IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sue

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Temmuz 2012, 21:30   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Şarkı Sözlerinde Gizlenen Olumsuz Mesajlar




Şarkı Sözlerinde Gizlenen Olumsuz Mesajlar

Çoğu zaman belki de hiç önemsenmeden dinlenen şarkı sözleri, insanların genel psikolojisi ve birbirlerine olan davranışları üzerinde nasıl etkili olabilir?
Şeytanın en sık kullandığı kandırma yöntemlerinden biri olan duygusallığın meşru gösterildiği bazı şarkı sözleri, kişinin hem kendisi hem de toplum için nasıl zararlara yol açabilir?
Dini inançlara aykırı, isyankâr, depresif ve saldırgan ifadelerin kullanıldığı şarkılar, insanın bilinçaltında nasıl bir tahribata yol açabilir?
Müzik ve müzik dinlemek, insan ruhuna büyük zevk veren Yüce Allah'ın lütfu olan çok güzel nimetlerdendir. Pek çok insan, gün içinde farklı işlerle meşgul olurken müzik dinler. Ancak şarkıların, çoğu zaman fark edilmeyen, üzerinde durulmayan ve gerektiği derecede önemsenmeyen bir yönü vardır: 'Şarkı sözlerinde gizlenen olumsuz mesajlar.'
Yanlış mantıklar içeren bazı şarkı sözleri, çok küçük yaşlardan itibaren bilinçaltına etki ederek, kişinin hayata ve olaylara bakış açısını olumsuz etkileyebilir. Bu yönü düşünülmeden dinlendiğinde masum gibi görünen, fakat gerçekte şeytanın gizli bir oyununun saklı olduğu bu şarkı sözlerinin insanlar üzerindeki olumsuz etkisine verebileceğimiz örneklerden bazıları şunlardır:
Duygusallık Telkini
Sevgi, Yüce Allah'ın insana lütfettiği güzel bir duygudur. Ama bu sevginin kime ve ne düşüncelerle beslendiği, yani şirke dayalı olup olmadığı son derece önemlidir. Bir insanı, Allah'tan bağımsız olarak hareket eden bir varlık gibi görmek, bu insanı ilahlaştırmak yani Allah'a şirk koşmak (Allah'ı tenzih ederiz) anlamına gelir. Bu kişinin hem fiziksel hem manevi güzelliklerini ona veren tek bir güç vardır o da Yüce Rabbimiz'dir. Bu kişi bir hata yaptığında, bu hata onun kaderinin bir parçasıdır ve bu olayda herkes için pek çok hayır ve hikmet vardır. İşte bir insanı severken, tüm bu gerçeklerin bilincinde olarak sevmek çok önemlidir. Temeli, Allah'a teslimiyete dayalı bir sevgide, insanın bir başkasına karşı 'sevgi' adı altında karanlık bir yaklaşım içerisinde olması; duygusallık ya da romantizm gibi telkinlerle şeytani bir ruh haline girmesi söz konusu olmaz.
Allah sevgisine dayalı olmayan bir sevgide ise, kişinin 'sevgi' dediği duygu, 'şeytani bir duygusallığa' ya da diğer bir deyişle 'romantizme' dayalıdır. İşte bahsettiğimiz gibi, bazı şarkı sözlerinde de, insanlara bu tarzda yanlış bir sevgi anlayışı telkin edilir. Allah'a ve kadere tevekkülsüzlük üzerine kurulu bu sevgi anlayışının getirdiği romantizm ve duygusallık da, şiddetli üzüntüyü, kederi, ümitsizliği, çözümsüzlüğü, içe kapanmayı, ağlamayı teşvik eder ve insanları karanlık bir ruh haline yöneltir. Bunun sonucunda da:

  • Bazı şarkı sözleri insanlara, sevdikleri insanlardan ayrıldıklarında veya o kişiler öldüğünde, onlarsız hayatın anlamsız, yaşamanın gereksiz olduğu gibi batıl düşüncelere sürükleyerek tevekkülsüzlüğü, bunalımı telkin eder ve hatta kimi zaman bu telkinler kişiyi intihara sürükleyecek derecede etkili olabilir.

  • Sevdiği kişiyi herşeyden ve herkesten kıskandığını ve bu kıskançlıkla herşeyi yapabileceğini anlatan bazı şarkı sözleri veya ayrılık durumunda öfke içeren intikam sözleri, Allah'a inanmayan, Kuran ahlakını yaşamayan bilgisiz ve eğitimsiz pek çok kişiyi derinden etkileyebilir. Yaşadığı olayları imani bir akılla değerlendirmeyen kimi insanlar, kıskançlık, öfke, kin ve intikam almaya yönelik bu gibi telkinler sonucunda cinayet işlemeye kadar varan bir psikolojiye yönelebilirler. Nitekim medyada sevdiklerini düşündükleri kişiler tarafından terk edilince intihar eden, yaşadıkları kıskançlık krizi sonucu sevdiği insanı gözünü kırpmadan yaralayan ya da öldüren kişilerin haberlerine sık sık rastlanır.
  • Sevdiğini düşündüğü kişiyi gözünde ilahlaştırdığını anlatan (Allah'ı tenzih ederiz) şarkı sözleri ise, kişinin Allah sevgisine değil, cahili değerlere dayandırdığı çarpık bir sevgi anlayışıyla, aklını kapatmasına yol açar. Ancak daha da önemlisi böyle bir telkine uymak kişinin, Allah'ın asla affetmeyeceğini bildirdiği şirk gibi büyük bir günahı işlemesine neden olur. Çünkü bu kişiler, sevdiklerini söyledikleri kişilerin sahip oldukları fiziksel ve ruhsal özelliklerin kaynağının Yüce Allah olduğunu unuturlar. Oysa, canlı-cansız varlıkların tümünü Allah yaratmıştır ve bunların her biri Rabbimiz'in tecellileridir. Bu kişileri ve onların güzel özelliklerini bizlere birer nimet olarak veren Rabbimiz'dir. Dolayısıyla bu varlıkları severken, Yüce Allah'ın onlarda tecelli eden özeliklerini sevdiğimizin bilinciyle sevgiyi yaşamamız gerekir. İnsanın bütün kalbiyle sevmesi, yakınlaşması, bağlanması gereken yegane güç Yüce Allah'tır. İnsana duyulan sevgi de, kaynağını Allah sevgisinden alırsa gerçek bir sevgi olabilir. Şarkı sözleri ile son derece masum bir duygu gibi gösterilen ancak gerçekte şirke ve insanları ilahlaştırmaya (Allah'ı tenzih ederiz) dayanan cahili sevgi anlayışının, Yüce Allah'ın razı olmayacağı bir duygu olduğu Kuran'da şöyle haber verilir:
"İnsanlar içinde, Allah'tan başkasını 'eş ve ortak' tutanlar vardır ki, onlar (bunları), Allah'ı sever gibi severler. İman edenlerin ise Allah'a olan sevgileri daha güçlüdür. O zulmedenler, azaba uğrayacakları zaman, muhakkak bütün kuvvetin tümüyle Allah'ın olduğunu ve Allah'ın vereceği azabın gerçekten şiddetli olduğunu bir bilselerdi." (Bakara Suresi, 165)
Mukaddesata Aykırı Sözler İçeren Şarkıların Olumsuz Etkisi
"De ki: "Allah'ın bizim için yazdıkları dışında, bize kesinlikle hiçbir şey isabet etmez. O bizim mevlamızdır. Ve müminler yalnızca Allah'a tevekkül etmelidirler." (Tevbe Suresi, 51) ayetinde haber verildiği gibi Yüce Allah canlı-cansız tüm varlıkları kaderleriyle birlikte yaratmıştır. Rabbimiz'in takdir ettiği bu kader dışında hiçbir varlığın gerçekleşecek olan bir iyiliği ya da kötülüğü engellemeye ya da tersine çevirmeye gücü yetmez. Ancak bu kesin gerçek, bazı şarkı sözlerinde göz ardı edilir. Bazen bu tür şarkı sözlerinin bir bölümünde ölüm veya herhangi bir sebeple ayrılma durumunun, kaderde olduğu için yaşandığı vurgulanır. Bu elbette ki doğru ve güzel bir telkindir. Ancak hemen ardından gelen sözlerle, söz konusu kaderi değerlendirme üslubunun son derece yanlış olduğu görülür. Kadere inanan bir kişinin üslubu, kaderin mükemmelliğine; herkes için o olayda hayırlar ve hikmetler olduğuna da inanıldığını gösterir şekilde olmalıdır. Ancak bahsettiğimiz şarkı sözlerinde, kadere rıza gösterme biçimi, mutsuzluk ve çaresizlik ifade eder (Yüce Allah'ı tenzih ederiz) şekildedir.
Oysa Yüce Allah kaderi en güzel biçimiyle yaratır. Zahiren olumsuz gibi görünen olaylar, dünya hayatının gereği olan imtihanın bir sırrıdır. Bu imani kavrayış, olaylara hayır gözüyle bakılmasını, gösterilen tevekkül ve teslimiyetin karşılığının mutlaka ahirette alınacağının bilinmesini sağlar. Kadere ve Allah'a teslimiyete dayalı samimi iman ise, bu şarkı sözlerinde telkin edilen olumsuz bakış açısının tam aksine insana coşku ve neşe verir.
Bazı şarkı sözlerinde ise, yaşadığı hayatı veya kaderini beğenmeme ve isyan etme hali hakimdir. (Yüce Allah'ı tenzih ederiz.) Kaderin varlığına inanıp ona rıza gösteremeyen bu üslubun gelişmesinde çocukluk yıllarından itibaren çeşitli kaynaklardan alınan yanlış cahili telkinlerin büyük etkisi vardır. Yaptıkları ve yaşadıkları her olayın kendi kontrollerinde geliştiğini zanneden bu insanların yanlış kader inançlarının temelinde Yüce Allah'ın kadrini, kuvvetini tam olarak kavrayamamaları vardır. Oysa her insanın, daha tek bir hücre olduğu halinden, ilk okuma yazma öğrendiği ana, üniversite sınavında verdiği cevaplardan, hayatı boyunca hangi şirkette ne iş yapacağına, hangi kâğıtlara kaç kez imza atacağına, nerede ve nasıl öleceğine kadar her anı Yüce Allah'ın Katında bellidir. Bu olayların tümü, Rabbimiz'in hıfzında saklı olarak durmaktadır. O halde her anı Yüce Allah Katında yaşanmış, görülmüş ve halen O'nun hafızasında hazır bulunan bir hayat için endişelenmek, korku duymak, üzülmek Yüce Allah'ın seçip beğendiği hayatın mükemmelliğini takdir edememek anlamına gelir. Nitekim Rabbimiz bu gerçeği Kuran'da şöyle bildirir:
"Yeryüzünde olan ve nefislerinizde meydana gelen herhangi bir musibet yoktur ki, Biz onu yaratmadan önce, bir kitapta (yazılı) olmasın. Şüphesiz bu, Allah'a göre pek kolaydır. Öyle ki, elinizden çıkana karşı üzüntü duymayasınız ve size (Allah'ın) verdikleri dolayısıyla sevinip-şımarmayasınız. Allah, büyüklük taslayıp böbürleneni sevmez." (Hadid Suresi, 22-23)
Ölümün Bir Son Olduğu Telkiniyle Oluşan Ruh Hali
“Ölümün bir son olduğu ve ölümden sonra başka bir hayat yokmuş” telkinini vererek insanları yanlış bilgilendiren ve “ahiretlerini hiç düşünmeden yaşamalarını” teşvik eden şarkı sözleri de insanları yanlış yönlendirmektedir. “Ölen kişinin yok olduğu ve bir daha ona asla kavuşulamayacağı” telkini veren bu sözler, şarkıyı dinleyen insanlarda ölüm ve sevdiklerini kaybetme korkusu oluşturur. Oysa Yüce Rabbimiz Kuran'da, imanlı ve imansız kişilerin ölüm anında yaşadıkları farklı hisleri, ahiret hayatının sonsuzluğunu, cennet ve cehennemdeki hayatın nasıl olacağını tüm detaylarıyla haber verir. Ölüm, iman eden bir kişi için yine kendisi gibi mümin olan sevdiklerine sonsuz olarak kavuşacağı, cennette sonsuza dek huzur ve mutluluk içinde yaşayacağı bir geçiştir. Dolayısıyla Yüce Allah'ın her varlık için takdir ettiği ölüme karşı insanları isyankâr bir bakış açısına teşvik etmek büyük bir imani sorumluluktur. Bu telkinlerin etkisinde kalan kişiler, ölümün herşey ve herkes için kesin bir son olduğuna inanarak hareket ederler. Ahiretin varlığını unuttukları için, karamsar, karanlık, ümitsiz, kederli, bunalım dolu bir ruh haline girerler.
Yine ölüm konusunda aldıkları bu telkinler sonucunda, ahirete inanmaz ya da inansalar da, bu telkinlerin etkisiyle ölümden sonrasını hiç düşünmezler.
Ahiretteki sonsuz hayatları için bir hazırlık yapmaya gerek duymazlar. Ya da dünyada yaptıkları kötü davranışlardan dolayı ahirette hesap vereceklerini düşünmedikleri için, Allah'tan korkmadan ve vicdanen bir rahatsızlık duymadan kötülük işleyebilirler.
İşte, belki de sadece 'sıradan bir şarkı sözü' düşüncesiyle insanlara ölüm ve hayat hakkında verilen bu yanlış telkinler, bir insanın bu çarpık düşüncelerle hem kendisine hem çevresine hem de toplumun geneline çok fazla zarar vermesine sebep olabilir.
Tavırları Ve Düşünceleri Olumsuz Hale Getiren Şarkı Sözleri
Şarkılarda çok sık olarak işlenen konulardan biri de karamsarlık ve ümitsizliktir. Oysa karamsarlık, umutsuzluk, acı, keder, bunalım gibi hisler, şeytanın duygusallığa sürüklediği kimselere çekici gösterdiği cehenneme özgü vasıflardır. Bu tür hüzün oluşturan olumsuz sözler, bazı kişileri içine kapanık, pasif, depresyona girmeye hazır, intihara eğilimli bir psikolojiye yöneltebilir. Nitekim ruhsal çöküntü, moral bozukluğu, sıkıntı, güzelliklere karşı istek ve ilgi kaybı olmak üzere bir dizi ruhsal bozukluk, kişinin dinlediği şarkının etkisi ile artabilir. Bazı kişiler ise bu şarkıların etkisiyle büründükleri hüznü kendi ifadeleriyle, 'efkarlandım' sözü ile ifade ederler. Hatta efkarlanma olarak tabir ettikleri bu ruh haline girebilmek ve bunu daha da derinlemesine yaşayabilmek için bazı müzik türlerini ve şarkıları özel olarak tercih ederler. Böylece Allah'ın Kuran'da yasakladığı hüzne kapılmak (Hicr Suresi, 88), umutsuzluğa düşmek (Hicr Suresi, 55) gibi kötü ahlak özelliklerinin hepsine şarkı sözlerinin etkisiyle yönelmiş olurlar.
Şarkıların bir kısmında ise yaşadığı hayatı beğenmeyen ve bu hayatın değişmesi için isyankar bir uslupla Yüce Allah'a yönelen bazı sözler de bulunur (Allah'ı tenzih ederiz). Bu tür şarkı sözlerinin etkisinde kalan kişilerde kimi zaman topluma ve insanlara karşı da bir başkaldırı ve saldırganlık dikkati çeker. Kendilerini jiletle yaralayan, konser alanlarında kavga çıkaran, çevresine rahatsızlık veren bu gibi kişilerin tüm bu isyankâr ve saldırgan tavırları yaşadıkları hayatı kendilerine sunan Allah'ı unutmalarından ve Rabbimiz'in rahmetini takdir edememelerinden kaynaklanır. Oysa Yüce Allah Kuran'da bu tür davranışlar içinde olan kişileri şöyle uyarmaktadır:
"Hayır; eğer o, (bu tutumuna) bir son vermeyecek olursa, andolsun, onu perçeminden tutup sürükleyeceğiz; o yalancı, günahkâr olan alnından." (Alak Suresi, 15-16)
Müminler Yalnızca Güzel Sözden Hoşnut Olurlar
Daha önce belki de pek çok insanın burada anlattığımız bakış açısıyla değerlendirmediği şarkı sözleri, şeytanın insanlara en savunmasız oldukları zamanlardaki sinsice yaklaşma yollarından biridir. İçeriğindeki yanlış mantıklarla iç dünyalarında olumsuz etkiler oluşturarak bu kişileri çaresizliğe, romantikliğe, isyana ve inkâra sürüklerler. Nitekim şarkıların büyük bir bölümündeki şirke dayalı, isyankâr ve karamsar üslup, güzel söz söylenmesinden ve güzel söze uyulmasından insanları alıkoyan şeytana aittir. Oysa Yüce Allah Kuran'ın "Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle..." (İsra Suresi, 53) ayetiyle şeytanın insanlar üzerindeki bu oyununu bozar.
