IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By PySSyCaT

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ocak 2022, 22:33   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Organik Kimyon Faydaları







Ülkemizde farklı bölgelerde farklı isimlerle anılan kimyon, Latince’de cuminum cyminum demektir. Maydonozgiller ailesine ait olan kimyon bir baharattır. Gövdesi dik ve dallanmış bir yapıya sahiptir. Dallarında bulunan yaprakları iplik şeklinde ve tüysüzdür. Çiçekleri şemsiye şeklinde beyaz veya pembe renkte olmaktadır. Meyveleri sabit olup uçucu yağ ,tanen ve reçine taşımaktadır.

Meyvesi oval veya köşelidir. Mısır kökenli olup Akdeniz havzası, Ortadoğu ve Asya ülkelerinde yetiştirilmektedir. Esas üretim yeri Akdeniz ve Orta Doğudur. Türkiye’de yaygın olarak Konya, Ankara ve Eskişehir’de yetiştirilmektedir. Bu üretim yerlerinin dışında Hindistan, Meksika, Orta Doğu, Akdeniz ve Çin mutfağında geniş bir kullanım alanına sahiptir. Eski zamanlardan beri bilinen kimyon; Türk, Hint, Arap ve Latin mutfağında kullanılan şifalı bir baharattır. Sağlık açısından pek çok fayda barındıran kimyon, kullanılması sağlık alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından kullanımı önerilmektedir. İslam kültüründe önemli bir yere sahip olup ölüm dışında bütün dertlere şifa olduğu söylenilmektedir.

Organik üretime ilgi her geçen gün artmaktadır. İlaçlamanın yapılmaması en büyük tercih etme nedenlerinden biri olmaktadır. Tercih edilen ürünler arasında organik kimyonda yer almaktadır. Kimyon, karasal iklim koşullarında yetişen bir baharat olduğundan etrafında otların olmaktadır. Genellikle ot temizlenmesinde ilaç kullanılmaktadır. Bu üretim organik kimyon üretimi olduğunda otlar yetiştirenler tarafından temizlenmektedir. İlaç kullanılması durumunda bitki üzerinde zararlı olan ilaç kalmakta ve sağlığa zarar vermektedir. Organik üretim ile otlar doğal yollarla temizlenmekte ve meydana gelebilecek sağlık sorunlarının önüne geçilmiş olunmaktadır.

Baharatların Faydaları

Baharat türleri arasında birçok yarara sahip olan baharatlardan biridir. Yüksek oranda kalsiyum, potasyum ve magnezyum içermektedir. Bu vitaminlerin dışında A, B12,B6, C ve D vitaminleri bakımından zengin bir baharattır. Aminoasit, protein ve karbonhidrat bakımından zengin bir baharat olan kimyon, lifli bir besin kaynağıdır. Kimyon kullanım şekli olarak yemek piştikten sonra üzerine katarak, tohumunu kullanarak veya çay şeklinde tüketimi mevcuttur. Birçok kullanım şekli ve insan sağlığına fayda sağlamasına rağmen çok yaygın bir şekilde kullanılan bir baharat olmamaktadır. İnsan sağlığında sağladığı faydalara baktığımızda:

•Kas ve kemik gelişimini desteklemektedir

•Sindirimi düzenlemektedir

•Kolestrolü düşürmektedir

•Bağışıklığı güçlendirmektedir

•Astım ve bronşit tedavilerinde kullanımı iyi gelmektedir

•Diyabet tedavi kullanımında iyi gelmektedir

Yukarıda sayılanlar gibi birçok fayda sağlamaktadır. Bazı baharatların fazla kullanımı yarar sağladığı kadar belirli zararlara da neden olmaktadır. Kimyonun fazla kullanılması durumunda mide rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Mide rahatsızlığına sahip olan bireyler veya mide rahatsızlığına vücudu elverişli bireylerin kimyonun fazla kullanımından kaçınmasında bireyin kendi sağlığı için faydalı olmaktadır.

Organik Kimyon Nasıl Üretilir?

Kimyon, karasal iklim koşullarına sahip Ortadoğu Anadolu bölgesi kimyon bitkisi yetiştirilmesi için mevsimsel şartları ile avantaj sağlamaktadır. Sulamadan yetiştirilen bir bitkidir. Aşırı killi ve nemli topraklar yetişmesi için pek uygun olmamaktadır. Yetiştiği toprağın besin değerinin çok yüksek olmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Genelde toprağın besin içeriğinin yüksek olması için toprak ve gübre karıştırılarak toprak tohum ekimi için hazırlanmadan serilmelidir. Tohumun beslenebilmesi ve gelişimi için yapılan bu karıştırma işlemi büyük bir öneme sahip olmaktadır.

