IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By kont_dracula
  • 1 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Haziran 2006, 12:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Az benzin, cok kilometre için




Çok benzinle az kilometre yapmayı çoğumuz kolayca becerebildiği halde tersini nedense pek başaramıyoruz. Sonra da otomobilimizin neden çok tükettiğini merak edip yakınıyoruz.


Otomobil kullanma biçimi yakıt tüketimini etkiliyor


- Otomobili kullanış biçimi yakıt tüketimini azımsanmayacak ölçülerde düşürebiliyor. Bunun nasıl olacağını aşağıdaki noktalara dikkat ederek görmek mümkün.


Otomobili rölantide ısıtmayın


- Motoru rölantide ısıtmak motora verdiği zarar yanında yakıt tüketimini de artıran önemli noktalardan biri. Motoru çalıştırıp yola çıktığınızda yaptığınız birinci kilometre sonunda otomobilin yaktığı benzin üç dakika rölantide çalışmış kadardır. Yani otomobili üç dakika ısıtmak için harcanan benzinle 1 km yol yapabilirsiniz. Bu nedenle uzun süreli durmalarda motoru durdurmakta fayda var.


Kısa mesafeler için otomobil kullanmak lüks


- Yapılan bir test sonucunda 0 derece santigrad hava sıcaklığında 1.6 litrelik orta sınıf bir otomobil motoru marşa basıldığı andan itibaren 100 km de 40 litreye eş bir tüketim değeri veriyor. Ancak 4 kilometre yol katedildikten sonra otomobilin motoru normal ısısına kavuşuyor ve tüketim normalleşiyor. Bu nedenle kısa mesafeler için otomobili kullanmak yerine yürümek daha sağlıklı ve ucuz oluyor.


Doğru zamanda vites değiştirin, ekonomik viteste sürün


- Birinci vitesi yalnızca otomobili hareket ettirmek için kullanın ve hemen ikinci, üçüncü ve dördüncü viteslere geçin. Vitesler değiştirildiğinde motor devri değişir. Motor devri krank milinin bir dakikada yaptığı devir sayısıdır. 6000 d/d lik maksimum devir sayısı krank milinin saniyede 100 devir yaptığı anlamına gelir. Her motorun maksimum devir sayısı olduğu gibi en verimli çalıştığı bir devir de vardır. Bu devir otomobilden otomobile değiştiği için teknik verilerine bakıp ya da servislere danışılarak öğrenilebilir. teknik verilerde Maksimum tork adı altında görülen değer genellikle motorun en verimli çalıştığı ve az tükettiği devirdir. Bu devirde kalacak biçimde vitesler değiştirildiğinde gereksiz benzin savurganlığı önemli ölçüde azalacaktır.
Örneğin: Test edilen otomobilin birinde 100 km uzunluğundaki düz bir yolda 4 üncü vitesle 60 km/s sabit hızda gidildiğinde 5.8 litre/100 km tüketilmiş. Aynı koşullarda 3 üncü viteste 9 litre/100 km tüketim saptanmış. Görüldüğü gibi aynı uzunluktaki bir mesafeyi bir vites küçülterek katetmek 3.2 litre, yani yüzde 55 daha fazla tüketime yol açabiliyor. Aynı otomobille 30 km/s sabit hızla 3 üncü viteste 7 lt/100 km, ikinci viteste aynı hızda ise yaklaşık 10 litre tüketim saptanıyor. Görüldüğü gibi hangi hızda hangi viteste gidilmesi gerektiğini iyi bilmek gerekiyor.


Sakin, yol ve trafik koşullarına uyumlu kullanım


- Ne kadar kararlı ve uyumlu otomobil kullanırsanız o denli az benzin tüketir o denli az sinirlenirsiniz ve otomobiliniz o denli az yıpranır. Akan trafiğin ritmine adapte olmak ve otomobilin hemen önüne değil daha ileriye bakarak gelişmeleri izlemek sakin ve trafiğe uygun sürüşün bir parçası. Tabii bu arada dikiz aynalarına bakmayı da ihmal etmemek gerekiyor. Önünüzdeki araçla yeterli bir mesafe bırakın. Sık sık hız değiştirmekten kaçının. Yavaşlamak gerektiğinde ayağınızı gazdan zamanında çekin. Böylece hem balatalarınız hem de sinirlerinizin ömrü daha uzun olacaktır. Önünüzde akan trafiği izlemek bu açıdan size yardımcı olacak ve panik fren yapmak zorunda bırakmayacağı gibi yakıt tasarrufu da sağlayacaktır.


Öneriler : Başkalarının sizi sollamasına izin vermek sizin başkalarını sollamanızdan daha akıllıcadır. Otomobilinizin son süratinin yüzde 70-80 ini geçmemek tutumlu sürüş için en basit kuraldır. Yani gaz pedalının altında ne kadar fazla boşluk bırakılırsa o kadar çok para cebinizde kalır ve sinir sisteminiz daha uzunca bir süre otomobil kullanabilmenize olanak tanır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 10 Ağustos 2014, 01:38   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Az Benzin İle Çok Kilometre Yapmanın Yolları Nelerdir?




