IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Kasım 2014, 19:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bülent Arabacıoğlu




karikatürist, ressam

Bülent Faiz Arabacıoğlu


11 Ağustos 1950 tarihinde Eskişehir'de doğdu. İlk, orta ve sanat okulu eğitimini Eskişehir'de tamamladı. Harita Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. 23 yaşında Hürriyet gazetesinde karikatürist ressamlık yaparak çizerlik kariyerine başladı.

İlk profesyonel kariyerine başladığı Hürriyet'in Bonbon adlı mizah ilavesine karikatürler yaptı. 1973-1977 yılları arasında Sezgin Burak'ın ölümsüz başlıklarından biri olan Bizimkiler serisine günlük bantlar hazırladı. 1979 yılında Lak Lak, 1980'de ise Çarşaf mizah dergisinde sürekli çizer olarak çalışmaya başladı.

Çarşaf dergisinde ünlü kişilerin portre karikatülerini çizdi. Lak Lak'a Gani Müjde ile birlikte bazı televizyon dizilerinin parodilerini ve Mamçakoğlu Cüneyt bantını; Gırgır'a ise En Kahraman Rıdvan çizgiroman serisini ve tam sayfa yayınlanan panaromik görüntülülerden oluşan esprileri ve sayısız karikatürü hazırladı. 1980 yılından itibaren Gırgır ve Fırt dergisine transfer oldu. Oğuz Aral yönetimindeki dergilerde estetik yönü en gelişmiş ve en sevimli çizgi stiliyle çalışmalarını sürdürdü. Burada 1980'de en şöhretli çizgiroman karakteri olan En Kahraman Rıdvan'ın pek çok öyküsünü çizdi.

1974 yılında yeni bir ürün ve bir sakız tiplemesi yaratmak için anlaştığı Kent Gıda Sanayi A.Ş. için Tipitip adlı çizgi kahramana ilk hamlede yetmiş adet öykü hazırladı. Kısa sürede en popüler karakterlerden biri haline gelen Tipitip için sonraki yıllarda yüzlerce Tipitip bantı çizdi.

Çizer arkadaşı Ateş Benice ile birlikte 1974 yılından başlayarak her hafta Tipitip için aylık bir çocuk dergisi ve bir dakikalık çizgifilmler gerçekleştirdi. Sinema salonları ve televizyonda gösterilen elliden fazla çizgi film hazırladı. Uzun süre Hıbır dergisinde çalışmalarına devam etti. H.B.R'nin kapanmadan önceki son döneminde En Kahraman Rıdvan'ı çizdi. 2000 yılında kısa bir süre yayında kalan Solak mizah dergisinde de çizimler yaptı. 1992 yılından sonra Kent Gıda Sanayi'nin Grafik Tasarım ve Ambalaj Bölümünde müdürlük görevini üstlendi.



Kendi dilinden hayatı:

Yıl 1950
Eskişehir’de, şu an yerinde bir apartman olan, bir buçuk katlı şirin bir evde doğmuşum.

Yıl 1968
İlk, orta ve sanat okulunu bitirdikten sonra, yüksek okul okuma aşkıyla İstanbul’a geldim.

Yıl 1972
Harita Mühendisi diplomamı cebime koyup, asıl aşkımın karikatür çizmek olduğunu kavrayarak, yurtdışına karikatür, çizgi roman üreten bir ajansta, asgari ücretle çalışmaya başladım...

Yıl 1973
3 yaşında amblemini çizdiğim Hürriyet gazetesine girdim. Bu dönemde, aynı yayın kuruluşu bünyesinde kurulan Çarşaf mizah dergisinin ilk karikatüristleri arasına katıldım.

Yıl 1974
Ortaokul döneminde gözüme kestirip, örümcek sabrıyla etrafına ağlarımı ördüğüm Türkan Bolkol’u Eskişehir nikâh memurunun yardımlarıyla Türkan Arabacıoğlu’na dönüştürttüm...

Yıl 1975
Gazete, dergi, evlilik, kısa dönem askerlik koşuşturmaları arasında küt diye “Tipitip” adında bir çizgi tip doğurdum.

Yıl 1977
Benim çizgi doğumumu kıskanan eşim de bir erkek çocuk doğurdu. Kerata doğar doğmaz çok hareketliydi. Bu kez kıskanma sırası bendeydi.Tipitip’in durağan karikatürlerini hareketlendirmek için, bir arkadaşımla birlikte ortak bir çizgi film yapım şirketi kurduk...

Yıl 1980
3 yılık dönemde bir Türkiye rekoru olan 52 adet çizgi film ürettik, televizyon ve sinemalarda yayınlattık. Ancak;sanat aşkı-ticaret kurnazlığı ilişkisini akıllıca dengeleyemediğimiz için şirketi kapatıp Gırgır mizah dergisine iltica ettim. Füze burunlu, bodur, göbekli Tipitip’i büyütürken, bu kez, daha normal insan formunda bir erkek çocuk daha doğurdum. Adını da “En Kahraman Rıdvan” koydum...

Yıl 1989
25 arkadaşla birlikte Hıbır mizah dergisini çıkartmaya başladık.

Yıl 1992
Basında ufak ufak başlayan erozyonun, deformasyona, giderek de mutasyona dönüştüğünü hissettiğimde, yıllarca Tipitip’i kendilerine çizdiğim Kent Gıda şirketinin, Cemil Tahincioğlu başkanlığındaki Ambalaj ve Grafik bölümünün müdürü oldum.

Yıl 1998
Stresten, sigaradan krize giren kalbimi by-pass ameliyatıyla sakinleştirdim...

Yıl 2006
Kent Gıda A.Ş.’nin İngiltere kökenli Cadbury şirketine satılmasından sonra Cemil Tahincioğlu’nun kurup yönettiği ArtPoint Grafik Tasarım ve Reklam Ajansında Genel Müdür Yardımcısı ve Sanat Danışmanı olarak çalışmaya başladım.

Yıl 2009
Hayatımda yepyeni bir döneme daha girdim; “Dede” oldum...

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 14 Aralık 2023, 10:02   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Bülent Arabacıoğlu




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________
Eğer benim ölmem gerekiyorsa, benim hikâyemi anlatmak için yaşamalısın”

sei dolorosamente bella

Konu "Ölü" tarafından (14 Aralık 2023 Saat 10:04 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
arabacıoğlu, bülent


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık