IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
4Beğeni(ler)
  • 2 Post By PySSyCaT
  • 1 Post By CyBeR
  • 1 Post By Dedecan61

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Ocak 2022, 15:20   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Zeytinyağı Nasıl Tadılır?







Zeytinyağı Nasıl Tadılır?

Birçok zeytinyağı tipi vardır ama hiçbiri diğerlerinden daha üstün ya da tercih edilesi değildir. Geleneksel lezzet yumuşak, hafif ve bademsidir. Bu tür zeytinyağları tam olgun zeytinlerden üretilir. Ancak birçok tüketici güçlü meyvemsi tada sahip, biberli ve acımtırak yağları da tercih edebilir. Bunların her birinin yeri ayrıdır ve çeşitli türleri mevcuttur. Güzel bir görüntüye, saf bir kokuya, hoş bir tada, bir dereceye kadar karmaşık ve tatlarının dengeli olmasına ve ağızda uzun süre kaybolmayan bir tat bırakmasına dikkat ediniz.

Bir zeytinyağı şişesini açtıktan sonra yağın tadı değişmeye başlayacaktır. Bazı tatlar bozulabilir ancak bazılarındaki aşırılıklar törpülenecek ve tüketimi kolaylaşacaktır.

Zeytinyağını tadarken en doğrusu yanında bir şey yemeyip, sudan başka bir şey içmemektir. Çünkü bu, yağdan aldığınız tadı etkileyecektir. Ekmek ise yağın tadını daha da güzelleştirebilir.

Profesyonel tadım uzmanları ise tabaklarını sıyırmak için elma kullanabilirler. Tadımı tekrarlamak, özellikle de bunu tattığınız yağların sırasını değiştirerek yapmak iyi bir fikirdir. Sıranın değişmesi yeni koku ve lezzetlerin ortaya çıkmasına olanak yaratabilir. Tadım uzmanları, sert olmayan yağları daha belirgin, acı ya da hoş ve keskin tatları olan zeytinyağlarından önce tatmayı tercih ederler.

Zeytinyağının en başarılı tadımı ılık bir ortamda, 28 derece dolaylarında yapılır. Bu, yağın olumlu özelliklerini ve kusurlarını anlamak için en uygun ortamdır. Serin iklimlerde elinizdeki kabı ısıtmak, zeytinyağının kokularının ve lezzetinin ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.

Zeytinyağını sabahleyin tatmak daha doğrudur; çünkü günün bu saatinde genellikle duyu organlarımız en hassas durumdadır. Hiç değilse, bu işi, yiyip içtikten en az bir saat sonra yaptığınızdan emin olmalısınız. Tat ve koku alma duyularımız karnımız aç olduğunda, yemek beklerken, en güçlü düzeye ulaşır. Ancak, konsantre olamayacak kadar aç olmamalısınız.


1. Zeytinyağının rengine bakınız.

Bardağı ışığa tutunuz. Renk kaliteyi göstermez. Bir zeytinyağını asla rengine bakarak onaylamamak ya da reddetmemek gerekir. Ancak, zeytinyağı koyu sarı bir renk aldığında, bu ekşime belirtisi olabilir. Donuk renkli yağlar genellikle taze ve tatları meyvemsidir.

2. İşe, yağı koklayarak başlayanız.

Bu size yağın kalitesi hakkında ilk izlenimi verecektir – koku ve lezzet birbirleriyle yakından ilişkilidir – ve kusurları belirlemenize yardımcı olacaktır. İyi ve taze bir yağ, ot, meyve ya da badem kokar ama güçlü bir zeytin kokusu yoktur. Kötü bir yağ hemen ekşi kokar.

3. Ağzınızı çalkalayacak ve dilinizi kaplayacak kadar yudumlayın.

Bazı tadım uzmanları, zeytinyağını içlerine çekmek için bu aşamada ağızlarına biraz hava çekerler. Siz de, bu aşamada, zeytinyağının tadını hissedecek, kesafetini ve dokusunu fark edeceksiniz. Sonrasında genellikle yağ yutulur.

4. Yutkunmak, yağın biberlilik ve ekşilik derecesini anlamanıza olanak sağlar.

Bunlar en çok boğazın arkasında hissedilir ve oluşmaları için bir kaç dakika gerekebilir – uzun süre hissedilen bir tat genellikle kalite sayılır. Bulgularınızı, renk, koku, doku ve tat gibi değişik başlıklar altında yazın

Zeytinyağının Anahtar Özellikleri, Tatları ve Kusurları:

-Özellikler-

a. Meyvemsi olması: Meyve ya da sebzeleri hatırlatabilen ama canlı ve leziz olan ferahlık verici bir tat

b. Acılık: Bu normalde dilin arkasında ve gırtlakta hissedilir ve bazı zeytin türlerinin karakteristik özelliğidir. Bir zeytini yedikten sonra ağızda kalan lezzetin önemli bir parçasıdır.

c. Biberli olması: Bu acılı tat günümüzde zeytinin ham olarak preslenmesine bağlıdır. Öksürmenize bile neden olabilir. Hemen hissedilmeyebilir ama zeytinyağı yendikten sonra ağızda kalan lezzetin bir kısmını oluşturur.

-Aranması Gereken Tatlar-

a. Ot Kokusu ve Tadı: Bu hem koku hem de bir lezzettir. Taze kesilmiş otları hatırlatır ve yarı olgun taze zeytinden yapılmış yağların özelliğidir.

b. Kuruyemiş Tadı: Tatlı badem tadı tam olgun zeytinlerden yapılmış yağlarda görülür. Çoğu zeytinyağları bayatladıkça kuruyemişleri hatırlatan bir lezzet kazanırlar.

c. Diğer Olumlu Özellikler: Enginar, yaban enginarı, fasulye, diğer otsu ve “yeşil” tatlar, turunçgiller, domates ve domates yaprağı, kuru meyve, taze badem, elma, şeftali, muz ve tropik meyve tatları.

-Kusurlar-

a. Ekşilik: Bu en sık rastlanan kusurdur ve oksidasyon sonucunda ortaya çıkar. Ço[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]u kimse ekşiliğin farkına varmaz ve onu zeytinyağının “normal” tadı zannederler. Bir bardağa zeytinyağı koyup, bir hafta süre ile güneşte bırakırsanız, ekşi kokunun ne demek olduğunu anlarsınız.

b. “Şaraba Benzer” Koku: Şarap ya da sirkeyi çağrıştıran bir koku ve tat, zeytinlerin anaerobik fermantasonundan kaynaklanır.

c. Küf: Yanlış depolanan zeytinlerde bakteri ve mantarlar oluşup yağa ağır bir koku ya da küf kokusu verebilir.

d. Çamur: Şişenin dibindeki tortu çürüyüp genelde kahverengi ya da siyah renk almış ve yağın tadı berbat bir hal almıştır.

e. Tatsızlık: Bu durum yağ çıkarma işlemi sırasında hamurun ısıtılmasından kaynaklanır. Bu işlem tatsızlığa neden olur. Bu nedenle soğuk sıkım zeytinyağları tercih edilmelidir.

f. Diğer Kusurlar: Madenlerle temastan kaynaklanan madeni tat; zeytin hamuruna yapılan işlemin uzun sürmesinden ya da hamurun salıverdiği suyla uzun temastan kaynaklanan sebze tadı; yere düşen zeytinlerden kaynaklı toprak tadı; zeytin sineği yumurtaları taşıyan zeytinlerden kaynaklanan pis ve kurtlu tat.

Her ne olursa olsun, zeytinyağını tek başına tatmaya çok güvenmeyin. O tek başına bir besin değil, bir çeşni maddesidir. Besinlerle birleşince tadı değişir. Özellikle belirtmek gerekir ki; ekmek zeytinyağı ile nefis olur ancak zeytinyağının tadına bakmak için ekmeği kullanmayınız, çünkü yağın lezzetini değiştirir.




TappTaze..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 18 Ocak 2022, 15:27   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Zeytinyağı Nasıl Tadılır?




Emeğine Sağlık Paylaşım İçin Teşekkürler

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 18 Ocak 2022, 17:23   #3
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Zeytinyağı Nasıl Tadılır?




Bilgi için eline sağlık Günceldir +

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
zeytinyağı nasıl tadılır?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Su musunuz zeytinyağı mı? Bal IF Anketler 5 31 Ocak 2020 19:02
Zeytinyağı Maskesi Saça Nasıl Uygulanır? Lcia Saç Modelleri ve Bakımı 0 27 Kasım 2014 22:17
Sarımsak ve Zeytinyağı ile Saç Bakımı Sue Ah Kadınlar 0 03 Ağustos 2012 12:05
Zeytinyağı Dudakları Yumuşatıyor efLatun Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 09 Ocak 2012 21:42
Baharatlı Zeytinyağı YapraK Soslar 0 27 Aralık 2009 07:07