IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Nisan 2012, 10:31   #1
Çevrimdışı
Cry
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kleptomani hırsızlık mıdır?




Özellikle kadın dergilerinin sık sık ele aldıkları bir konu: Kleptomani. Bir çok ünlü artistin, sanatçının, tanınmış kişinin kleptoman olduğuna, mağazalarda hırsızlık yaparken yakalandığına ilişkin haberler okuyoruz. Tanınmış kişilere ilişkin bu haberler ve sunuluş şekilleri, kleptomaniyi adeta önemli ve zengin insanların sorunu, hatta gizemli bir olay haline getirmektedir. Aslında habersiz ve gizli olarak başkasına ait bir malı alma, bilinen adıyla hırsızlık yapmaktır. Ama kleptomaninin bildiğimiz hırsızlıktan önemli bir farkı var. Hırsızlık genellikle kazanç elde etmek için yapılır. Oysa kleptomanların genellikle aldıkları malı ödeyecek paraları vardır. Çoğu kez aldıkları şeyin maddi değeri de yoktur. Ama kişi içindeki çalma dürtüsüne karşı koyamaz, alır ve aldığı şeyi saklar. Amaç çalınan malsa bunun adı hırsızlıktır; amaç sadece o eylemi yapmaksa kleptomani. Amaç nesneyi çalmak olduğu anda artık kleptomaniden söz edilemez.

VAZGEÇMEZLER
Kleptomani eyleminden önce kişide gittikçe artan bir gerginlik hissi, eylemi gerçekleştirdikten sonra ise haz alma, doyum sağlama ve rahatlama olur. Gerginlik azalır. Yaparken vicdan azabı, suçluluk hissi olsa da eylemden vazgeçmez. Zaten malı almayı, yani çalmayı planlamamıştır ve yalnızdır. Filmlerde, haberlerde olduğu gibi eyleme katılan, gözcülük yapan başkaları yoktur. Akıllarına hapse düşebilecekleri gelmez. Başları belaya girse bile, bir sonraki seferde aynı şeyi yapmaktan kendilerini alıkoyamazlar. Nadir görülen bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca hastalar utandığı için genellikle gizlenirler. Tesadüfen yakananlar ve başka bir nedenle başvuruda ortaya çıkar. Görüşmeler sırasında kişinin öyküsüde çalma dürtüsü saptanır. Aşırı bir gerginlik ve çalmadan sonra rahatlama tarif etmesi kleptomiyi düşündürür.

HERKESTEN GİZLERLER
İnsan yaptığı davranışın yanlış olduğunun farkındadır. Bunu planlamadan, dürtüsel olarak yaparlar. Bazen yakın buldukları kişilere anlatabilmekle beraber, çoğunlukla herkesten gizlerler. Çalmayı durduramadıklarından, sokağa çıkmaktan, alışverişe gitmekten kaçınabilirler. Eve kapanıp, insanlardan uzaklaşabilirler. Yasal olarak kleptomanlar hırsızlıktan ceza almazlar. Bu nedenle bazen hırsızlar, kleptomanmış gibi rol yapabilirler. Dikkatli oluması gerekir ki, kleptomanlar ceza görmesin ya da hırsızlar serbest kalmasınlar. Ayrıca mani, şizofreni, mental retardasyon (zeka geriliği) gibi bazı bozukluklarda da zaman zaman çalma davranışı görülebilir. Kadınlarda erkeklerden fazla görüldüğü söylenir. Ama bunun nedeni erkeklerin psikiyatriste gönderilme yerine, hapise gönderilmesi olabilir.

YANLIŞLARINI BİLİRLER
Kadınlarda daha erken (30-35 yaş), erkeklerde daha geç (50-55 yaş) görülür. Çocukluk döneminde başlayabilir ama nadirdir. Genellikle çocukluk döneminde hırsızlık yapanların, ilerde kleptoman olmaları sık görülen bir durum değildir. Zaman zaman çalma davranışının hiç görülmediği süreler olur. Sonra peşpeşe dürtülere karşı konulamayan bir dönem başlar. Bu dönemleri hayal kırıklıkları, kayıplar tetikleyebilir. Çoğu kleptoman yaptıklarının yalnış olduğunu bilmelerine karşın, hiç yakalanmamış ve olayın gerçeği ile yüzleşmemiştir. Hatta bazıları bunun bir hastalık olduğu gerekçesiyle kendilerinde çalmaya hak bulurlar. Bu nedenle de yakalanma, tutulanma gibi bir durum olduğunda sorunlar çıkar.

TEDAVİ YARARLI OLUR
Kleptomanlar kendiliklerinden tedaviye gelmedikleri için, ömür boyu süren bir sorun olarak kalır. Oysa tedavi edilebilen bir sorundur. Bir çeşit dürtü kontrol bozukluğu olduğu için ilaç tedavisinden yarar görebilirler. Özellikle antidepresanlar bu konuda etkili olabilmektedir. Hastanın durumundan şikayetçi olaması, suçluluk duyması gibi durumlarda ise psikoterpi oldukça faydalıdır. Ayrıca davranışçı yöntemler de uygulanabilir. Az görülmesi, az yardım istenmesi gibi nedenler, tedavilerin etkinliği konusunda kesin yorumları engellemektedir. Haber olarak gündeme geldiği kadar sık rastlanmadığına göre, başkalarına ait bir şeyleri habersiz alırken dikkatli olmakta yarar var. Unutmayın, hırsız olma ve bu şekilde tanınma riskiniz, kleptoman olarak ilginç bulunma olasılığınızdan fazladır.

SABAH - 24/03/2005 - Prof. Dr. Bengi Semerci

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
hırsızlık, kleptomani, mıdır


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İnternet Faydalı mıdır / zararlı mıdır ? Emre Haftanin Polemigi 19 26 Ocak 2012 20:48
Kleptomani (çalma hastaliği) Lucifer Ruh Sağlığı 0 20 Ocak 2012 02:08
Hırsızlık KarakıZ İslamiyet 0 31 Aralık 2011 11:06
Kleptomani Zorlantılı çalma YapraK Sağlık Köşesi 0 28 Eylül 2009 20:55