IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Mart 2012, 22:01   #1
Çevrimdışı
~ IRCTR.Org ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Rekabet market raflarına giriyor




Rekabet Kurumu'nun bankalar ve oto şirketlerinin ardından Sanayi Bakanlığı da hipermarketleri mercek altına aldı. Yeni bir yönetmelikle marketlerin raflarını KOBİ'ler de dahil tüm markalara açacak.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Rekabet Kurumu'nun banka ve oto şirketlerini incelemesinin ardından Sanayi Bakanlığı da hipermarketleri mercek altına aldı. Bakanlık yeni bir yönetmelikle marketlerin raflarını KOBİ'ler de dahil tüm markalara açacak. Tüketici uygun fiyata daha fazla markayı rafta bulacak, küçük üretici de korunacak.

Rekabet Kurumu'nun banka ve otomotiv şirketlerini incelemesinden sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da perakende sektörünü mercek altına aldı.
Bakan Nihat Ergün küçük üreticinin üzerinde ciddi bir yük haline gelen ve üreticilerden rafa girmesi için market ve hipermarket yönetimi tarafından istenen raf bedeli ile AVM yönetimi tarafından istenen teşhir, promosyon katılım, insert bedeli adları altında istenen ödemelere düzenleme getirdiklerini söyledi.
FİYATLAR DÜŞECEK, ÜRÜN ÇEŞİDİ ARTACAK

Raf bedeline yüzde 2 sınırlama getireceği açıklamasıyla daha önce dikkatleri üzerine çeken Ergün, ciro içinde yüzde 15'lere varan bir maliyet yükü getiren konuyla ilgili tüm tarafların yararına olacak bir yönetmeliği kısa sürede hayata geçirmeye kararlı olduklarını açıkladı.
Hipermarketler ve süpermarketler tarafından farklı isimler altında üretici ile tedarikçiden alınan ve aradaki makas açıldıkça kimi yerlerde astronomik rakamlara ulaşan bedellere getirilecek düzenleme, tüketiciyi ve üreticiyi de koruyacak.
Getirilecek düzenlemeyle ürün fiyatları düşerken, rafta daha fazla markaya ve ürün çeşidine yer verilecek. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bendevi Palandöken, farklı isimler altında toplanan bedellerle küçük üretici ve KOBİ'lerin yok edildiğini söyledi.
Pazarı üç uluslararası hipermarket grubunun domine ettiğini dile getiren Palandöken, "Zararın neresinden dönülse kardır" dedi. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise, Sanayi Bakanlığı'nın işe el atmasından sonra sektöre kendiliğinden bir düzen geleceğini söyledi.
Reis, "Birkaç firma raf bedellerini düşürmeye başlayınca fiyatlar da düştü. Fiyatları gören rakipler de raf bedellerini yavaş yavaş düşürmeye başladı" diye konuştu.
Ürün başına raf bedeli % 20

Rakiplerin bulunduğu rafta ürün satışı yapabilmek için üretici hipermarkete ürünün birim fiyatının yüzde 10-20'si arasında raf bedeli ödüyor.

Raf bedelinde oran marketin bulunduğu lokasyona, satış potansiyeline, ürünün bulunduğu kategoriye ve o kategorideki marka sayısına göre değişiyor.

Market isterse sözleşmesine 'sadece bizim grubumuza ait marketlerde bu ürün satılabilir.

Aksi bir durum yaşanırsa alınan bedeller geri ödenmez ve anlaşma fesh edilir" maddesi koyabiliyor.

Özellikle üreticiler imza attıkları sözleşmeyi okumadıkları için en büyük sıkıntıyı rafa girdikten sonra yaşıyor. Ortaya çıkan maliyeti çoğu zaman kaldıramıyorlar.
Kendimiz üretip satıyoruz

Tüketiciyi korumak ve raf bedellerine karşı Fayda A.Ş. isimli bir organizasyon kuran üreticiler ise bu tip yapılanmalarla rekabet etmeye çalışıyor. Fayda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turan Özbahçeci, "Adil olmayan bir yarışın içindeyiz o yüzden kendi modelimizi oluşturduk.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu'na üye üreticilerimizin ürettiği ürünleri markalaştırıp üye bin 200'ün üzerindeki marketimizde satıyoruz ve kazandığımızı eşit oranlarda paylaşıyoruz" diyen Özbahçeci, haksız bedellerle hem üretici hem de tüketicinin ciddi anlamda mağdur edildiğini söyledi.
Bendevi Palandöken
Elini veren kolunu alamıyor

Marketler kendi markalı ürünlerini ön plana çıkarıp küçük üreticinin ürünlerini rafa koymuyor. Bu ilerleyen dönemde çok ciddi bir tekel ve tehdit yaratacak. Zaten uluslararası bir markete ürününü koyan üretici elini verince kolunu alamıyor.
Mehmet Reis
Canım sıkıldı faturası kesiyorlar

Sektörde raf, promosyon, teşhir alanı, insert, reklam adları altında ve Kondisyon Bütçesi çatısı altında toplanan bedellere ben artık 'canım sıkıldı bedeli' diyorum. Sözleşme dahilinde ya da dışında o kadar anlamsız şeyler için faturalar çıkarılıyor ki hipermarket yönetimleri, ağzımız açık kalıyor.
Sabah

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
giriyor, market, raflarına, rekabet


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rekabet demire el atıyor aLya Haber Arşivi 0 17 Ekim 2011 11:00
Mezarcılar rekabet ederse . (; LeyLa Haber Arşivi 0 09 Temmuz 2011 11:50