Kimyonun yetiştirilmesi tohumdan gerçekleştirilmektedir. Tohumları çok küçük olduğundan tohum toprakla buluşmadan önce toprağın iyi bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Toprak hazırlama işleminde yapılan herhangi bir hata tohum ekildikten sonra düzeltilememektedir. Tohum toprağa ekildikten sonra yağış alması tohumun kurumasına neden olmaktadır. Ekim işlemi ve yetişmesi için mevsimsel koşullar büyük bir öneme sahip olmaktadır. Tohum toprağa ekilip büyüme ve gelişmesinin başladığı dönemin ilkbahara denk gelmesi gerekmektedir. Topraktan organik kimyon ekimi şu aşamaları içermektedir:

•Toprak ilkbaharda nemini alındıktan sonra sürülmektedir

•Toprak tavda iken diskharov ile sürülerek toprak düzeltilir

•Ekim ayından önce tırmıklanarak tohum ekimi için toprak uygun hale getirilir

Aşamalar yukarıda anlatıldığı şekilde gerçekleşmektedir. Genellikle tohum ekme işlemi Şubat –Mart ayı gibi gerçekleştirilmektedir. Ekmek için getirilen tohumlar farklı boyutlarda olmaktadır. Tohumların kullanımında verimliliği yüksek olan tohumun tespit edilebilmesi için elek kullanılmaktadır. Farklı boyutlarda gelen tohumlar elekten geçirilmektedir. 1,5-2 mm boyuttaki deliklere sahip elekten geçirilmektedir. Elekten geçirme işlemi sonrası eleğin üstünde kalan tohumların %95 ve üstünde olan kimyonların çimlenme kabiliyeti daha iyi olup organik kimyon tarımı yapan çiftçiye yüksek verimlilik sağlamaktadır. Tohum seçimi yapılıp ekim gerçekleştikten sonra yabancı otlar çimlenme işleminden önce çıkmaktadır.

Organik kimyon üretiminde oluşan bu otlar çalışanlar tarafından ilaç kullanılmadan temizlenmektedir. Organik kimyon tarımının hasat zamanı önemlidir. Genellikle Temmuz ayında hasat işlemi gerçekleştirilmektedir. Kimyon baharatının hasat işlemi için tohumun olgunluğu ve rengi önemli olmaktadır. Genellikle elle hasat işlemi gerçekleştirilmektedir. Hasat işleminden sonra tamamen kuruyan bitkiler biçerdöver veya batöz ile harmanlanmaktadır. Harmanlama işlemiyle tohumlar saplarından ayrılmaktadır. Harmanlama işlemi yapılırken tohumların içerisine taş, toprak veya bitki artıkları karışmış olabilmektedir. Karışan bu cisimler elle temizlenmektedir. Harmanlanan ürünün içerisindeki nem miktarı %12’den fazla ise kurutularak depolama işlemi gerçekleştirilmektedir.

Organik Kimyon Nasıl Saklanır?

Kimyon, sıcaklıktan çabuk etkil[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]nen bir baharattır. Kokusunun azalmaması, tazeliğini korumak ve içerisindeki besin içeriğinde büyük bir değişimin meydana gelmemesi bizim için büyük bir önem arz etmektedir. Bu sayılan kimyon için önemli olan yapıların olmaması için hasat işleminden sonra 1 yıl içerisinde organik kimyonun tüketiminin gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir. Depolama işleminin uzun olması durumunda ağzı sıkıca kapalı ve hava almaması da önemli olmaktadır. Nemden uzaklaştırmak için depolama işleminde plastik veya kağıt-plastik ürünlerin içerisinde depolama işleminin yapılması önemli olmaktadır. Bunun nedeni plastik veya kağıt-plastikten yapılmış kaplar nemin kap içerisine girmesini engellemektedir. Böylelikle içerisine konulan baharatta gerçekleşecek bozulma işleminin önüne geçilmiş olmaktadır.




OrganikGurme..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 06 Mart 2022, 19:16   #2
Çevrimdışı
~ Lafazan.Net ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Organik Kimyon Faydaları




PayLaşım için tşkLer...

__________________
Edeptir AŞK Sevdirenin Hürmetine...

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
organik kimyon faydaları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Organik Reçelin Faydaları Nelerdir? AngeLus Organik Yaşam 2 20 Ocak 2022 14:16
Organik kakao ile gelen faydaları keşfedin PySSyCaT Organik Yaşam 3 18 Ocak 2022 19:35
Gaz Sancısına Kimyon Lcia Sağlık Köşesi 0 16 Ocak 2015 18:45
Kimyon. Zen Alternatif Tıp 0 06 Haziran 2014 21:10
Kimyon Rahatlatıyor Zen Alternatif Tıp 0 06 Haziran 2014 14:17