IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Mayıs 2012, 20:24   #1
Çevrimdışı
Cry
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Aktif Dinleme Yöntemi




İletişim bireyin karşısındaki tarafından anında ve açıkça anlaşılmasını sağlayacak şekilde kendisini ifade etme davranışıdır. Mesajlar, sözlü ve sözsüz olmak üzere iki türlüdür. Sözel iletişim kullanılan özel özel sözcüklere , ses tonuna , ses tonundaki iniş çıkışlara işaret eder. Sözsüz iletişim ise beden diliyle ilgilidir. Beden dilini beş temel davranış davranış grubunda toplamamız mümkündür.

1. GÖZ TEMASI: Sözsüz iletişimde kişilerin uyumlu etkileşime geçebilmeleri için ilk bağlantı noktaları gözleridir. Bu nedenle göz teması iletişimde önemli bir yere sahiptir. Ancak, göz temasıyla ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bazı kişiler iletişim esnasında çok az süreli göz temasında bulunurlar. Karşıdaki kişinin böyle bir özelliğinin olduğunun fark edilmesi durumunda , göz temasını mümkün olduğunca kısa tutmakta fayda vardır. Bu tür kişilerle göz teması kurmaya çalışmak karşı tarafı rahatsız edecektir. Karşıdaki kişinin göz temasını önemseyen biri olduğunda bile , gözleri hafif sağa ve sola kaydırarak göz temaslarının aralarına kısa süreli molalar yerleştirilmelidir. Çünkü sürekli göz teması rahatsız edebilir.

2. BAŞ VE İNCE YÜZ HAREKETLERİ: Karşıdaki kişinin mesajını almaya hazır olunduğuna ve dinlendiğini göstermek için yapılabilecek en yalın baş hareketi onaylamadır., yani başı öne ve arkaya yavaşça hareket ettirmektir. Burada önemli olan , mesajı gönderen kişinin mesajını egemen olan duyguyu yakalamak, mesajında özellikle neyi vurgulamak istediğini anlamak ve onay hareketini söz konusu duygunun ve vurgulanan düşüncenin dile getirildiği zamanlarda yapmaktadır. Anlaşılacağı gibi, başla onaylanma hareketinin zamanlaması da önem kazanmaktadır. Çünkü sık sık baş sallama , karşıdaki kişiyi , neyin dinleyip dinlenmediği veya neyin onaylanıp onaylanmadığı konusunda belirsizlik yaratır. Başı bedenle birlikte geri çekme hareketi ise, iletişimden geri çekilmeyi yansıtan bir davranıştır.

3. KOL-BACAK HAREKETLERİ VE BEDEN DURUŞU: Kol-bacak hareketleri kişinin duyguları açısından bazı ipuçları verebilir. Kişinin kollarını göğüs hizasında kenetlemesi, kişinin karşısında kinin görüşüne kapalı; iki yana açık tutması da karşı görüşe açık olduğunu ifade eder. İki yana sallama, ayak parmakları üzerinde yaylanma gibi bacaklarda genelde bir hareket gözlemlenmesi, kişinin bir tedirginlik içinde olduğunu ifade eder. Bedenin dik duruşu ise kendinden emin olduğunu ifade eder.

4. MESAFE: duygularda bir yakınlaşma olmasının en somut göstergesi, iki insan arasındaki mesafenin azalmasıdır. İşitsel kanalı baskın bir kişi ile iletişime geçme durumunda, mesafe görsel ve kinestetik kanalları baskın kişilere oranla daha az önemlidir. Mesajlarda duyguları algılamaya eğilimli olan kinestetik algılaması baskın kişilerde, mesafe özellikle önem taşır. Hatta bu kişilerde, mesaja uygun olması koşuluyla, mesafenin hafif ve kısa süreli dokunma davranışıyla sıfıra indirilmesi, mesajın gücünü daha da arttırır. Benzer bir şekilde, mesajların nasıl gönderildiğine duyarlı olan görsel kanalları baskın kişilerde de, mesafe önemle üzerinde durulması gereken bir beden dili türüdür. Bu nedenle, mesafenin özellikle kinestetikler ve görseller için kısa tutulması büyük önem taşır. 1.5-3 m. Sosyal mesafe olarak kabul edilir. 3 m. den sonra ilişki kurmak zorlaşır. Yakın olunan kişilerle aradaki mesafe 30 cm. den başlar.

5. OTURUŞ DÜZENİ: Her görüşmede,ille de iletişim sürecini işletmek gerekmez. Örneğin görüşmenin amacının danışma olduğu ve karşıdaki kişinin karara bilgi sağlama dışında karışmayacağı durumlarda, toplantıya katılan kişilerin oturuş düzeni önem taşımaz. Buna karşılık, çözümünün hiç kimsenin bilmediği belirli bir sorunla ilgili olarak herkesin görüşünün alınmasının ve herkesin ortak bir çözümde birleşmesinin gerektiği bir toplantıda ise, birinin masa başına oturması, toplantının amacıyla ters düşen bir oturma biçimidir. Bu durumda yuvarlak masa ise, en iyi oturma düzeni sağlar. Kişiler nereye otururlarsa otursunlar,fiziksel anlamda eşit durumdadırlar. İletişimde önemli olan da budur.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aktif, dinleme, yöntemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık