IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2024, 15:16   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud'un Akademik Kariyeri Nedir? Ne Değildir?





Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud'un Akademik Kariyeri Nedir? Ne Değildir?

Sigmund Freud 1822 yılında kariyerine Viyana Genel Hastanesi'nde başladı. Serebral Anatomi alanındaki araştırma çalışmaları, 1884'te kokainin palyatif etkileri üzerine etkili bir makalenin yayınlanmasına yol açtı ve afazi üzerine yaptığı çalışma, 1891'de yayınlanan ilk kitabı “Afazi Üzerine: Eleştirel Bir Çalışma” adlı eserinin temelini oluşturacaktı. Üç yıllık bir süre boyunca Freud, hastanenin çeşitli bölümlerinde çalıştı. Theodor Meynert'in psikiyatri kliniğinde ve yerel bir akıl hastanesinde locum olarak geçirdiği zaman, klinik çalışmalara olan ilginin artmasına neden oldu. Yayınlanmış önemli araştırmaları, 1885'te nöropatolojide bir üniversite öğretim görevlisi veya doçenti olarak atanmasına yol açtı, maaşsız bir görev, ancak Viyana Üniversitesi'nde ders verme hakkı veren bir görev.Freud 1886'da Viyana Genel Hastanesi'ndeki görevinden istifa etti ve “Sinir Bozuklukları” konusunda uzmanlaşmış özel muayenehaneye girdi. Aynı yıl Hamburg'da hahambaşı olan Isaac Bernays'in torunu Martha Bernays ile evlendi. Freud, bir ateist olarak, Avusturya'da bir Yahudi dini töreni gerekliliğinden dehşete düştü ve reddetmeden önce, bir törenden kaçınmak için Protestan 'İtirafı'na katılma olasılığını kısaca düşündü. Bernays ve Freud için 13 Eylül'de sivil bir tören yapıldı ve ertesi gün Freud'un İbranice dualarda aceleyle eğitildiği dini bir tören yapıldı. Freud ailesinin altı çocuğu oldu: Mathilde (D. 1887), Jean-Martin (D. 1889), Oliver (D. 1891), Ernst (D. 1892), Sophie (D. 1893) ve Anna (D. 1895). 1891'den 1938'de Viyana'dan ayrılana kadar, Freud ve ailesi Innere Stadt yakınlarındaki Berggasse 19'da bir apartman dairesinde yaşadılar. 8 Aralık 1897'de Freud, hayatı boyunca bağlı kaldığı Alman Yahudi kültür derneği B'nai B'rith'e kabul edildi. Freud, coşkulu bir resepsiyona sahip olan “Rüyaların Yorumlanması Üzerine” bir konuşma yaptı. İki yıl sonra ilk kez yayınlanan “Aynı” adlı kitabı öngörüyordu.

Freud 24 yaşında sigara içmeye başladı; Başlangıçta sigara tiryakisiydi, puro tiryakisi oldu. Sigara içmenin çalışma kapasitesini artırdığına ve bunu denetlemek için kendi kendini kontrol edebileceğine inanıyordu. Meslektaşı Wilhelm Fliess'in sağlık uyarılarına rağmen, sigara içmeye devam etti ve sonunda “Ağız Kanserine” yakalandı. Freud, 1897'de Fliess'e, tütün de dahil olmak üzere bağımlılıkların, tek büyük alışkanlık olan mastürbasyonun yerine geçtiğini öne sürdü. Freud, algı ve iç gözlem teorileriyle tanınan felsefe öğretmeni Brentano'ya büyük hayranlık duymuştu. Brentano, “Ampirik Bir Bakış Açısından Psikoloji” (1874) adlı eserinde bilinçdışı zihnin olası varlığını tartıştı. Brentano varlığını inkar etse de, bilinçdışı tartışması muhtemelen Freud'un bu kavramı tanıtmasına yardımcı oldu. Freud, Charles Darwin'in başlıca evrimsel yazılarına sahipti ve bunlardan yararlandı ve ayrıca Eduard von Hartmann'ın “Bilinçdışının Felsefesi” (1869) adlı eserinden etkilendi. Freud için önemli olan diğer metinler Fechner ve Herbart'a aitti, ikincisinin Bilim Olarak Psikoloji'sinin bu açıdan küçümsenmiş bir öneme sahip olduğu düşünülüyordu. Freud, bilinçdışı ve empati kavramlarının başlıca çağdaş teorisyenlerinden biri olan Theodor Lipps'in çalışmalarından da yararlandı.

Freud, psikanalitik içgörülerini önceki felsefi teorilerle ilişkilendirmek konusunda isteksiz olsa da, çalışmaları ile hem Schopenhauer hem de Nietzsche'ninki arasındaki analojilere dikkat çekildi. 1908'de Freud, ara sıra Nietzsche'yi okuduğunu ve yazılarından çok etkilendiğini, ancak Nietzsche'nin sezgisel içgörülerini o sırada kendi çalışmalarına çok benzediği için ve ayrıca Nietzsche'yi okurken karşılaştığı fikir zenginliği karşısında şaşkına döndüğü için onu incelemediğini söyledi. Freud bazen Nietzsche'nin fikirlerinin etkisini inkar ederdi. Bir tarihçi, Freud'un ergen arkadaşı Eduard Silberstein ile yazışmalarına dayanarak, Freud'un Nietzsche'nin Tragedyanın Doğuşu'nu ve muhtemelen “Zamansız Meditasyonlar”ın ilk ikisini on yedi yaşındayken okuduğunu söyleyen Peter L. Rudnytsky'den alıntı yapıyor. Nietzsche'nin ölüm yılı olan 1900'de Freud onun toplu eserlerini satın aldı; arkadaşı Fliess'e, Nietzsche'nin eserlerinde içimde dilsiz kalan pek çok şeyin sözcüklerini bulmayı umduğunu söyledi. Daha sonra henüz açmadığını söyledi. Freud, Nietzsche'nin yazılarını incelenmekten çok direnilmesi gereken metinler olarak ele almaya başladı. Nöroloji alanında bir kariyere karar verdikten sonra felsefeye olan ilgisi azaldı. Freud, William Shakespeare'i İngilizce okudu; insan psikolojisi anlayışı kısmen William Shakespeare'in oyunlarından türetilmiş olabilir. Freud'un Yahudi kökenleri ve seküler Yahudi kimliğine olan bağlılığı, “Otobiyografik Çalışması”nda belirttiği gibi, özellikle entelektüel uyumsuzluğuyla ilgili olarak, entelektüel ve ahlaki bakış açısının oluşumunda önemli bir etkiye sahipti. Ayrıca, psikanalitik fikirlerin içeriği üzerinde, özellikle de derinlemesine yorumlama ve "arzunun yasayla sınırlandırılması" ile ilgili ortak endişeleri açısından önemli bir etkiye sahip olacaklardır.

KAYNAK: PSİKOLOJİ TARİHİ

(İNGİLİZCEDEN TÜRKÇEYE ÇEVRİLMİŞTİR.)

__________________

English Preparatory Department
School of Foreign Languages
Assistant English Teacher
Ankara Baskent University
2017-18

“Benim, senden öncem ve senden sonram yok, yalnızca sen varsın...”
C.A - 31.12.2010 - ∞

English Language and Literature
Faculty of Humanities and Letters
Ankara Bilkent University
2010-15
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud'un Eğitim Öğretim Hayatı Nedir? Ne Değildir? Kalemzede Psikoloji 0 24 Mart 2024 15:16
Psikolojiye Giriş: Psikolog Sigmund Freud'un Aile Hayatı Nedir? Ne Değildir? Kalemzede Psikoloji 0 24 Mart 2024 15:16
Psikolojiye Giriş: Psikolog Sigmund Freud Hakkında A'dan Z'ye Her Şey Kalemzede Psikoloji 0 24 Mart 2024 15:16
Psikolojiye Giriş: Psikolojide Sigmund Freud'da Freudçuluk Nedir? Ne Değildir? Kalemzede Psikoloji 0 30 Haziran 2023 21:23
Psikolojiye Giriş: Psikanalizin Kurucusu Sigmund Freud İle İlgili A-Z Her Şey Kalemzede Psikoloji 0 30 Haziran 2023 21:23