IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Aralık 2011, 18:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuk Ruh Sağlığı " Dikkat Eksikliği Soru ve Cevapları "




Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu


SORU ve CEVAPLARLA DİKKAT EKSİKLİĞİ


1. Dikkat Eksikliği Bozukluğu nedir?
Dikkat Eksikliği, dikkat süresinin ve yoğunluğunun kişinin yaşına göre gerekenden az olmasıdır. Dikkatin belirli bir noktaya toplanamaması ve kolayca dağılmasıdır. Dikkat eksikliğinde temel sorun kişinin belirli bir şeyle ilgilenirken o sırada içinden gelen başka bir şey yapma isteğine engel olamamasıdır. DEHB tanısında dikkat eksikliği önde olan tipte, dikkat eksikliği belirgindir ama aşırı hareketlilik ve dürtüsellik ya yoktur ya da tanı koyacak kadar şiddetli değildir.
2. Dikkat Eksikliği Bozukluklarının belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır?
7 yaşından önce başlar ama okulu döneminin başlamasıyla dikkat eksikliğine bağlı öğrenme sorunlarıyla ortaya çıkar. Dağınıklık, unutkanlık, eşyaları kaybetme, dikkatsizce hatalar yapma gibi belirtilerle kendini gösterir. Dikkat eksikliği bozukluğuna sahip çocuklar, konsantre olduğu işi bırakır ve diğer şeye yönelir, bu da dışarıdan dikkatin dağılması olarak nitelendirebilir ama dikkat eksikliğidir. Dikkat eksikliğine sahip çocuklar sıklıkla dersi dinlemez ve hayal kurar, kendisiyle konuşulurken dinlemiyormuş gibi görünür, görev ve etkinlikleri düzenlemekte zorlanır, yoğun zihinsel çaba gerektiren işleri yapmaktan kaçınır (ev ödevi, okul etkinlikleri vs.), içe dönüktür, düşük enerjilidir, dalgındır, başladığı işi bitiremez, sınavda dikkatsizce hatalar yapar çünkü soruları okumadan cevaplamaktadır. Bu belirtiler en az 6 aydır birden fazla ortamda görülüyorsa, dikkat eksikliği bozukluğunun varlığı düşünülür. Ayrıca kızlarda dikkat eksikliğinin görülmesi daha yaygındır.
3. Dikkat Eksikliği Bozukluğunun dikkat dağınıklığından farkı nedir?
Aslında sıkıcı gelen bir işle uğraşan herkes yarım bırakıp daha ilgi çekici olana yönelme isteği duyar. Davranış kontrolü yeterli olan kişiler bu isteklerine engel olabilirken, dikkat eksikliğine sahip bireyler buna engel olamazlar. Çoğunlukla televizyon seyretme, bilgisayar başında oturma gibi ilgilerini fazlaca çeken bir şeylerle uğraşırken dikkatlerini uzun süre devam ettirebilirler. Çünkü o sırada başka bir şey yapma isteği duymazlar.
4. Dikkat Eksikliği bozukluğunun nedenleri nedir?
Dikkat Eksikliği’nin nedenleri yeni araştırmalara göre, beyin glikoz metabolizmasındaki bozukluklar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Hamilelikte ilaca maruz kalma, zor doğumlar, M.S.S enfeksiyonları, intra uterin enfeksiyonları bu çocukların öz geçmişlerinde yer alır. Bu bozukluğun genetik geçişleri de dikkat çekmektedir. Ayrıca ağır ihmal ve tacize maruz kalan çocuklarda DEHB belirtileri görülmektedir.
5. Dikkat Eksikliği Bozukluğuna sahip çocuklar nasıl odaklanır?
Dikkat eksikliğine sahip bir çocuk için dikkatin bir noktaya odaklanması ve sürdürülmesi kalabalık, gürültülü ve uyaranın fazla olduğu ortamlarda daha da zor olur. Bununla birlikte birebir ilişkilerde, sakin ortamlarda ve ilgi çeken bir konuda daha uzun süre odaklanabilir.
6. Dikkat eksikliği bozukluğunda ilaç tedavisinin ne kadar etkisi vardır?
Dikkat Eksikliği Bozukluğunda ilaçlar, davranış kontrolünden sorumlu olan sistemlerin çalışabilmesi için gerekli olan kimyasal maddelerin beyindeki miktarlarını düzenlerler. Dikkat ve davranış kontrolünden sorumlu olan bölgeler uyarılmış olur. Böylece dikkat süresi, yoğunluğu artar ve davranış kontrolü sağlanır.
7. Dikkat eksikliği bozukluğunda ilaç tedavisi dışında neler yapılabilir?
Dikkat Eksikliği Bozukluğunda ilaç tedavisi dışında alternatif olabilecek yöntemler bulunur. Görsel, işitsel ve dokunsal olmak üzere üç farklı duyu ve üç farklı dikkat vardır. Kişiler görsel ya da işitsel dikkatleri açısından farklı becerilere sahip olabilirler. Dikkat sorunu olan çocukların görsel, işitsel ya da dokunsal dikkatlerinden bir ya da birkaçında sorun vardır. Çocuğun hangi dikkat açısından daha fazla sorun yaşadığı biliniyorsa çevre düzenlemeleri ona göre yapılabilir.
Mine Çelik
Psikolojik Danışman

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ã‡ocuk, cocuk, dikkat eksikliği soru ve cevapları, ruh, saäÿlä±äÿä±


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuk Ruh Sağlığı " Öğretmenler İçin DEHB İp Uçları " Lucifer Çocuk Sağlığı 0 08 Aralık 2011 18:56
Çocuk Ruh Sağlığı " Dikkat ve Dikkat Testleri " Lucifer Çocuk Sağlığı 0 08 Aralık 2011 18:52
Çocuk Ruh Sağlığı " Dikkat Geliştirici Oyunlar " Lucifer Çocuk Sağlığı 0 08 Aralık 2011 18:51
Çocuk Ruh Sağlığı " Dikkat eksikkliği ve Hiperaktivite Bozukluğu " Lucifer Ruh Sağlığı 0 05 Aralık 2011 03:11
Çocuk Ruh Sağlığı " Okul Fobisi " Lucifer Ruh Sağlığı 0 05 Aralık 2011 03:11