IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ocak 2012, 17:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Psikolojik Şiddet ve Baskı ile Baş Etmek





Sömürülme, İstismar İlişkisi, Psikolojik Şiddet ve Baskı ile Baş Etmek

Ne yazık ki bir çok insan istismar edildiği ilişkinin içinden çıkmadan görmekte olduğu işkencenin farkında olmaz çünkü insan zihni dayanıklılık esası üzerinden işler. Yaşadığı zulüm ve baskıyı bir şekilde hafifletmenin, çoğu zaman da görmezden gelmenin bir yolunu bulur. Bazen bu o kadar ileri gider ki dar bir kot pantolon giydiği için kocasından ölümüne dayak yiyen, komaya giren kadın ilişkinin içinden çıkma şansının olmadığı noktada “hak ettim ben!” diyebilir çünkü ya hak ettiğine inanacaktır, ya da çekip gitmenin bir yolunu bulmak zorunda kalacaktır.

Çekip gitmenin bir yolunun olmadığı zamanlar elbette vardır. Ama çoğu zaman aslında bir çıkış yolu vardır. Ancak ilişkimize o kadar çok yatırım yapmışızdır ki, bir türlü gönlümüz el vermez emeklerimize sırtımızı dönüp gitmeye. Bir çok arkadaşınızın, hatta kendinizin bile ağzında “aslında bir yıl önce bitirecektim ben bu ilişkiyi....” tarzı sözler duymuşsunuzdur. O bir yılda ne oluyor da kişi en sonunda ilişkiyi bitirmeye karar veriyor? En sonunda yaşadığının istismar olduğunu ve istismar eden kişinin de buna hiç bir şekilde son vermeyeceğini anlıyor.

İstismar edildiğinizi nasıl anlarsınız? Bazen çok açıktır. Fiziksel ya da sözel şiddete maruz kalırsınız. Ama bazen de, belki de çoğu zaman, alttan alta, kendini belli etmeyen, hatta dışarıdan bakıldığında sanki size rahat batıyormuş gibi görünen istismar çeşitleri vardır. En tehlikelileri de bunlardır çünkü etrafınızdan da destek göremezsiniz. Adını koyamazsınız,, çünkü belli belirsizdir, örnek veremezsiniz. Ama içinizde hep bir sıkıntı vardır. İlişki içinde olduğunuz kişinin etrafındayken kendinizi rahat hissetmezsiniz, her an yanlış bir şey yapacaksınız da suçlanacaksınız duygusuyla yaşarsınız. Yanlış bir şey yaptığınızda, ya da karşınızdakinin hoşuna gitmeyen bir şey söylediğinizde başınıza gelecek şey hep aynıdır, sizi surat asarak, göz temasını keserek, susarak cezalandırır. Üstelik “bir şey mi oldu?” dediğinizde de “hayır” cevabını alırsınız. Yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. O cezayı çekmek, karşınızdakinin size sessizlikle attığı dayağı yemek zorundasınızdır. Şikayet ettiğinizde de anlayışsız ve de saldırgan taraf siz olursunuz. Bu tür bir ilişkiyi tek başınıza, kendi kendinize iyileştiremezsiniz. Ya çekip gideceksiniz, ya siz de göz temasınızı ve iletişiminizi keseceksiniz ki her ikisi de ilişkiyi iyileştirmek için uzun vadede işe yaramazlar. Benim tavsiye, eğer ilişkinizi sürdürmeye kararlıysanız, iyi bir ilişki terapisti bulmanızdır. Aşağıda yazdığım ipuçlarından faydalanarak bir ilişki terapistine ihtiyacınız olup olmadığına dair fikir edinebilirsiniz.

Bu tür bir istismar ilişkisi içinde olup olmadığınızı anlamak için önce gerçek duygunuzla temasa geçin. Mantıksal açıklamaları ve düşünceleri bir kenara bırakın. Rahatsız edilmeyeceğiniz bir odaya çekilin ve içinde bulunduğunuz ilişkide kendinizi gerçekte nasıl hissettiğinizi anlamaya çalışın. Çoğunlukla mutlu ve rahat mısınız? Yoksa kendinizi bir suçlu gibi hissediyor ve her an mutluluğunuz bozulacak duygusuyla mı yaşıyorsunuz? Elbette zaman zaman mutlu ve rahat, zaman zaman da tedirgin olabilirsiniz. Ancak ağır basan taraf sıkıntı ve tedirginlikse, kendinizi günah keçisi gibi hissediyorsanız, yanlış giden şeylerin faturası çoğu zaman size kesiliyorsa ve bir şekilde siz de bu faturayı istemeye istemeye baskıyla kabul ediyorsanız, karşınızdakinin her durumda zeytinyağı gibi üste çıkacağını hissettiğinizden memnuniyetsizliklerinizi dile getiremiyorsanız bu ilişkiyi gözden geçirme vakti gelmiş demektir. Yardım istemekten çekinmeyin, emin olun ki yalnız değilsiniz!..alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
baskı, baş, etmek, ile, psikolojik, ve, Şiddet


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık