IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Kasım 2023, 22:37   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Elektrikli Arabaların Çalışma Prensibi Nedir?




Teknolojinin nimetlerinden oldukça fazla yararlanılan bu dönemde ulaşım sektörü için de yeni teknolojilerle karşılaşmamız mümkündür. İlerici ve nispeten yeni bir teknoloji olan elektrikli otomobil kavramı gün geçtikçe yayılmaya devam etmektedir. Aslında bu teknoloji çok da yeni bir teknoloji sayılmaz fakat ilk çıktığı 19. yy sonlarından itibaren talep görmediği için gündemde kalmayı başaramamıştır. Elektrikli araçların şarjı söz konusu olduğunda yeteri kadar elektrikli araba şarj istasyonu bulunmaması, klasik araçların fiyatının daha uygun olması gibi sebepler geçmişte bu araçların yeteri kadar ilgi görmemesine neden olmuştur. Elektrikli araçlar geçtiğimiz 20 sene içerisindeki teknolojik gelişmeler sayesinde ise kendini göstermiş ve talep yoğunluğu sebebiyle de pazarda kalmayı başarabilmiştir. Bunun sonucunda da pek çok elektrikli araba modelleri üretilmiş ve üretilmeye devam etmektedir. Kabaca bahsedecek olursak elektrikli araçların, diğer araçlarda bulunan yakıt deposu yerine batarya ve pilleri mevcuttur. Bu bataryalar herhangi bir elektrik kaynağından şarj edilebilen bataryalardır. Evlerdeki prizlerden 8-10 saat, şarj istasyonlarında ise 30-60 dakikalık bir sürede şarj edilebilir. Basit bir işleyişi bulunan bu araçlar düşünüldüğünde klasik araçlara göre daha teknolojik bir donanımları olması da günümüzde tercih sebeplerindendir. Peki neden elektrikli otomobil kullanımı yaygınlaştı? Bunun zamanla artmış birçok nedeni vardır.
Neden Elektrikli Araba Kullanmalıyım?
Günümüz dünyasında doğal kaynaklara olan talep oldukça fazladır. Özellikle yakıt kullanımı uzun zamandır süregelen ve doğanın sömürüldüğü bir sektördür. Petrolün sınırsız bir kaynak olduğunu söylenemez. Bu sebeple alternatif enerji kaynaklarına yönelim gün geçtikçe artmaktadır. Ulaşım sektöründe ise bu alternatif kendini karşımıza elektrikli araba olarak çıkarmıştır. Bu araçlar yakıt tasarrufu sağladığı gibi, doğaya verilen zarar ve karbon emisyonunu azaltma konusunda da fayda sağlayan araçlardır. Şehirlerdeki hava ve gürültü kirliliğinin önüne geçme konusunda bir yapıtaşı olarak da düşünülebilirler. Uzun vadede elektrikli araçların kullanıcılara sağladığı pekçok fayda mevcuttur. Genel itibariyle bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:
Çevre dostu bir teknolojiye sahiptir.
Yakıt tüketimine alternatif imkanı sağlar.
İçten yanmalı motorla kıyaslandığında elektrikli araba motoru daha verimli çalışan bir motordur.
Mekanik parçalar için olduğu gibi ekstra bakım maliyetlerine gerek duyulmaz.
Sessiz çalışan bir motora sahiptir.
Pürüzsüz yol tutuşu sayesinde daha keyifli bir sürüş deneyimi sağlar.
Tüm bu artılar sayesinde elektrikli araçlar son zamanlarda oldukça revaçtadır ve bu araçlara olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Artan talep doğrultusunda ise sürekli gelişmeye devam eden bir sektör olduğunu söylemek mümkündür. Teknolojide yaşanan gelişmelerin elverdiği ölçüde her geçen gün yeni modeller üretilmektedir.
Elektrikli Araba Nasıl çalışır?
Elektrikli araçlarda yakıtlı araçlarda bulunan içten yanmalı motor bulunmaz. Bunun yerine bataryaların güç verdiği, elektrik enerjisini kinetik enerjiye çeviren daha basit yapıda bir motor söz konusudur. Bu motor indüksiyon motoru olarak adlandırılır ve stator ve rotor olmak üzere iki temel parçadan oluşmaktadır. Bu dönen parçalar elektrik enerjisini harekete çevirmektedirler. Klasik arabalarda olduğu gibi karmaşık ve çok parçadan oluşan bir yapısı bulunmamaktadır. Araca ihtiyacı olan gücü ileten bataryalar lityum iyon pillerinden oluşur. Her ne kadar gelişmiş teknolojinin bir ürünü olsa da, yakıtlı araçlarla kıyaslandığında oldukça basit bir işleyiş sistemi bulunmaktadır. Elektrikli araba bataryası yeniden şarj edilebilen bir bataryadır ve benzin ya da mazot kullanılan araçlarla kıyaslandığında büyük bir yakıt tasarrufu sağlar. Basit bir motor sistemi olması sayesinde elektrikli araçlar oldukça sessiz ve pürüzsüz çalışmaktadırlar. Bunun yanı sıra motoru sayesinde kısa sürede yüksek hıza çıkma konusunda da oldukça başarılıdırlar. Tüm bu avantajları sayesinde de elektrikli araçlar sürücüler için keyifli bir sürüş olanağı sunmaktadırlar. Elektrikli araba kaç km gider sorusuna verilecek yanıt kullanılan aracın modeline göre değişiklik gösterecektir çünkü bu durum batarya kapasitesine bağlıdır. Modele göre bataryası tamamıyla şarj edilmiş bir elektrikli araç ortalama 200 ila 600 km arasında bir mesafe kat edebilir.
Elektrikli Araç Türleri Nelerdir?
Özellikle yakıt tüketimi düşünüldüğünde elektrikli araçların hepsi aynı işleyişte olmaz. Teknolojiyle doğru orantılı olarak farklı işleyiş prensibine sahip bu araçlar içerisinde de alternatiflere ulaşabilmemiz mümkün kılınmıştır. Bu doğrultuda toplamda dört adet elektrikli araç türü bulunmaktadır. Bunlar:
Bataryalı Elektrikli Araçlar (BEV)
Hafif Hibrit Elektrikli Araçlar (MHEV)
Plug-in Hibrit Elektrikli Araçlar (PHEV)
Yakıt Hücreli Elektrikli Araçlar (FCEV)

Öncelikle bataryalı elektrikli araçlar, içerisinde bulunan batarya sayesinde elektriği depolayıp harekete çeviren araçlardır. Elektrikli araba uzun yol konusunda kullanıcılar tarafından tedirginlik uyandırabilmektedir. Bu durumda daha çok tercih edilen hafif hibrit araçlar, içerisinde hem batarya hem de benzin motoru bulundurmaktadır. Bu araçlar genellikle düşük hızda elektrik tüketirken orta hızda benzin, yüksek hızda ise hem elektrik hem benzin motorunu kullanmaktadırlar. Plug-in hibrit araçlar, hafif hibrit araçlardaki gibi bir çalışma prensibine sahiptir fakat elektrik bataryaları daha büyüktür. Yakıt hücreli araçlar ise hidrojenli araçlar olarak da bilinmektedirler. Bu araçlar hidrojenin dolaylı yoldan elektriğe çevirme prensibiyle çalışmaktadırlar. Elektrikli araba çalışma prensibi düşünüldüğünde bu dört araç türünün birbirinden tam anlamıyla ayrıldığı söylenemez. Kullanıcılar elektrikli araç seçerken kullanım imkanı, kullanım süresi ve tercih edilen yakıt tüketimi gibi faktörlere göre bu dört seçenekten birini tercih edebilmektedirler.

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tekrar şarj edilebilen pillerin çalışma prensibi nedir? MarveL Merak Ettikleriniz 0 03 Haziran 2019 12:04
Zaman Rölesinin çalışma prensibi Sarya Fizik 0 16 Mayıs 2019 21:18
Radyonun Çalışma Prensibi Lcia Fizik 0 02 Ekim 2014 17:35
Newton Kanunları Eylemsizlik Prensibi Etki-Tepki Prensibi Elysian Fizik 0 23 Ocak 2014 16:22
PHP nin Çalışma Prensibi MorfiN PHP 0 12 Mayıs 2012 09:02