IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By PySSyCaT

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ocak 2022, 21:06   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Neden Organik Besinler Tüketilmeli?








Birçok araştırma göstermektedir ki organik gıdalar çok daha yüksek besin değerine sahiptir.

Bu durumun en büyük nedeni ise zararlı bir madde olan pestisitlerin ve gübrelerin yokluğunda, bitkiler böceklere ve yabani otlara karşı dirençlerini güçlendiren fitokimyasalların (vitaminler ve antioksidanlar) üretimini arttırır.

Yani ürünler organik olarak üretildiğinde hem besin değer olarak hem de zararsız maddeler açısından daha yararlı bir hale gelmektedir.

Bazı çalışmalar, yiyeceklerimizdeki pestisitleri baş ağrısından kansere doğum kusurlarına kadar birçok rahatsızlıkla bağlantılı olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, düşük seviyeli pestisit maruziyeti bile fetüsler ve çocuklar (daha az gelişmiş bağışıklık sistemleri nedeniyle) ve hamile kadınlar için önemli ölçüde daha toksik olabilir.

Bu sebeple bebek, çocuk ve hamile kadınlarda organik gıda yemek çok daha fazla önem kazanmaktadır. Organik gıdalar bu kadar yararlıyken öncelikle ne olduğuna bakalım?

Organik gıda nedir?

Organik gıdalar bazı sentetik bileşenlerle üretilebilse de, her ülke için belli kurallara ve mevzuatlara tabii olarak incelenmektedir.

Türkiye’de tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından düzenlenen belirli standartlar bulunmakta ve organik tarım yapan çiftçiler bu kurallara uygun olarak ürün yetiştirmelidirler. Mahsuller genellikle sentetik pestisitler, yapay gübreler, ışınlama (bakterileri öldürmek için kullanılan bir radyasyon şekli) veya biyoteknoloji olmadan yetiştirilir.

Organik çiftliklerdeki hayvanlar organik olarak yetiştirilen yemleri yerler, yalnızca yem de değil hayvanlar hasta olduklarında da antibiyotik tedavisi yerine farklı tedaviler uygulandığından dolayı tüketici bu etlerden geçebilecek olan antibiyotiğe dayanıklı bakterilerden de uzak durmuş olur.

Pestisit kontaminasyonu etler ve süt ürünlerinde endişe kaynağı değildir (hayvanlar diyetlerine bağlı olarak bazı pestisitleri tüketebilir), ancak birçok bilim adamı çoğu çiftlik hayvanına verilen antibiyotiklerden endişe duymaktadır: Bu ilaçların kullanımı veya aşırı kullanımı bakterilerin bunlara karşı direnç geliştirmelerini sağladığını ve onları enfeksiyonla mücadelede daha az etkili hale getirdiğini söylüyor.

Organik ürün satın almak çevre için daha mı iyidir?

Organik Ticaret Derneği'ne göre, organik tarım, yeraltı sularındaki kirleticileri azaltır ve erozyonu azaltırken bitki büyümesine yardımcı olan daha zengin topraklar oluşturur.

Ayrıca içtiğiniz suda bulunabilecek pestisitleri azaltır; Bazı şehirlerde, Çevre Çalışma Grubu tarafından yapılan bir analize göre, musluk suyunda bulunan pestisitler bir seferde haftalarca güvensiz seviyelerde ölçülmüştür.

Ayrıca, organik tarım, 15 yıllık bir çalışmada geleneksel tarım yöntemlerinden yüzde 50 daha az enerji kullandığı görülmüştür.

Yani organik tarım ile üretimin hem kısa vadede hem uzun vadede yalnızca insan sağlığına değil ekosisteme de oldukça faydalı olduğu görülmüştür.

Bu sebeple son zamanlarda özellikle dünya genelinde organik tarıma ve organik besinlere yönelme trendi hız kazanmıştır.

GDO'lu ürünler ve bunlarla ilgili böcek öldürücüler, topraktaki kuşlar, böcekler, amfibiler, deniz ekosistemleri ve organizmalar gibi birçok hayvan için zararlıdır. Bu zararlı kimyasallar canlılar arasındaki tür çeşitliliğini azaltır. Örneğin, GDO'lu mısır hükümdar kelebeklerinin habitatını ortadan kaldırır. Amfibi böcek öldürücüler doğum kusurlarına, embriyonik ölümlere, hormonal bozukluklara ve organolojik hasara neden olur. Ayrıca, GDO'dan gelen kanola yağının benzer hasara neden olduğunu göstermiştir. GDO üretmek, tarımsal püskürtmeye dirençli gelişen böceklerin ve zehirli bitkilerin oluşmasına neden olur. Bu böcekleri yok etmek zor olduğu için, bu şeyler tarım için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Kuşlar, arılar, kelebekler ve balıklar zararsız canlıların ölümüne neden olur. Ayrıca, zehirlenme GDO'ları toprağı yayarak ve toprağın verimsiz olmasına neden olarak enfekte olur ve bu sorun kıtlığa neden olur.

GM mahsullerinin tohumlarda yeniden ekilmesi kasıtlı olarak ortadan kaldırıldığı için, bu mahsulleri kullanan ülkeler ihracata bağımlıdır ve bu mahsullerin tohumlarını sürekli olarak almalıdırlar.

Organik gıdaların tadı daha mı iyidir?

Organik yiyecekleri seven herkes, tadın pestisitler ile tedavi edilen meyvelerden ve sebzelerden daha iyi olduğunu söylemektedir.
Yine İngiltere’de yapılan bir araştırma göstermektedir ki organik ürünlerde daha yüksek antioksidan seviyeleri aslında tad özelliklerini artırabilir - yani aroması, tadı ve hatta yediğinizde ağzınızdaki his organik gıdalarda daha yüksektir.
Bu sebeple organik ürünler daha güzel tatmaktadır.

Organik gıdanın faydaları

Yemeğinizin nasıl yetiştiği yada yetiştirildiği muhit ve zihinsel ve romantik sağlığınız üstünde mühim bir etkiye sahip olabilir.
Organik gıdalar genellikle antioksidanlar gibi geleneksel olarak yetiştirilen ürünlerden daha yararlı besinlere sahiptir ve gıdalara, kimyasallara veya koruyucu maddelere alerjisi olan kişiler genellikle ancak doğal besinleri yediklerinde semptomlarını azaltır yada ortadan kaldırır.
Organik mamuller daha az pestisit içerir.
Mantar öldürücüler, herbisitler ve böcek öldürücüler benzer biçimde kimyasallar geleneksel tarımda yaygın olarak kullanılmaktadır ve artıklar yediğimiz gıdaların üzerinde (ve içinde) kalmaktadır.
Organik gıdalar çoğu zaman daha tazedir, bundan dolayı daha uzun zaman dayanmasını sağlayacak koruyucu maddeler içermez.
Organik ziraat muhit için daha iyidir. Organik ziraat uygulamaları kirliliği azaltır, suyu korur, toprak erozyonunu azaltır, toprak verimliliğini artırır ve daha azca enerji kullanır.
Organik olarak büyütülmüş hayvanlara antibiyotik, gelişme hormonu yada beslenen hayvan yan ürünleri verilmez. Hayvancılık hayvan yan ürünlerinin beslenmesi çılgın dana hastalığı riskini arttırır ve antibiyotik kullanımı antibiyotiğe dira[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]etli bakteri türleri oluşturabilir.
Organik et ve süt birtakım besinlerde daha zengindir. Birçok inceleme bilhassa et ve süt ürünlerinin organik olarak üretildiğinde oldukça daha yüksek besleyiciliği bulunduğunu göstermiştir. Organik gıda GDO içermez.




OrganikGurme..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 06 Mart 2022, 19:20   #2
Çevrimdışı
~ Lafazan.Net ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Neden Organik Besinler Tüketilmeli?




PayLaşım için tşkLer...

__________________
Edeptir AŞK Sevdirenin Hürmetine...

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
neden organik besinler tüketilmeli?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gözlerin Şişmesine Neden Olan Besinler Sarya Sağlık Köşesi 1 29 Eylül 2021 08:48
Sağlıklı ve gür saçlar için hangi besinler tüketilmeli? yeSa Saç Modelleri ve Bakımı 1 25 Temmuz 2020 21:37
Kültür balıkları neden organik balıklar kadar lezzetli değil PySSyCaT Balıkçılık 0 20 Ocak 2016 14:48
B12 Vitamini Bulunan Besinler - B12 Vitamininin Bulunduğu Besinler PySSyCaT Vitaminler 0 25 Ocak 2015 14:39