IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
5Beğeni(ler)
  • 3 Post By PySSyCaT
  • 1 Post By CyBeR
  • 1 Post By Dedecan61

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Ocak 2022, 02:13   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiyede Zeytin Çeşitleri







Türkiyede Zeytin Çeşitleri

Anadolu zeytin çeşitlilği açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biridir. Standardı almış yaklaşık 90 çeşit zeytin bulunmaktadır. Zeytinin çiçeklenme dönemi, çeşitlerine göre değişmekle birlikte, Mayıs – Haziran arası değişmektedir. Havalar sıcak ve kurak giderse çiçeklenme Nisan’a doğru gelirken, serin ve yağışlı olması durumunda Haziran’a doğru sarkar. Çeşidine ve yöresine göre Eylül itibariyle yeşil zeytin olarak hasat edilmeye başlayabilir, hasat edilmeyen ve dalda beklemeye devam eden zeytin daha da yağlanır ve siyah renge dönmeye başlar. Çeşidine ve yöresine göre değişmekle birlikte siyah zeytin hasadı da Ekim sonu itibariyle başlar. Hasat öncesi kuru ve güneşli günler asidite düzeyini düşürür ve zeytinyağının değerini arttırır. Meyvedeki yüksek yağ oranı ürün dokusunu negatif yönde etkiler. Bu nedenle sofralık zeytindeki yağ oranının %20’yi geçmemesi tercih edilir.

Ege Bölgesi Zeytin Çeşitleri

Ayvalık Zeytini

Orijini Edremit’tir. Ayvalık, Edremit, Havran, Burhaniye, Çanakkale, İzmir ve Dikili’de yaygındır.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 270 – 290
Yağ oranı: %24.72
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: 15 – 30 Ekim
Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 Kasım
Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %19’u bu çeşittendir. İyi bir yağlık olmasına rağmen, yeşil çizme, kırma ya da siyah sofralık olarak değerlendirilir. Çizme ve ya kırma yapmak için en uygun zaman Ekim – Kasım aylarıdır. Yağı kimyasal ve duyusal özellikleri yönünden en üst sırada gelir.

Domat Zeytini

Orijini Akhisar’dır. Akhisar, Manisa, Turgutlu, Saruhanlı, Kemalpaşa, Selçuk, Aydın, Söke, Karacasu ve Kuyucak ilçelerinde yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 180 – 200
Yağ oranı: %20.57
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayının ilk yarısı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Siyah oluşuma çok geç ulaşır. Kasım ayının 2. Yarısında %20’sinin karardığı gözlemlenmiştir.
Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %1,4’ü bu çeşittendir. Yeşil sofralık olarak değerlendirilir.

Memecik Zeytini

Orijini Muğla’dır. İzmir, Menemen, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Sinop, Kahramanmaraş, Antalya ve Kastamonu’da yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 200 – 210
Yağ oranı: %24.50
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayının ilk yarısı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 Kasım – 15 Aralık
Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %45’i bu çeşittendir. Yağlık olarak işlense de yeşil ve ya siyah sofralık olarak da değerlendirilir. Kalite yönünden Ayvalık çeşidinden sonra gelir.

Uslu Zeytini

Orijini Akhisar’dır. Manisa, Akhisar, Soma, Turgutlu, Kemalpaşa, Selçuk, Muğla, Yatağan’da yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 283
Yağ oranı: %21.50
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ağustos ayı son haftası, Eylül ayı ilk haftası
Siyah Zeytin oluşum dönemi: 1 – 30 Kasım
Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %1’i bu çeşittendir. Meyvelerin tam olgunluktaki parlak koyu siyah rengi ve tadı nedeniyle siyah sofralık olarak değerlendirilir.

Memeli Zeytini

Orijini Menemen’dir. Menemen, Turgutlu ve Kemalpaşa ilçelerinde yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 200 – 210
Yağ oranı: %22.24
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayının ilk yarısı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 Kasım – 15 Aralık
Sofralık ve yağlık olarak değerlendirilir.

Manzanilla (Manzanillo) Zeytini

Orijini İspanya’nın Cordoba bölgesidir. Ülkemizde en çok Aydın’da yetiştirilimektedir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 250 – 270
Yağ oranı: %16 - 18
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayı ilk yarısı Genellikle sofralık yeşil zeytin olarak tüketilir.

Çilli Zeytini

Orijini Kemalpaşa’dır. Bornova, Manisa, Kemalpaşa ve Turgutlu’daki eski zeytinliklerde bulunur.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 200 – 210
Yağ oranı: %21 - 22
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayının ilk yarısı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 Kasım – 15 Aralık
Yeşil sofralık olarak değerlendirilir.

Çekişte Zeytini

Orijini Ödemiş olmakla birlikte İzmir (Kiraz, Torbalı, Ödemiş) ile Aydın (Nazilli, Sultanhisar, Yenipazar)’da yetişmektedir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 180 – 190
Yağ oranı: %26
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayının ikinci yarısı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ilk yarısında ancak %35-40 kadar kararmış olur. Geç olgunlaşan bir çeşittir.
Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %1,5’i bu çeşittendir. Yağ oranı yüksek olmasına rağmen yeşil kırma olarak değerlendirilir.

Çelebi (İznik Çelebi) Zeytini

Orijini İznik olup, Bursa (Gemlik, İznik, Orhangazi), Kocaeli Merkez ve Gölcük ile Bilecik Merkez, Osmaneli ve Gölpınarı ilçelerinde yetişmektedir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 130 – 140
Yağ oranı: %20
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 – 30 Kasım
Yeşil sofralık olarak değerlendirilir.

İzmir Sofralık Zeytini

Orijini İzmir olup, İzmir ili civarındaki zeytinliklerde mevcuttur.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 120 – 135
Yağ oranı: %20

Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Eylül sonu Ekim başı

Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ilk yarısı

Yeşil sofralık olarak değerlendirilir.

Kiraz Zeytini

Orijini Akhisar’ın Zeytinliova kasabasıdır. Manisa ili civarındaki eski zeyinliklerde rastlanır.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 220 – 235
Yağ oranı: %20
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ağustos sonu, Eylül ayı ilk haftası
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ilk yarısında meyvelerin %90 oranında karardığı gözlemlenmiştir. Erken olgunlaşan bir çeşittir.
Siyah sofralık olarak değerlendirilir.

Çakır Zeytini

Orijini İzmir’dir. İzmir ve civarındaki eski zeytinliklerde bulunur. Geç olgunlaşan bir çeşittir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 340 – 355
Yağ oranı: %23.50
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: 15 – 30 Ekim
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ilk yarısında meyvelerin %60 oranında karardığı gözlenmiştir. Geç olgunlaşan bir çeşittir.
Yağlık bir çeşit olup, yağı kimyasal ve duyusal özellikleri itibariyle Ayvalık, Memecik, Memeli ve Erkence’den sonra 5. sıradadır. Yeşil sofralık olarak da değerlendirilebilir.

Erkence Zeytini

Orijini İzmir’dir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 325 – 335
Yağ oranı: %25.50
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: 15 Eylül
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayı ortası
Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %3,5’i bu çeşittendir. Nemli, imbat alan yörelerde “Phoma oleae” isimli mantarın etkisiyle bu çeşitte meyveler ağaç üzerinde kahverengi bir renk alarak acılığını kaybeder ve doğrudan yenebilecek duruma gelir. Bu oluşum “Hurma” diye adlandırılır. Çeşme ve Karaburun ekolojisi içerisinde Hurma oluşumu yüksektir. Yağ oranı yüksek olduğu için esasen yağlık olarak değerlendirilir.

Marmara Bölgesi Zeytin Çeşitleri


Gemlik Zeytini

Orijini Gemlik’tir. Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Kocaeli, Samsun, Sinop, Trabzon, İzmir, Manisa, Aydın, İçel, Adana, Antalya, Adıyaman illerinde yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 260 – 270
Yağ oranı: %30
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: 20 Ağustos – 10 Eylül
Siyah Zeytin oluşum dönemi: 1 -15 Kasım
Ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısının %11’i bu çeşittendir. Sayı bakımından Memecik ve Ayvalık çeşitlerinden sonra 3. sırada yer alır.

Edincik Su Zeytini

Orijini Balıkesir ilinin Erdek ilçesidir. Bandırma, Edincik ve Erdek ilçelerinde yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 190 – 210
Yağ oranı: %17
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı içerisinde
Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 Kasım – 15 Aralık
Su oranı yüksek, yağ oranı düşük olduğu için siyah sofralık olarak değerlendirilir.

Samanlı Zeytini

Orijini Karamürsel olup, Marmara Bölgesi’nde İznik ve Karamürsel civarında yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 200 – 210
Yağ oranı: %22.24
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayı
Yeşil sofralık olarak değerlendirilir. Meyvelerdeki acılık maddesi oleuropein’in oranının düşük olmasından dolayı işleme esnasında kısa sürede yeme kıvamına gelir. Bu nedenle bu çeşide “Tatlı Zeytin” de denir.

Karamürsel Su (Kalamata) Zeytini

Orijini Karamürsel ilçesidir. Karamürsel, Gebze ve Gölcük ilçelerinde yetişir. Piyasada “Kalamata Zeytini” olarak tanınır.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 130 – 140

Yağ oranı: %18.50
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Eylül ayının ilk haftası
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayı ilk yarısı
Oleuropein içeriği düşük olduğu için işleme sırasında kolayca tatlanır. Yağ oranı düşüktür. Kalamata zeytini adı altında siyah sofralık olarak işlenir.

Akdeniz Bölgesi Zeytin Çeşitleri


Tavşan Yüreği (Ters Yaprak) Zeytini

Orijini Fethiye ilçesidir. Muğla’nın Fethiye, Antalya’nın Karaman ve Akseki ilçelerinde yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 160 – 180
Yağ oranı: %20
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayının ilk haftası
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ikinci yarısı
Antalya’da yeşil sofralık, Muğla’da siyah sofralık olarak değerlendirilir.

Büyük Topak Ulak (Topak Aşı) Zeytini

Orijini Adana’nın Tarsus ilçesi olmakla birlikte Hatay ilinin İskenderun, Anamur, Erdemli, Adana’nın Tarsus, Seyhan, Isparta’nın Sütçüler ilçelerinde yetişmektedir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 205 – 210
Yağ oranı: %20
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı içerisinde
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Ocak ayı içerisinde
Etli ve lezzetli olduğundan, yeşil çizme olarak tüketilir.

Sarı Ulak Zeytini

Orijini İçel ilinin Tarsus ilçesi olup, İçel Merkez, Tarsus, Gülnar, Erdemli ilçeleriyle, Adana ili Kozan, Seyhan ve Yumurtalık ilçelerinde yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 260 – 270
Yağ oranı: %19
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı içerisinde
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ikinci haftası Türkiye'deki toplam ağaç sayısının %0,6’sını oluşturur. Siyah ve yeşil sofralık olarak değerlendirilir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Zeytin Çeşitleri

Kan Çelebi Zeytini

Orijini Gaziantep’in Nizip ilçesi olup Gaziantep ve civarında yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 160 – 170
Yağ oranı: %17
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Eylül ayının ikinci yarısı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ilk yarısı
Olgun meyve pembe – kırmızı renktedir. Sofralık olarak tüketilir.


Halhalı Zeytini

Orijini Mardin’in Derik ilçesi olup, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Mardin’deki zeytinliklerde rastlanır.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 450 – 460
Yağ Oranı: %27
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Eylül ayının son haftası
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayı
Toplam ağaç sayısının %2’sini oluşturur. Yeşil kırma olarak değerlendirilmenin yanında siyah sofralık veya yağlık olarak da değerlendirilir.

Eğriburun Zeytini

Orijini Gaziantep ili Nizip ilçesi olup, Hatay ili İskenderun, Gaziantep’in Nizip, Urfa’nın Halfeti ilçesindeki zeytinliklerde rastlanabilir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 380
Yağ Oranı: %21
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 – 30 Kasım
Siyah ve yeşil sofralık olarak değerlendirilir.

Nizip Yağlık Zeytin

Orijini Gaziantep’in Nizip ilçesidir. Ayrıca Kahramanmaraş Merkez ve Mardin’in Cizre ilçelerinde yetişmektedir. Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 450 - 460

Yağ Oranı: %27

Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Eylül ayının son haftası Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayı Toplam ağaç sayısının %2’sini oluşturur. Yağ bakımından oldukça zengindir. Kalite yönünden Kilis yağlık ve Halkalı’dan sonra gelir. Siyah sofralık olarak da değerlendirilir.

Kilis Yağlık Zeytin

Orijini Kilis ilidir. Gaziantep Merkez, Oğuzeli, Urfa Merkez, Kilis, Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ve Mardin’in Cizre ilçelerindeki zeytinliklerde yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 550 - 560
Yağ Oranı: %32
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ikinci yarısı
Toplam ağaç varlığımızın yaklaşık 3’ünü oluşturur. Meyveleri yüksek oranda yağ içerir. Yağ kalitesi yüksektir. Salkım şeklinde ve mercimek iriliğinde meyve oluşur.

Saurani (Savrani) Zeytini

Orijini Hatay ilinin Altınözü ilçesidir ve Hatay ili civarındaki zeytinliklerde yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kal[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]re): 330 - 340
Yağ Oranı: %29
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Aralık ayı
Toplam ağaç varlığımızın %0,6’sını oluşturur. Yağ bakımından zengindir ve yağlık olarak değerlendirilir. Siyah ve yeşil sofralık olarak değerlendirilir.

Yağ Çelebi Zeytini

Orijini Gaziantep olup, Gaziantep’in Nizip ilçesinde ve Kilis’te yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 220 - 230
Yağ Oranı: %21
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: 15 – 30 Kasım
Yağlık olarak değerlendirilir.

Sarı Haşebi Zeytini

Orijini Hatay ili Altınözü ilçesidir ve Hatay ili civarında yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 340
Yağ Oranı: %24
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Ekim ayı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ilk yarısı
Toplam ağaç varlığının %0,7’sini oluşturur. Yağlık ve siyah sofralık olarak değerlendirilir.

Kalembezi Zeytini

Orijini Gaziantep’in Nizip ilçesi olmakla birlikte Nizip ve Kilis’te yetişir.
Kilogramdaki tane adedi (kalibre): 450
Yağ Oranı: %32
Yeşil Zeytin oluşum dönemi: Eylül ayı
Siyah Zeytin oluşum dönemi: Kasım ayının ikinci yarısı
Yağ bakımından zengin olduğu için genellikle yağlık olarak değerlendirilir.



TappTaze..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 18 Ocak 2022, 15:40   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkiyede Zeytin Çeşitleri




Emeğine Sağlık Paylaşım İçin Teşekkürler

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 18 Ocak 2022, 17:29   #3
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkiyede Zeytin Çeşitleri




Bilgi için eline sağlık Günceldir +

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
türkiyede zeytin çeşitleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Düz Yazı Türleri - Düz Yazı Çeşitleri Nelerdir -Yazı Çeşitleri Hakkında Bilgi PySSyCaT Türkçe 0 28 Ekim 2014 00:36
Kök Çeşitleri - Bitkilerde Kök Çeşitleri PySSyCaT Biyoloji 0 19 Ekim 2014 11:24
Kas Çeşitleri - Vücudumuzdaki Kas Çeşitleri Nelerdir Liaaa Ödev ve Tezler 0 13 Mart 2012 15:13