IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Beatrice

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Nisan 2019, 10:13   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
28 Nisan: Biyolojik Saat Günü





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



28 Nisan: Biyolojik Saat Günü



Biyolojik saat, sirkadiyen ritim diye de bilinir. İnsan vücudundaki hormonların ne zaman salgılanacağı, çevresel değişikliklere vücudumuzun nasıl tepki vereceği gibi metabolik işlemleri düzenler. Tüm bunlar, beyinde bir tür “pacemaker” olduğu inanışına dayanıyor. Ruh hâlimiz, uyku düzenimiz, metabolizmamız ve vücut ısımız bu saate bağlıdır. Beynimizdeki mekanik bir saat karar vermemizi ve davranışlarımızı etkiliyor.


Biyolojik saatimizin doğru çalışması çok önemlidir, bu yüzden gece ve gündüz kavramlarımız şaşınca dengemiz bozulur, hasta olabiliriz. Biyolojik saatimiz genellikle uyku hormonu olan “melatonin”e bağlıdır. Mesela uyanır uyanmaz güneşi, gün aydınlığını gördüğümüzde uyku hormonu olan melatonin hormonu salgılanması bu saat tarafından durdurulur ve uyanmaya başlarız. Bu yüzdendir ki gün aymadan doğan insanların bağışıklık sistemleri daha güçsüz olur.


Biyolojik saatin bozulmasında jet lag, gece çalışmak ve mevsimsel duygudurum bozukluğu -güneş görmemekten kaynaklanabilen bir bozukluk- gibi etkenler büyük rol oynar. Bu tarz olaylar insan vücudunda salgılanan melatonin ve serotonin moleküllerinin baskılanmasına ve stres hormonlarının artışına sebep olur. Hormonal dengesizlikler de insanları yorgun ve hâlsiz kılar. Dolayısıyla, biyolojik saati bozulmuş çoğu insan depresyona girmeye meyilli olur.


Güneş, biyolojik saatimizin düzenli çalışmasında ve üzerimizdeki negatif etkilerin azalmasında büyük bir etken oynuyor. Hatta insan 10 günden fazla güneş görmezse depresif bir moda giriyormuş. Üstüne üstlük eski zamanlarda depresyonda ki insanları tedavide ilaç yerine güneş kullanılıyormuş.


Güneş doğmadan uyanmayı deneyin. İşe gitmek, okula gitmek için. Yani, güne gün doğmadan başlayın ve bu insan psikolojisini nasıl etkiliyor görün. O gün daha yorgun, daha uykulu ya da mutsuz olabilirsiniz ve bunu her gün yaparsanız depresyona girebilirsiniz. Güneş enerjisi D vitamini olarak biliniyor. D vitamini vücudumuzun, derimizin, güneş enerjisine maruz kaldığında elde ettiği vitamindi. D vitamini kemiklerimizi güçlendirir ve yorgunluğumuzu giderebilir. Hatta antibiyotik icadından önce ilaç olarak güneşlenmek ve güneş enerjisinden yararlanmak yaygınmış. Güneş enerjisine maruz kalındığında biyolojik saatimiz yeniden başlatılabiliyor ve bu sayede uyku düzenimiz sağlıklı bir hâl alabiliyor.


Biyolojik saatimizin düzende olması için kalktığımızda odamıza ışık girdiğinden emin olmalıyız. Yani, beynimizin sabah olduğunu anlaması gerekiyor. Aynı zamanda geceleri ışıkları kapatmak ya da loş ışığa geçme melatonin salgılanmasına yardımcı olup uykumuzu getiriyor ve biyolojik saatimiz düzenli çalışıyor.


Biyolojik saatimiz psikolojimizi etkileyen bir unsur. Dolayısıyla, hayatımızı ve bu saati düzende tutmanın yolu güneşten geçiyor. Güneş enerjisi çoğu ilaçtan, antidepresandan ya da hormon düzenleyiciden ucuz. Daha doğrusu bedava kullanalım derim.



“Güneş parlarken her şeyi yapabilirim; hiçbir dağ çok yüksek değil, üstesinden gelmek zor değil.”

- Wilma Rudolph -

__________________
Aşk, bekletilmiş en bozuk "Şaraptır"


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 28 Nisan 2019, 10:15   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 28 Nisan: Biyolojik Saat Günü




Biyolojik saatimin pili bitti

__________________
I suffered, I learned, I changed..
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
28 nisan, biyolojik, biyolojik saat, günü, saat, özel günler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dikkat bugün 1 Nisan! 1 Nisan Şaka Günü tarihçesi ve en komik 1 Nisan şakaları Beatrice IF Ekstra 1 01 Nisan 2019 12:17
26 Ekim Pazar günü saatler 1 saat geri alınıyor Seth Haber Arşivi 1 23 Eylül 2014 20:12
Biyolojik Saat Konusu Amelia Biyoloji 0 20 Mart 2014 19:07
Yerel Saat Nedir?, Ortak (Ulusal Saat) ,Saat Dilimleri,Uluslararası Saat Özellikleri? Violent Genel Coğrafya 0 16 Aralık 2013 22:26