söke, Karacasu ve Kuyucak ilçelerinde yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 180 – 200 Yağ oranı: %20.57 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayının ilk yarısı Siyah Zeytin oluşum dönemi: Siyah oluşuma çok geç ulaşır. Kasım ayının 2. Yarısında %20’sinin karardığı gözlemlenmiştir. Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %1,4’ü bu çeşittendir. Yeşil sofralık olarak değerlendirilir. Memecik Zeytini Orijini Muğla’dır. İzmir, Menemen, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Sinop, Kahramanmaraş, Antalya ve Kastamonu’da yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 200 – 210 Yağ oranı: %24.50 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayının ilk yarısı Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 Kasım – 15 Aralık Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %45’i bu çeşittendir. Yağlık olarak işlense de yeşil ve ya siyah sofralık olarak da değerlendirilir. Kalite yönünden Ayvalık çeşidinden sonra gelir. Uslu Zeytini Orijini Akhisar’dır. Manisa, Akhisar, Soma, Turgutlu, Kemalpaşa, Selçuk, Muğla, Yatağan’da yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 283 Yağ oranı: %21.50 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ağustos ayı son haftası, Eylül ayı ilk haftası Siyah Zeytin oluşum dönemi: 1 – 30 Kasım Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %1’i bu çeşittendir. Meyvelerin tam olgunluktaki parlak koyu siyah rengi ve tadı nedeniyle siyah sofralık olarak değerlendirilir. Memeli Zeytini Orijini Menemen’dir. Menemen, Turgutlu ve Kemalpaşa ilçelerinde yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 200 – 210 Yağ oranı: %22.24 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayının ilk yarısı Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 Kasım – 15 Aralık Sofralık ve yağlık olarak değerlendirilir. Manzanilla (Manzanillo) Zeytini Orijini İspanya’nın Cordoba bölgesidir. Ülkemizde en çok Aydın’da yetiştirilimektedir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 250 – 270 Yağ oranı: %16 - 18 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayı ilk yarısı Genellikle sofralık yeşil zeytin olarak tüketilir. Çilli Zeytini Orijini Kemalpaşa’dır. Bornova, Manisa, Kemalpaşa ve Turgutlu’daki eski zeytinliklerde bulunur. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 200 – 210 Yağ oranı: %21 - 22 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayının ilk yarısı Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 Kasım – 15 Aralık Yeşil sofralık olarak değerlendirilir. Çekişte Zeytini Orijini Ödemiş olmakla birlikte İzmir (Kiraz, Torbalı, Ödemiş) ile Aydın (Nazilli, Sultanhisar, Yenipazar)’da yetişmektedir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 180 – 190 Yağ oranı: %26 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayının ikinci yarısı Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ilk yarısında ancak %35-40 kadar kararmış olur. Geç olgunlaşan bir çeşittir. Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %1,5’i bu çeşittendir. Yağ oranı yüksek olmasına rağmen yeşil kırma olarak değerlendirilir. Çelebi (İznik Çelebi) Zeytini Orijini İznik olup, Bursa (Gemlik, İznik, Orhangazi), Kocaeli Merkez ve Gölcük ile Bilecik Merkez, Osmaneli ve Gölpınarı ilçelerinde yetişmektedir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 130 – 140 Yağ oranı: %20 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 – 30 Kasım Yeşil sofralık olarak değerlendirilir. İzmir Sofralık Zeytini Orijini İzmir olup, İzmir ili civarındaki zeytinliklerde mevcuttur. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 120 – 135 Yağ oranı: %20 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Eylül sonu Ekim başı Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ilk yarısı Yeşil sofralık olarak değerlendirilir. Kiraz Zeytini Orijini Akhisar’ın Zeytinliova kasabasıdır. Manisa ili civarındaki eski zeyinliklerde rastlanır. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 220 – 235 Yağ oranı: %20 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ağustos sonu, Eylül ayı ilk haftası Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ilk yarısında meyvelerin %90 oranında karardığı gözlemlenmiştir. Erken olgunlaşan bir çeşittir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Çakır Zeytini Orijini İzmir’dir. İzmir ve civarındaki eski zeytinliklerde bulunur. Geç olgunlaşan bir çeşittir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 340 – 355 Yağ oranı: %23.50 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: 15 – 30 Ekim Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ilk yarısında meyvelerin %60 oranında karardığı gözlenmiştir. Geç olgunlaşan bir çeşittir. Yağlık bir çeşit olup, yağı kimyasal ve duyusal özellikleri itibariyle Ayvalık, Memecik, Memeli ve Erkence’den sonra 5. sıradadır. Yeşil sofralık olarak da değerlendirilebilir. Erkence Zeytini Orijini İzmir’dir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 325 – 335 Yağ oranı: %25.50 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: 15 Eylül Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayı ortası Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %3,5’i bu çeşittendir. Nemli, imbat alan yörelerde “Phoma oleae” isimli mantarın etkisiyle bu çeşitte meyveler ağaç üzerinde kahverengi bir renk alarak acılığını kaybeder ve doğrudan yenebilecek duruma gelir. Bu oluşum “Hurma” diye adlandırılır. Çeşme ve Karaburun ekolojisi içerisinde Hurma oluşumu yüksektir. Yağ oranı yüksek olduğu için esasen yağlık olarak değerlendirilir. Marmara Bölgesi Zeytin Çeşitleri Gemlik Zeytini Orijini Gemlik’tir. Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Kocaeli, Samsun, Sinop, Trabzon, İzmir, Manisa, Aydın, İçel, Adana, Antalya, Adıyaman illerinde yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 260 – 270 Yağ oranı: %30 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: 20 Ağustos – 10 Eylül Siyah Zeytin oluşum dönemi: 1 -15 Kasım Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %11’i bu çeşittendir. Sayı bakımından Memecik ve Ayvalık çeşitlerinden sonra 3. sırada yer alır. Edincik Su Zeytini Orijini Balıkesir ilinin Erdek ilçesidir. Bandırma, Edincik ve Erdek ilçelerinde yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 190 – 210 Yağ oranı: %17 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı içerisinde Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 Kasım – 15 Aralık Su oranı yüksek, yağ oranı düşük olduğu için siyah sofralık olarak değerlendirilir. Samanlı Zeytini Orijini Karamürsel olup, Marmara Bölgesi’nde İznik ve Karamürsel civarında yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 200 – 210 Yağ oranı: %22.24 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayı Yeşil sofralık olarak değerlendirilir. Meyvelerdeki acılık maddesi oleuropein’in oranının düşük olmasından dolayı işleme esnasında kısa sürede yeme kıvamına gelir. Bu nedenle bu çeşide “Tatlı Zeytin” de denir. Karamürsel Su (Kalamata) Zeytini Orijini Karamürsel ilçesidir. Karamürsel, Gebze ve Gölcük ilçelerinde yetişir. Piyasada “Kalamata Zeytini” olarak tanınır. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 130 – 140 Yağ oranı: %18.50 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Eylül ayının ilk haftası Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayı ilk yarısı Oleuropein içeriği düşük olduğu için işleme sırasında kolayca tatlanır. Yağ oranı düşüktür. Kalamata zeytini adı altında siyah sofralık olarak işlenir. Akdeniz Bölgesi Zeytin Çeşitleri Tavşan Yüreği (Ters Yaprak) Zeytini Orijini Fethiye ilçesidir. Muğla’nın Fethiye, Antalya’nın Karaman ve Akseki ilçelerinde yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 160 – 180 Yağ oranı: %20 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayının ilk haftası Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ikinci yarısı Antalya’da yeşil sofralık, Muğla’da siyah sofralık olarak değerlendirilir. Büyük Topak Ulak (Topak Aşı) Zeytini Orijini Adana’nın Tarsus ilçesi olmakla birlikte Hatay ilinin İskenderun, Anamur, Erdemli, Adana’nın Tarsus, Seyhan, Isparta’nın Sütçüler ilçelerinde yetişmektedir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 205 – 210 Yağ oranı: %20 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı içerisinde Siyah Zeytin oluşum dönemi: Ocak ayı içerisinde Etli ve lezzetli olduğundan, yeşil çizme olarak tüketilir. Sarı Ulak Zeytini Orijini İçel ilinin Tarsus ilçesi olup, İçel Merkez, Tarsus, Gülnar, Erdemli ilçeleriyle, Adana ili Kozan, Seyhan ve Yumurtalık ilçelerinde yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 260 – 270 Yağ oranı: %19 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı içerisinde Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ikinci haftası Türkiye'deki toplam ağaç sayısının %0,6’sını oluşturur. Siyah ve yeşil sofralık olarak değerlendirilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Zeytin Çeşitleri Kan Çelebi Zeytini Orijini Gaziantep’in Nizip ilçesi olup Gaziantep ve civarında yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 160 – 170 Yağ oranı: %17 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Eylül ayının ikinci yarısı Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ilk yarısı Olgun meyve pembe – kırmızı renktedir. Sofralık olarak tüketilir. Halhalı Zeytini Orijini Mardin’in Derik ilçesi olup, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Mardin’deki zeytinliklerde rastlanır. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 450 – 460 Yağ Oranı: %27 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Eylül ayının son haftası Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayı Toplam ağaç sayısının %2’sini oluşturur. Yeşil kırma olarak değerlendirilmenin yanında siyah sofralık veya yağlık olarak da değerlendirilir. Eğriburun Zeytini Orijini Gaziantep ili Nizip ilçesi olup, Hatay ili İskenderun, Gaziantep’in Nizip, Urfa’nın Halfeti ilçesindeki zeytinliklerde rastlanabilir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 380 Yağ Oranı: %21 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 – 30 Kasım Siyah ve yeşil sofralık olarak değerlendirilir. Nizip Yağlık Zeytin Orijini Gaziantep’in Nizip ilçesidir. Ayrıca Kahramanmaraş Merkez ve Mardin’in Cizre ilçelerinde yetişmektedir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 450 - 460 Yağ Oranı: %27 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Eylül ayının son haftası Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayı Toplam ağaç sayısının %2’sini oluşturur. Yağ bakımından oldukça zengindir. Kalite yönünden Kilis yağlık ve Halkalı’dan sonra gelir. Siyah sofralık olarak da değerlendirilir. Kilis Yağlık Zeytin Orijini Kilis ilidir. Gaziantep Merkez, Oğuzeli, Urfa Merkez, Kilis, Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ve Mardin’in Cizre ilçelerindeki zeytinliklerde yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 550 - 560 Yağ Oranı: %32 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ikinci yarısı Toplam ağaç varlığımızın yaklaşık 3’ünü oluşturur. Meyveleri yüksek oranda yağ içerir. Yağ kalitesi yüksektir. Salkım şeklinde ve mercimek iriliğinde meyve oluşur. Saurani (Savrani) Zeytini Orijini Hatay ilinin Altınözü ilçesidir ve Hatay ili civarındaki zeytinliklerde yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kal[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]re): 330 - 340 Yağ Oranı: %29 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı Siyah Zeytin oluşum dönemi: Aralık ayı Toplam ağaç varlığımızın %0,6’sını oluşturur. Yağ bakımından zengindir ve yağlık olarak değerlendirilir. Siyah ve yeşil sofralık olarak değerlendirilir. Yağ Çelebi Zeytini Orijini Gaziantep olup, Gaziantep’in Nizip ilçesinde ve Kilis’te yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 220 - 230 Yağ Oranı: %21 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 – 30 Kasım Yağlık olarak değerlendirilir. Sarı Haşebi Zeytini Orijini Hatay ili Altınözü ilçesidir ve Hatay ili civarında yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 340 Yağ Oranı: %24 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ilk yarısı Toplam ağaç varlığının %0,7’sini oluşturur. Yağlık ve siyah sofralık olarak değerlendirilir. Kalembezi Zeytini Orijini Gaziantep’in Nizip ilçesi olmakla birlikte Nizip ve Kilis’te yetişir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 450 Yağ Oranı: %32 Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Eylül ayı Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ikinci yarısı Yağ bakımından zengin olduğu için genellikle yağlık olarak değerlendirilir. TappTaze..
__________________ #MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦ {22~02~`22..∞} {09~09~`22..ღ} | |
|
18 Ocak 2022, 15:40 | #2 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Türkiyede Zeytin Çeşitleri Emeğine Sağlık Paylaşım İçin Teşekkürler
__________________ Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir. |
|
18 Ocak 2022, 17:29 | #3 |
Çevrimiçi # Forum Dedesi #
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Türkiyede Zeytin Çeşitleri Bilgi için eline sağlık Günceldir +
__________________ Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!! Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir. |
|
Etiketler |
türkiyede zeytin çeşitleri |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Düz Yazı Türleri - Düz Yazı Çeşitleri Nelerdir -Yazı Çeşitleri Hakkında Bilgi | PySSyCaT | Türkçe | 0 | 28 Ekim 2014 00:36 |
Kök Çeşitleri - Bitkilerde Kök Çeşitleri | PySSyCaT | Biyoloji | 0 | 19 Ekim 2014 11:24 |
Kas Çeşitleri - Vücudumuzdaki Kas Çeşitleri Nelerdir | Liaaa | Ödev ve Tezler | 0 | 13 Mart 2012 15:13 |