IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Nisan 2011, 12:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cinsel İstismar




Çocuklarda cinsel istismarın yaygınlığı ABD’de 1.3/1000; Türkiye’ de ise %14’dür. Ülkemizde kadınların %20’sinin tüm erkelerin % 7’sinin çocukluğunda en az bir kez cinsel istismara maruz kaldığı kız çocuklarının erkek çocuklarına oranla 3 kat fazla cinsel istismara maruz kaldığı saptanmıştır.


Cinsel istismar psiko-sosyal gelişimini tamamlamamış ve yaşı küçük olan bir çocuğun bir erişkin tarafından cinsel doyum için kullanılmasıdır. Cinsel istismar oral-genital anal genital veya oral temas ile olabileceği gibi teşhircilik röntgencilik ve çocuğu -----grafide kullanmak şeklinde de olabilir. Çocuk -----grafisi gibi çocuğa yönelik organize cinsel saldırılar giderek yaygınlaşmakta; yasadışı olmasına rağmen internetin de etkisi ile çocuk -----grafisi yaygın bir pazara ve yüklü bir ciroya sahip olduğu bilinmektedir.


“Cinsel istismar” ile “cinsel oyunlar”ı birbirine karıştırmamak gerekir. Aynı gelişimsel düzeydeki çocukların birbirlerinin genital organlarına bakması veya ellemesi ilişki olmadıkça normal olarak kabul edilir ve sağlıklı bir çocuğun kendi bedenini ve karşı cinsi tanıma ayırt etme aşamasıdır. Bu tür merakların oyunlarla giderilmesi sağlıklı ve güvenlidir.


Çocuğa yönelik cinsel istismarının çocuk üzerinde en fazla etki bırakanı istismarın aile bireyleri veya akrabaları tarafından çocuğun tanıdığı bir yerde gerçekleştirilen ensest durumlardır. Ensest ana-baba otoritesine sahip bir erişkin ile bir çocuk veya ergen arasındaki her çeşit cinsel ilişkidir. Önemli olan aradaki kan bağı değil erişkinin anne-baba hakimiyeti gücü ve çocuğun bağımlılığıdır. Mor Çatı Derneği’ne başvuran 538 kişinin % 35’inin cinsel şiddete uğradığını cinsel şiddette uğrayanların % 26’sının ise ensest mağduru olduğu bildirilmiştir.


Cinsel istismarın sık görüldüğü aileler genel olarak işlevselliği bozuk aileler olarak tanımlanmakta ve bu ailelerde olaya yol açtığı düşünülen çeşitli patolojiler bulunmaktadır.


- Baskın ve koşulsuz söz tutma isteyen ana baba modeli: En sık gözlenen katı babanın güç ve kararlarda baskın olduğu aile modelidir. Aile sistemi kapalıdır. Babaların bir kısmı güç ve kontrol sağlamak için şiddete başvurmaktadır.


- Cinsel sorunlar: Cinsel istismarın gözlendiği ailelerde ana babalarda cinsel sorunlar daha sıktır.

- Sosyal izolasyon: Bu ana babaların çoğunda aile dışı sosyal ilişkilerde kısıtlılık ve zorlanma vardır.

- Rol çatışması: Cinsel istismar uygulanan ailelerde rol çatışmalarına sık rastlanır. Anne genellikle eşlik ve ev kadınlığı rollerini kızına bırakmaktadır baba da bakım vermeyi ensest yoluyla yapmaktadır.


- Alkol ve madde kötüye kullanımı.


- Yadsıma: Aile üyelerinde en sık kullanılan savunmadır. Baba olayı “¤¤¤¤ eğitimi” olarak savunabilir anne ise kocası ile ilişkisini bozabileceği için reddedip görmezlikten gelebilir. Çocuk utanma ve suçluluk duygularını bastırmak ve aile düzeninin bozulmasını önlemek amacıyla durumu yadsıyabilir.


Cinsel istismar toplumda sık rastlanan bir durum olmasına karşın çoğunlukla gizli kalmakta en çok yüzde 5-10'u ortaya çıkmaktadır.

Çocukların sessiz kalmasının nedenleri şöyle sıralayabiliriz:


- Kendilerinin inanılmayacaklarını düşünürler.


- Başlarının belaya gireceğinden korkarlar.


- İstismarcının tehdidinden korkarlar.

- İstismarcıyı korumak isteyebilirler istismarcıyı sevebilir ama yaptıklarını sevmezler (mağdurun ve ailesinin kötü algılanması olasılığı).


- Nasıl anlatılacağını bilmeyebilirler.


- Cinsel davranışların yanlış olduğunu bilmeyebilirler.


- Arkadaşları tarafından dışlanacağından korkabilirler. Homo¤¤¤¤üel olarak adlandırılabileceklerinden korkabilirler.


- Büyükleriyle (otorite ifade edenlerle) cinsel konuları konuşmaktan utanabilirler.


- Gammaz olarak adlandırılmak istemezler.

- İyi çocukların cinsellikle ilgili sözcükleri kullanmamaları gerektiği söylenmiş olabilir.

Çocukluk çağı cinsel istismar çoğu zaman kimseye söylenmediği için birilerince fark edilinceye kadar çocuk tarafından saklanır ya da özellikle tanıdık biri tarafından istismara maruz kalan çocuk olayı bir oyun olarak algılayabilir zamanla bunun bir suç kendi işlediği bir günah olduğunu düşünür suçlu hisseder ve utanç duyar.


Cinsel istismar sonrası en sık görülen ruhsal rahatsızlıklar olarak travma sonrası stres bozukluğu depresyon aşırı kaygı panik fobiler unutkanlık duyarsızlık güven kaybı benlik saygısında ciddi hasar utanç uykusuzluk organik bir temeli olmayan dirençli ağrılar bayılma ve madde-alkol kullanmaya başlama veya miktarını arttırma intihar girişimi kendine zarar verme davranışı gibi sıralanabilir. Yetişkinlikte ise cinsellikten kaçınma iğrenme ve cinsel isteğin ve ilginin azalması gibi cinsel sorunlar ortaya çıkmakta ve cinsel istismar öyküsü olan çocukların daha fazla cinsel saldırıda bulunduğu da bildirilmektedir.

Sonuç olarak çocuk istismarı ve ihmali bir halk sağlığı sorunudur. Eğitimsiz ailelerin %40'ı çocuklarını istismar ederken eğitim düzeyi yüksek ailelerde bu oran %17'dir. İstismar ve ihmal eğitim seviyesi azaldıkça artış gösteren kavram olduğu için aile merkezli destek programlarına eğitime verilen önemin ve bilincin artırılması çocuğun topluma kazandırılması konu ile ilgili gerekli ve aynı zamanda caydırıcı olacak nitelikte yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra cinsel istismarın bir cinsellik değil saldırganlık olduğu bilgisi yaygınlaştırılmalı cinsel istismar konusunda toplumsal duyarlılık artırılmalı ve bu konu medya görsel ve yazılı basında “çocuklardan cinsel haz almaya karşı çıkılmalıdır.


İstismara uğramış bir çocuğa yaklaşımda en önemli noktalardan birisi çocuğun daha fazla zarar görmesini önlemektir. Çevrenizdeki bir çocuğun istismara maruz kaldığından şüphe ettiğinizde gerekli yerlere başvurun ve bu istismara göz yummayın. Unutmayın bu olaylar hemen yanı başımızda olmakta ve göz yummak geleceğin ruh sağlığı bozuk bireylerinin hatta geleceğin çocuk istismarcılarının yetişmesine neden olmaktadır. Herkes bu konuda duyarlı ve uyanık olmalıdır.

__________________
If you can't measure it, it doesn't exist.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cinsel, İstismar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuk ve Cinsel İstismar Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 28 Haziran 2013 17:41
Bingöl'ü Karıştıran Cinsel İstismar İddiası Zen Haber Arşivi 0 19 Haziran 2013 12:00
Adana'da Yetiştirme Yurdunda Cinsel İstismar İddiası N999 Haber Arşivi 0 24 Şubat 2012 20:39
Engelli Bireylerde Cinsel İstismar Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 10 Ocak 2012 23:09
Çocuk ve Ergenlerde Cinsel İstismar KarakıZ Çocuk Sağlığı 0 02 Eylül 2011 22:17