IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2011, 23:00   #1
Çevrimdışı
Cry
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
phpBB 3.0.9 (Son Sürüm)




phpBB popüler ve Açık kaynak forum sistemidir. PHP programlama dili ile yazılmıştır; "phpBB" ismi "PHP Bulletin Board" ın kısaltılmış halidir.

phpBB'nin bazı özellikleri:


Tema sistemi, kişiselleştirmeyi kolaylaştırmak için bir tema sistemi tasarlandı.
Birçok dili destekler ; 41 Dil mevcuttur (11 Aralık 2010 tarihi itibariyle).
Birçok Veritabanı yönetim sistemi ile uyumluluk.
Kullanıcıların ihtiyacını karşılayan bedava destek ve kişiselleştirme.

Konu başlıkları


1 Gelişim Tarihi
2 Özellikler
3 Teknoloji
4 Modlar
5 phpBB ayarlama
6 Kaynakça
7 Dış bağlantılar

Gelişim Tarihi


PhpBB 17 Haziran, 2000 James Atkinson tarafından kendi sitesinde basit bir UBB forum ile başladı. phpBB SourceForge CVS e gitmeden once geliştirme takimına katılan Nathan Codding ve John Abela (önceki takım üyeleri), 1.0.0 ın başlamasında ilk adımı attılar.

PhpBB 1.0.0, 1.x kod tabanına giren iki tane daha önemli yüklemeye sonradan gelen düzenlemelerle 9 Aralik, 2000 tarihinde yayınlandı. 1.x serisinin son sürumü phpBB 1.4.4, 6 Kasim, 2001 tarihinde yayınlandı. 1.x serisinin kullanımda oldugu süre içinde, Bart van Bragt, Paul S. Owen (eski proje yöneticisi), Johnathan Haase (eski takım üyesi) ve Frank Feingold takıma katıldılar.

phpBB 2.0.x 17 Subat, 2001 tarihinde çıktı. Tamamiyle en baştan geliştirildi; geliştiricilerin phpbb gelişimi için istekleri orijinal codebase yapısının gelişmesini ve büyümesini sağladı. Kısa bir zaman sonra Doug Kelly(şimdi eski takım üyesi) takıma katıldı. Geliştirme ve kapsamlı testlerden bir yıl sonra, phpBB 2.0.0, "Super Furry" olarak adlandırılarak yayınlandı, 4 Nisan, 2002 (Tasarlandıktan üç gün sonra).

Aralık 2004 tarihinde, phpBB sitelerinin büyük kısmı Santy worm tarafından tahrip edildi; bu açık, eski sürüm phpBB sürümleri etkilemiştir.

2.0.x serisinin 7 Temmuz 2006 tarihinde yayınlanan son sürümünün ismi 2.0.21 ("Bertie's Summer Vacation") olarak konulmuştur, 2.0.x serisinde yayınlanan sürümler sadece güvenlik ve hata düzeltmeleriyle ilgilidir. 3.x serisinin beta 1 olarak 17 Temmuz, 2006 tarihinde yayınlanan Beta1 3.0 Beta 1 adresinde bulunabilir.

3.x serisinin Beta 2 sürümü 12 Ağustos 2006 tarihinde yayımlandı. İlk beta sürümde tespit edilen 367'ye yakın bug güncellendi. 3.0 Beta 2 adresinde bulunabilir.

3x serisinin Beta 3 sürümü 12 Kasım 2006 tarihinde yayımlandı. İkinci Beta sürümünden sonra 299 adet hata ayıklanmıştır. Önemli bir değişiklik olara UTF-8 dil destek fonksiyonu eklenmiştir. Detaylı bilgi, 3.0 Beta 3 adresinde bulunabilir.

3x serisinin Beta 4 sürümü 27 Kasım 2006 tarihinde yayımlandı. Üçüncü Beta sürümünde sistem daha kararlı hale getirilmiş, yükseltme(upgrade) özelliği test amacıyla eklenmiştir.. Detaylı bilgi, 3.0 Beta 4 adresinde bulunabilir.

2x serisi için 2.0.22 sürümü 23 Aralık 2006 tarihinde yayımlanmıştır.. Detaylı bilgi, v2.0.22 adresinde bulunabilir.

Ve Son Olarak 2.0.23 Türkçe Sürümü ve Ana Sürümü Son Sürümdür 2.0.X Sürümleri Tarihe Karışıyor.

3x serisinin Beta 5 sürümü 28 Ocak 2007 tarihinde yayınlandı. Dördüncü Beta sürümünde phpBB 2.x sürümlerinden 3.x sürümüne geçiş için dönüştürücü (convertor) yapılmıştır. Detaylı bilgi, 3.0 Beta 5 (İngilizce) ve 3.0 Beta 5 (Türkçe) adreslerinde bulunabilir.

3x serisinin son sürümü 3.0.8 10 Kasım 2010 tarihinde duyuruldu. Detaylı bilgi, phpBB 3.0.8 Released (İngilizce) ve phpBB 3.0.8 Yayınlandı (Türkçe) adreslerinde bulunabilir
Özellikler

Yeni 2.0.x kod yapısıyla birlikte phpbb, daha stabil bir yapıya kavuşmuştur, phpBB geliştirici takımı, Meik Sievertsen, şimdilerde "Olympus" kod isimli yeni nesil phpBB forum yapısı üzerinde geliştirme ve üretim yapıyor; yeni phpBB3 forum yapısı hata ayıklamalarından geçtikten sonra ve belli bir kalite seviyesine ulaştırıldığında, 3.0.0. sürüm olarak yayınlanacaktır.

"Olympus" gelişim çizgisi 1.4.x ve 2.0.x ile karşılaştırılabilir. "Olympus" forum sisteminin yayınlacak yeni sürümü esasında orijinal olarak 2.2.0 sürümü olarak çıkarılacaktı; bununla birlikte , 2.1.x sürümündeki tüm uyumluluk 2.0.x çizgisiyle sağlandığından, yeni sürüm numarasını yayınlanmak için, sürüm numarası 3.0.0 sürümü olarak seçildi. Linux kernel birliktedir version numbering scheme.

phpBB sürüm 3.0.x ile gelen yeni özelliklerin listesi ve 2.0.x sürümleri ile özellik karşılaştırması phpBB Features (İngilizce) ile phpBB Features (Türkçe) adresinde bulunabilir. Ayrıca phpBB3 için, Mayıs 2003 tarihinden bu yana gerçekleşen değişimlerin özellikleride mevcuttur, diğer bir kısa özet ise burada mevcuttur. Yeni phpBB geliştiricilerinin katılması ile phpBB takımı güçlenmiştir.

19 Mart, 2006 tarihinde, geliştirme takımı CVS sürüm için genel bir bug izleyicisi açtı ve 17 Haziran, 2006 tarihinde, 3.0' beta sürümü yayınlandı.

Teknoloji


Birçok veritabani sistemleri bir abstraction tabakası yoluyla desteklendi. Bunlar: MySQL, PostgreSQL, MSSQL, Microsoft Access ve biraz değişiklik ile, Oracle. PhpBB veritabanı yapısı farklı API'leri yönetbilir. SQL sorgu hataları ilesorgu temeline dayanılarak anlatılır. phpBB 3.0 ayrıca SQLite, Firebird, ve Oracle yapısınıda görebilecek haldedir.
Modlar

Mod kelimesinin anlamı şu şekilde açıklanabilir; "mod" bir çeşit kod içeriğe sahip phpBB "modifikasyonlarının" kısaltmasının adıdır ve phpBB topluluğu tarafından yaratılmıştır. Mod tanımı seçkin modifikasyonlardan oluşur ve forum moderator tarafından bu isimle anılmıştır. Modifikasyonların sahipleri sadece phpBB yapımcıları değildir ve bu şekilde resmi olmayan modlarıda kabul ederler, fakat bu modlara destek konusunda şöyle bir yol izlenir; phpBB Mod Takımı gayri resmi modları kabul eder, inceler ve kaynaklarına onaylayarak ekler. Modifikasyonlar, bu adresteki standartlara göre yayınlanır MOD Takımının Standartları. Mod'lar onaylandıktan sonra buradaki adresten yayınlanır MOD Veritabanı. Başka websiteleri de kendi standartları ile modlar geliştiriyor, ama phpBB takımı phpBB.com 'dan başka sitelerden yüklenen Modları kullanmayı güvenlik açısından önermiyor.

phpBB ayarlama

PhpBB birçok sunucunun altyapısına uygundur ve phpBB sistemi ile ayarlanmış birçok web sitesi vardır. PhpBB resmi forumlarında farklı sistemlerde kurulum ve ayarları anlatan pek çok başlık bulunmaktadır. Ek olarak Olympus Beta yazılımı ile de phpBB üzerinde modifikasyonlar kolayca yapılabilir. Standart phpBB üzerine yapılan bu modifikasyonlar ile, aşırı yüklü sayfaları daha rahat görüntülemeden, yeni üye kaydının hızlandırılmasına kadar çeşitli yenilikleri forumunuza ekleyebilirsiniz.

Link: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
phpbb, son


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
PHPbb hk. Kan PHP 1 07 Ağustos 2007 23:00