IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2015, 01:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dünya Yıldızı, Pichie Rich… Hepsi Oynuyor! – Football Manager 2015 İnceleme





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yılda milyonlarca euro kazanan koca koca adamları motive etmekle yükümlü olduğumuz yegane mesleğin lider simülasyonunda 2015 sezonu geldi çattı. Football Manager 2015 raflarda yerini alırken, ben de iki sezonluk aranın ardından en sevdiğim oyun serilerinden birine dönüş yaptım. Oyunun yönetmeni, beyni, adeta her şeyi olan Miles Jacobson, Sports Interactive’deki 20. yılını kutlarken ve popüler oyun ve futbol kültürüne damga vuran serilerden biri olan oyunun belgeseli de çıkıyorken 2015 sürümü biraz daha özel duruyordu. Oyuna hem ferahlık hem de derinlik katan yeniliklerle beraber Football Manager 2015 seriyi nereye taşımış bir bakalım..

İlk yeniliğimiz, ilk bakışta hissettirmese bile en önemli yeniliklerden biri olan teknik direktör tipi seçimi. Oyuna başlarken adınız, soyadınız, tuttuğunuz takım, favori taktiğiniz vb. özelliklerinizi ve çalıştıracağınız kulübü seçtikten sonra son olarak oyunun gerçekçiliğini önemli ölçüde etkileyen teknik direktör tipi seçimi yapıyoruz. Karakterimizin yetenek puanları iki ana dalda toplanıyor. Antrenman kısmı ve taktiksel kısım. Siz de bir çubuğu bu iki alan arasında kaydırarak hangi havuza daha fazla toplam yetenek puanı düşeceğini belirliyor ve sonrasında da tıpkı eski tip bir RPG oyunu gibi istemediğiniz özellikleri azaltıp elde ettiğiniz ekstraları istediğiniz özellikleri artırmak için kullanıyorsunuz. Ancak antrenman kısmından puan alıp taktik kısmına atmak gibi bir cinlik yapma şansınız maalesef yok.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bazılarınızın endişelendiğini duyar gibiyim ama merak etmeyin, taktik kelimesiyle adlandırılan kısımdaki özellikler sizin taktiklerinize futbolcuların ne kadar uyacağını etkilemiyor. Onun yerine futbolcu bilginiz, futbolcularınızın size ne sıklıkla ve ne tür sorunlarla geleceği, yönetimin isteklerinizi ne derece kabul edeceği gibi durumlara etki eden yetenekler var. Antrenman kısmında ise kulübünüzde çalıştırdığınız ve takımla antrenmanlara çıkıp özelliklerinin en iyi şekilde gelişmesini sağlayan antrenörlerinizle aynı özellikler bulunuyor. Bunlara yatırım yaparak da kulübün antrenör kotasından harcamadan iyi bir antrenör kazanmış oluyorsunuz. Özellikle alt liglerde kariyer yapmayı seven veteran FM oyuncuları için çok önemli bir detay.

Son olarak, geçmiş tecrübe ve antrenörlük lisansı seçmeniz gerekiyor. Antrenörlük lisansınızın derecesi o havuzdaki yetenek puanınızı etkilerken geçmiş tecrübeniz de hem klasik olarak saygınlığınızı hem de taktiksel havuzdaki puanlarınızı etkiliyor. Böylece oyun bize bir seçenek sunuyor, gerçekçi oynamak. Alt liglerde hocalık yapmak istiyorsanız ona göre daha düşük tecrübe ve lisans seçebiliyorsunuz. Üstelik hangisini seçeceğiniz bilmiyorsanız, seçtiğiniz takıma göre oyun size bu detayları önerebiliyor. Bu işlemlerden sonra oyuna başlıyorsunuz ancak yetenekleriniz sabit kalmıyor. Zaman geçtikçe yaptığınız şeylere, kulüp işleyişinizdeki tutumlarınıza göre her iki alandaki yetenekleriniz de zamanla gelişiyor. Bir de antrenörlük kursları var tabii. Hem oyunda çalıştırdığınız antrenörler, hem de bizzat sizin karakteriniz, antrenörlük kursuna girip daha sağlam bir lisans alarak saygınlıklarını artırabildiği gibi yeteneklerini de artırabiliyor. Yani düşük seviyeden başlamak o kadar da korkutucu değil, sadece gerçekçi.

Diğer önemli yenilik de scouting, yani yetenek izleme sistemine getirildi. Eskiden sadece seçenek olarak eklenen “oyuncu yeteneklerini gizleme” sistemi oyunun varsayılan ayarı oldu. Ancak ufak bir farkla, çoğu zaman özellikler tamamen görünmez olmak yerine 12-15 gibi aralıklar olarak görünüyor. Ronaldo, Messi gibi dünyaca ünlü futbolcularda böyle bir durum söz konusu değil. Scout’larınızı istediğiniz oyuncuyu izlemeye yolladığınızda yavaş yavaş bu aralıklar daralıyor ve en sonunda gerçek özelliklerini görebiliyorsunuz. Aynı zamanda beş yıldız üzerinden şu anki yeteneği ve potansiyel yeteneğini de görebiliyorsunuz. Bazen potansiyel yetenek kısmı 4 sarı yıldız, artı 1 de siyah yıldız şeklinde olabiliyor. Bu genellikle doğru hamleler yapılır ve oyuncunun üzerine gidilirse o seviyeye bile çıkabileceği anlamına geliyor.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Scouting sisteminin bir başka yeniliği de oyuncu listesi. Eskiden kendi bölgenizde bulunan oyuncuları rahatça listelerken, artık oyuncu listeleme kısmında yalnızca hakkında bilginiz iyi olan bölgelerden oyuncuları görebileceksiniz. Scout’larınızı dünyanın dört bir yanına yolladıkça küresel oyuncu bilginiz giderek artacak ve daha fazla sayıda futbolcu bu kolay arama aşamasına dahil olacak. Eklenen filtreler ise ayrı bir güzellik katıyor. Artık mutsuz oyuncular için özel bir filtre var. Dolayısıyla takımında mutsuz olan bir yıldız oyuncunun aklını çelip sorun çıkarmasını sağlayarak transfer etmek eskisinden de kolay. Tek yapmanız gereken küresel oyuncu bilginizi mümkün olduğunca yüksek tutmak.

Maç motoru ve genel yapay zekayla incelememi tamamlamadan önce kısacık da olsa medya yeniliklerine değinmek istiyorum. Medya hiç olmadığı kadar gerçekçi ve derin çalışıyor. Özellikle hocalar arası rekabete büyük önem verilmiş ve FM’de akıl oyunları olarak tabir edilen laf dalaşı büyük önem taşıyor. Muhabirler skor tutup hangi hocaya karşı üstün olduğunuzdan bahsediyorlar ve bu konuda kışkırtıcı sorular soruyorlar. Aynı zamanda bazen verdiğiniz cevaptan cımbızla seçerek manşetler attıklarını görmek oyunun gerçekçiliği konusunda gülümseten bir etken oluyor. Maç başlarında ve sonlarında koridorda yapılan röportajlar da yine oyun dünyasına derinlik katan etkenlerden olmuş. Ayrıca bu akıl oyunları sonrasında oyuncuların ve hocaların “pressure” gizli özelliği devreye giriyor. Baskı altında başarısız olmaya meyilliyse, söyleyeceğiniz birkaç kötü söz ve oluşacak medya baskısı size büyük avantaj sağlayabiliyor.

Maç motoru ise yine FM’nin yumuşak kalbi olmuş. Dünyanın en dengesiz ve sürprizlerle dolu sporlarından birini gerçekçi olarak simule etmek oldukça zor olsa da FM 2015’te iki çok bariz hata can sıkıyor. Biri orta-kafa-gol sistemi. Özellikle ön direğe yapılan ortalarda defans oyuncuları istediğiniz kadar markaj görevi verin, ne hamle yapan forveti tutuyor ne de topa hamle yapıyor. Forvet oyuncusu atılıp topa vururken stoperler hiçbir şey olmuyormuş gibi bekliyorlar. Baş edilmiyor mu? Ediliyor. Gerçekten yetenekli bek oyuncuları kullanıp kanatlara baskı yaptırırsanız erken orta açmalarını engelleyebilirsiniz, böylece ön direğe kesmeleri çok daha zor olur. Ayrıca her bug gibi bu da çift taraflı, yani aynı sistemi siz de kullanabilirsiniz. Diğer saçmalık da kalecilerin dönen toplarda beklemesi. Top kaleciden sektikten sonra kaleci 4-5 saniyeye kadar poz verebiliyor. O pozu verirken gidip hücum oyuncuları kalecinin çoktan rahatça almış olması gereken topu ağlara gönderebiliyor. Bu da yine oyunun gerçekçiliğini baltalayan buglardan biri oluyor.

Bu iki önemli hataya ve herkeste rastlanmayan ama yaşanırsa can sıkabilen fazla sakatlık olması, fazla kendi kalesine gol yaşanması gibi garipliklere rağmen FM 2015 şimdilik vaktimden 6 sezon (150 saat) eritti ve dahasını da eritmeye devam edecek gibi duruyor. Maç motorundaki hataları kabullenip baş etmeyi öğrendikten sonra bildiğiniz FM deneyimini yeni özelliklerle çok daha derin ve gerçekçi bir şekilde yaşıyorsunuz. Sadece FM serisini seven değil, futbol seven herkese en azından bir denemeleri için tavsiye ederim. Ancak maç motoruna çok önem veren FM oyuncularındansanız klasik devre arası yamasını beklemenizde fayda var. İçimizdeki tüm teknik direktörlere başarılar dilerim. İyi oyunlar!

Güncelleme: Yazı yayımlandıktan 2 saat sonra SI Games, kaleci sorunlarına el attığını ve savunmayı da biraz geliştirdiğini söyleyen bir yama yayımladı. Geri bildirimlere göre yamalar gelmeye devam edecek gibi duruyor. Eklemekte fayda gördüm, tekrar iyi oyunlar.

Kaynak: Multiplayer

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
2015, dünya, football, hepsi, manager, oynuyor, pichie, rich…, İnceleme, yıldızı,


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Football Manager Classic 2014 (İnceleme) (PS Vita) BoreasS Oyun Dünyasından Son Haberler 0 30 Ocak 2015 22:09
Football Manager 2015 Kırıldı! BoreasS Oyun Dünyasından Son Haberler 0 23 Ocak 2015 19:42
Football Manager 2015 İNCELEME Deep Oyun Dünyasından Son Haberler 0 30 Kasım 2014 13:07
Football Manager 2015 geliyor! Deep Oyun Dünyasından Son Haberler 0 18 Ekim 2014 21:44
Football Manager 2015, Playstore'da %25 indirimli Deep Oyun Dünyasından Son Haberler 0 03 Ekim 2014 03:34