IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By PySSyCaT

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ocak 2022, 23:28   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Organik domates kurusu nasıl yapılır?







Organik tarım, yeşil gübre kullanarak, biyolojik zararlı kontrolünü içeren, toprak üretkenliğini arttırmak için mekanik işlemeye dayanan yöntemdir. Ayrıca sentetik gübre, ilaç, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanılmasını reddeder. Son zamanlarda doğal yaşama önem veren ve meyve-sebzedeki ilaç miktarının zararlı olduğunu bilenler tarafından organik tarım oldukça rağbet gören bir alandır. Bu sebeple organik tarım ile üretilen sebze-meyveleri deneyen tüketiciler farkı gör[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ekte ve organik tarım ile yapılan ürünlere rağbet gitgide artmaktadır. Organik tarım ile yapılan meyve sebzeler arasında tercih edilen sebzelerden biri olan organik domates kurusu oldukça lezzetli tadı ile yiyenlerin aklına organik domates kurusu nasıl yapılır sorusunu getirir.

Organik domates kurusu yapımında dikkat edilmesi gerekenler
Özellikle domates gibi yüksek miktarda su içeren sebzelerin, kurutulması için çok fazla beklenirse sebzelerde küf oluşabilmektedir. Bu nedenle ülkemizde nem alan yerlerde kuru domates yapımı uygun değildir. Çünkü nem alan yerlerde nem seviyesi yüksek olduğundan ötürü organik domatesin kuruma süresi uzar. Ülkemizde belli başlı yerlerde organik kuru domatesin üretimi yapılır ve üretilen yerlerde de organik kuru domatesler ithal edilir. Bu sebeple organik domates kurusu üreticilerinin birinci amacı ülkemizde üretilen organik domates kurusunun kullanımını arttırarak satışını yapmak olmalıdır.

Organik domates kurusu ne zaman yapılmalıdır ?

Özellikle kurutulacak yiyeceklere özgü, sıcaklık etkisi ile hazırlanan ürün olmasından ötürü bu yiyeceklerin özel yapılma mevsimine dikkat edilmelidir. Domatesleri yılın en sıcak olduğu dönemlerde kurutmanız en uygunudur. Sıcaklıklar bölgelere göre değişmekle beraber Türkiye’nin en çok organik domates kurusu yapıldığı bölgelerde genellikle bu işlem Haziran-Ağustos ayları arasında yapıldığı bilinir. Bu aylar arasında yapılan organik domates kurusu oldukça lezzetli ve güzel bir tada sahip olacağı bilinir.

Organik domates kurusu üretmek için olması gereken koşullar
Organik tarım için en önemli şey şehir merkezinin yapaylığından uzak ve organik ürün yetiştirecek alanın varlığıdır. Organik domates kurusu üretilirken domatesleri kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan üretmek çok önemlidir. Organik domates kurusunun yapılacağı domatesler daha önce kimyasal gübre ve ilaç kullanılmamış toprakta geleneksel tarım yöntemleri ile yetiştirilmelidir. Ayrıca kimyasal gübre kullanılmayacağı için hayvansal gübrenin yeteri kadar kullanımı da domatesin organikliği ve kalitesi için oldukça önemlidir. Yetiştirilen domateslerin organik olduğuna dair topraktan ve üründen alınan numunelerin analizli sertifikaları da olması gerekmektedir.

Organik domates kurusunun yapılışı

Olgunlaşan domatesler toplanır ve ikiye bölünür. Kuruması için güneş alan bir alanda serilir. Domateslerin güneşte iyice kavrularak düzgün bir şekilde kuruması için üzeri tuzlanır. Tuzlanmayan domatesler tam bir kuruma yaşamayacağı için düzgün bir kuruma yaşanmaz. Bu sebeple buna dikkat edilmelidir. Domatesler kururken suyu akma ihtimalinden ötürü beton gibi düz ve sert bir zeminde kuruma işlemi olmayacağı için toprağın üzerine delikli çarşaflarda kurutulması daha iyi olur. Serilen domatesler 1 hafta gibi bir süre boyunca güneşte beklerse istenilen kıvama gelebilir. Domateslerin bu süreden daha fazla güneş altında durması durumunda domatesler yanabilir ve suyu tamamen yok olabilir. Bu yüzden takip edilerek ideal kıvama ulaştığı anda organik domates kurusu toplanacak hale geldiğinde toplanmalıdır.

Organik domates kurusu saklanma koşulları

Organik domates kurularının muhafaza edilirken hava almaması gerekir. Bu sebeple ağzı kapalı bir cam kavanoz içerisinde domates kurularınızı saklayabilirsiniz. Cam kavanoz içerisine domates kurularınızı doldurup ağzını sıkıca kapatarak serin bir ortamda muhafaza etmeniz önerilmektedir. Ayrıca hakiki zeytinyağının içerisinde muhafaza ederken içerisine bir diş sarımsak eklemeniz oldukça lezzetli olan organik domates kurularınızın lezzetine lezzet katmanıza yardımcı olacaktır.




OrganikGurme..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 06 Mart 2022, 19:15   #2
Çevrimdışı
~ Lafazan.Net ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Organik domates kurusu nasıl yapılır?




PayLaşım için tşkLer...

__________________
Edeptir AŞK Sevdirenin Hürmetine...

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
organik domates kurusu nasıl yapılır?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Organik Nane Nasıl Yapılır ? PySSyCaT Organik Yaşam 2 01 Şubat 2023 14:43
Organik Kekik Nasıl Yapılır ? PySSyCaT Organik Yaşam 1 06 Mart 2022 19:24
Organik Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır? PySSyCaT Organik Yaşam 3 06 Mart 2022 19:22
Organik Sumak Nasıl Yapılır? PySSyCaT Organik Yaşam 1 06 Mart 2022 19:16
Organik gübre nasıl yapılır? PySSyCaT Organik Yaşam 0 29 Şubat 2016 21:31