IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Nisan 2012, 02:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Genç Kız Psikolojisinde Aile Tutumlarının Etkileri









Her birey varolmak, kendini ifade etmek ve anlaşılmak ister. Kendini ifade edemeyen bireylerde içe kapanma ve asosyal davranış özellikleri görülebilmektedir. Özellikle ergen genç kız psikolojisinde anlaşılmak ve değer görmek çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Ergenlik döneminde kızlar, beğenilme duygusu ve idol oluşturma gibi davranış yönelimleri içerisine girebilir. Genç kızlar özellikle babaları ile sevgi dolu bir iletişim bağı kurmaktan büyük mutluluk duyarlar. Baba figürünün onu anlamasını ve dinlemesini isterler. Bazı genç kızlar ise katı tutum sergileyen baba karşısında demokratik tutum sergileyebilen arkadaş yaklaşımlı anne ile daha yakın ilişkiler kurma yönünde davranış sergileyebilmektedir. Bu her iki durumun da haricinde katı anne-baba tutumları, genç kızların içine kapanmasına sebep olan temel unsurlardandır. Bu tür durumlarda ergen kız, dışarıdaki arkadaş ortamlarında duygusal sorunlarını paylaşma yoluna gitmektedir. Bazı durumlarda çabuk arkadaş olma, karşı cinsten birine düşünmeden bağlanma ve sık sevgili değiştirme davranışı geliştirebildikleri görülmektedir.

Sağlıklı gelişim özellikleri geliştiren genç kızların, ebeveynlerinde aile içi sevgi ve kabullenme düzeylerinin yüksek olduğu görülmektedir. Bir genç kızın eğitiminde yapılabilecek en etkili hata duygularının bastırılması ve aile tarafından dışlanmasıdır. Yaptığı hatalar yüzünden aile tarafından aşağılanması beraberinde iletişim kanallarının kapanmasını ve olumsuz ortam ve yaşantılara yönelimin hızlanmasını getirecektir. Genç kızların uzmanlarla yaptığı görüşmelerin çoğunda anne ve babası ile iletişim kuramadığı için olumsuz arkadaş ortamlarına yöneldiğini ifade ettiği görülmektedir. Sevgili edinmek bu dönemde bir ayrıcalık farklılık ve üstünlük algısı olarak kendini gösterebilmektedir. Bir genç kıza sevgili edinmenin onun için ne neden bu kadar önemli olduğu sorulduğunda, "Beni ailem hiçbir zaman anlamadı, beni anlayan tek insan oydu" gibi cümlelerin ardı ardına sıralanabildiği görülmektedir. Aileler bu gibi durumlarda panik yapmak yerine ergen genç kız ile yargılamadan benlik bütünlüğüne saygı duyarak konuşmalıdır.

Sevgi genç kızlar için olmazsa olmaz duygudur. Bu dönemde genç ergenler, sevilmek önemsenmek ve değerli olduğunu çevresindekiler tarafından görmek ister. Eskiler "kalp insanın sarayıdır" ifadesinde bulunurken bunun yanında o sarayın kapısının anahtarının sevgi olduğunu vurgulamışlardır. Genç kızın kalbinin aile tarafından kazanılması olumlu kişilik geliştirmesi yönünde büyük bir etkiye sahiptir. Aksi durumda olumsuz çevre ve alışkanlıkların dünyasına yaklaşması ile sonuçlanabilmektedir. Ergenlik çağındaki genç kız sevdikleri için çok şeyi feda edebilecek düzeyde yoğun bir sevgi hissi taşımaktadır. Bu durumları suistimal etmek isteyen kötü niyetli kişiler, "Seninle evleneceğim, kaçacağız buralardan, ailen zaten seni anlamıyor, seni tek seven ve anlayan benim" gibi süslü fakat içi boş ve yalancı tavırlarla hata yapması yönünde iletiler göndermektedir. Bu durumda ailesi ile sevgi bağı güçlü olan ve anne-babasıyla yoğun iletişimi olan ergen kızların, sevgiyi aileden yana kullanarak bu tür iletilere kanmadığı görülmektedir. Ancak ailesi tarafından sürekli baskı hakaret ve dışlanma duygusu yaşayan ergen genç kızların bu durumu bir kaçış olarak gördüğü hataya yönelerek büyük üzüntüler yaşayabildiği bilinmektedir.. Bu durumun ortaya çıkmamaması için ailelere çok etkili bir kaç yöntemi aktarmakta fayda görüyorum:

- Onunla duygularını açıkça ifade edebileceği güçlü bir iletişim kurun.

- Onunla sevgiyi paylaşmak ve ona sevgi göstermek konusunda cimri davranmayın

- Onunla kaliteli zaman geçirin ve paylaşımlarınızı çoğaltın.

- Gelecekle ilgili ideallleri ve kariyer hedefleri konusunda arkadaşça paylaşımlarda bulunun

- Sıra dışı da olsa fikirlerini dinledikten sonra demokratik bir tutum ve sevgi ile olumsuz ve olumlu sonuçları hakkında bilgi verin.

- Sosyal aktivite ve sportif faaliyetlere birlikte katılmak aranızdaki bağı güçlendirecek ve dengeli bir gelişim dönemi yaşamasını sağlayacaktır.

- Başarısızlıklarında aşağılamadan, başarısızlığı nasıl yeneceği yönünde çözüm becerisi geliştirmesine yardımcı olun. Başarılı olduğu alanlarda yüreklendirmek adına birtakım ödüllendirmelere gidin.

- Her bireyin özel olduğunu ve onun için özel olan şeylerin sizin için de özel olduğunu ona hissettirin.

Bu ve bunun gibi önerileri çoğaltabiliriz. Bir genç kız içine kapanıp ağladığında "Ben anlaşılmak istiyorum benim sorunlarım ve duygularımla ilgilenin. bu sorunlarla tek başıma mücadele edemiyorum yardımınıza ihtiyacım var" iletisini sessiz bir biçimde ailesine göndermektedir. Sonuç olarak; Ergen genç kızlar gerek arkadaş gerekse aile tarafından öz saygıyı geliştiri ve öz benlik bütünlüğünü destekleyici, tutum ve yaklaşım ile geliştirilmelidir. Mevlananın "Sevgiden, tortulu bulanık sular arı-duru bir hale gelir. Sevgiden, dertler şifa bulur. Sevgiden, ölüler dirilir. Sevgiden, padişahlar kul olur" sözünü anımsamalı ve sevginin en etkili ilaç olduğunu unutmamalıyız.




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
genc


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Beyin Tümörleri Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 21:36
Beyin Hastalıkları, Beyin Sağlığı Sır Sağlık Köşesi 0 08 Kasım 2010 08:24
Beyin İltihabı (Ensefalit), Beyin İltihap Sır Sağlık Köşesi 0 08 Kasım 2010 08:21
Beyin + Dimağ: Nedir?. % 100 Beyin Güçü Mümkün mü?. Sevda Merak Ettikleriniz 1 12 Eylül 2010 23:17
Beyni Dinlendirme Yöntemleri Asimavi Genel Paylaşım 1 01 Temmuz 2008 07:43