Az Benzin İle Çok Kilometre Yapmanın Yolları Nelerdir?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Kontrol, Temizlik, Ayar, Değişiklik Ve Tamir

Soğuk motorun rölanti devrini kontrol eden hızlı-rölanti egzantrik ayarı yüksek ise benzin sarfiyatında artış sağlar. Deniz seviyesinden yükseldiğiniz her 360 metrede hava / benzin karışım oranında yüzde 1,25'lik bir azalma olur ve hava inceldiğinden karışım zenginleşir, bu durumlarda karbüratörün fakir karışım verecek şekilde ayarlanması ve deniz seviyesine inildiğinde artacak hava yoğunluğundan karbüratör ayarını zengin karışıma göre ayarlamanız yakıt sarfiyatınızı azaltabilir.

1- Ucuz, bilinmeyen, Çin malı lastik almaktan kaçının. 'Marka' lastik almaya özen gösterin. Yakıt tasarrufu teknolojisine sahip lastikler tercih edin. Bu lastikler düşük yuvarlanma direnciyle daha az tüketmeye yardımcı olur.

2- Belirli bir hızda aracı yüksek viteste kullanmak yakıt tasarrufunuzu arttırabilir. Sürekli vites düşürmeyin. Güvenliyse yüksek vitesi seçin... Yokuş aşağı aracınızı boşa almayın. Hızlı yokuşları viteste inin...

3- Otomobilinizin periyodik bakımını gecitirmeyin ve aksatmayın. Kirlenmiş bujiler, kirli hava filtresi veya tıkalı yakıt filtresi yakıt tasarrufunuzu olumsuz bir şekilde etkiler.

4- Araç rölantide çalışırken yakıt harcar. Bu gibi durumlarda aracınız çalışır halde beklemek yerine, durdurun.

5- Özellikle yüksek süratte camlarınızın açık olması, aracınızın aerodinamiğini olumsuz etkiler. Gerekli hızı korumak için aracınız daha çok efor sarfeder ve daha fazla yakıta ihtiyaç duyar. Camlarınızı ve varsa sunroof'unuzu kapatıp yakıt verimliliğinizi arttırın.

6- Araç ne kadar ağır olursa hareket etmek için motor o kadar fazla zorlanacaktır. Aşırı yük taşınması daha yüksek yakıt tüketimi ile sonuçlanır.

7- AC/Klima, otomobilin motoru için ekstra bir yüktür. Klima kullanılması yakıt tüketimini artırır. Kışın, aracınızı ısıtmak için klima kullanmayın. Yazın klimanızı sürekli ve en soğuk modda çalıştırmayın.

8- Az şişirilmiş lastikler daha fazla yuvarlanma direncine sahip olur, yuvarlanmak için daha fazla enerji gerekir ve bu da daha yüksek yakıt tüketimi ile sonuçlanır.
Araç üreticisi tarafından temin edilen kullanım kılavuzuna göre lastiğin doğru hava basıncı ile şişirilmesi sağlanmalıdır. Lastiklerin doğru bir şekilde şişirilmesi ile yüzde5'e kadar yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

9
- Portbagaj, otomobilinizin aerodinamik verimliliğini olumsuz etkiler. Bu yüzden sadece gerekli zamanlarda portbagaj kullanın

10
- Hız sabitleyicisi kullanımı, düz yollarda veya yokuş aşağı giderken sabit hızı koruyarak yakıt tasarrufunuzu arttırabilirsiniz. Aracınızın hızı arttıkça yakıt tüketimi de artar. Otomobilinizi hız limitlerine uygun olarak sabit hızlarda kullanmak yakıt tasarufu sağlayacaktır.

11- Yavaş yavaş hızlanarak ve yumuşak vites geçişleri ile yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ani frenlemelerden kaçınmak için duraklama zamanlarını önceden tahmin edin. Hızlı manevralar ve ani frenlemeler yapmak yakıt tüketimini atırır.

12- Yakıt tasarrufu elde etmenin en kolay yolu hızınızı azaltmaktır. Ancak çok yüksek veya çok düşük hız da yakıt tüketimini artırabilir. Siz siz olun ayağınızı gaza korkak alıştırın...


Kaynak: Alıntılar




 
Alıntı ile Cevapla

Alt 04 Mart 2020, 00:09   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Az benzin, cok kilometre için




Bizim arabada auto off var 100 liralik benzinle 1 hafta
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
az, benzin, cok, için, kilometre


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İlk indirim benzin ve motorin için geldi Desmont Gazete Manşetleri 0 02 Ocak 2015 19:49
Şarj için telefon kadar büyük bir yedek pil yerine "bir bidon benzin" taşıyın Violent Cep Telefonlar 0 18 Şubat 2014 22:36
Bitmeyen 5 kilometre MasteR06 Haber Arşivi 0 12 Şubat 2014 13:15
1 TL'ye 160 kilometre yol! DaDaS Bilim Dünyasından Son Haberler 0 03 Ocak 2012 20:48