Bu nedenle dinlenilen şarkıların sözleri eğer bu yazıda sözü geçen Kuran ahlakına uygun olmayan olumsuz telkin ve mesajlar içeriyorsa o şarkı hemen kapatılmalı, bunun yerine güzelliklere, huzura ve mutluluğa yönelten şarkıların dinlenilmesi tercih edilmelidir.
Unutulmamalıdır ki müzik, güzel bir nimet olmasının yanı sıra, insanların eğitilmeleri ve olumlu bir şekilde yönlendirilebilmeleri için de önemli bir vesiledir. Şarkı sözleri insanları neşelendirmeye, eğlendirmeye, olumlu düşünce ve tavırlara teşvik etmeye ve bilgi edindirmeye yönelik bir şuurla hazırlandığında şarkılar huzura, barışa katkıda bulunacak önemli bir kaynak haline dönüşebilir. Kuran'da, 'güzel sözün' pek çok güzelliğe vesile olan önemli bir imkan olduğu ve mutlaka güzel sonuç vereceği şöyle haber verilir:
"Görmedin mi ki, Allah nasıl bir örnek vermiştir: Güzel bir söz, güzel bir ağaç gibidir ki, onun kökü sabit, dalı ise göktedir. Rabbinin izniyle her zaman yemişini verir. Allah insanlar için örnekler verir; umulur ki onlar öğüt alır-düşünürler. Kötü (murdar) söz ise, kötü bir ağaç gibidir. Onun kökü yerin üstünden koparılmış, kararı (yerinde durma, tutunma imkanı) kalmamıştır." (İbrahim Suresi, 24-26)
Şarkı Sözlerinde Yanlış Telkinlerden Kaçınılması Neden Önemlidir?
Elbette ki şarkı sözleri, bir insanın hayatına etki eden tek sebep değildir. İnsan hayatı boyunca, aklını, kişiliğini, düşüncelerini ve davranışlarını şekillendiren çok fazla olumlu ya da olumsuz telkinle karşılaşır. Şarkı sözleri bunlardan sadece bir tanesidir. Ve aklı başında, imanlı, güçlü, dirayetli bir insan, bir telkin ona ne kadar makul gösterilirse gösterilsin, kendisine verilen olumsuz telkinlerden hiçbir şekilde etkilenmez. Allah'tan korkarak, vicdanının sesini dinleyerek ve Kuran ahlakını kendisine rehber edinerek doğru bildiğine inanıp doğru yolda ilerlemeye devam eder.
Ancak her toplumda, yeteri kadar bilgi sahibi olmayan, eğitimsiz kimseler de vardır. İmani gerçeklerden, Kuran ahlakının özünden habersiz olan ya da bu konuları çevrelerinden kulaktan kulağa aktarıldığı şekliyle yanlış öğrenen kimselerin şarkı sözlerindeki yanlış telkinlerden etkilenmeleri çok daha kolay olabilir. Bu telkinler, pek çok insanın hayatını temelden değiştirecek pek çok zarara kapı açabilir ki, bu da çok önemli bir vicdani sorumluluktur. Bu nedenle şarkı sözlerini yazarken, bu sözleri söylerken ve insanların dinlemesine vesile olurken bu sorumluluk bilinciyle hareket edilmesi son derece önemlidir.
İman eden bilinçli ve vicdanlı bir insanın yapması gereken, şarkıların Kuran ahlakına uygun olmayan sözlerini dinlememek, başkalarının da dinlemesine vesile olmamaktır.
Yanlış bir sevgi, kader ve ahiret anlayışının gelişmesine neden olan ve Kuran ahlakıyla çelişen romantizmi telkin eden şarkıların bu sözlerini dinlemek ve dinlenmesine vesile olmak, birçok kişinin küçük yaşlardan itibaren olumsuz bir ruh haline bürünmesine sebep olabilir.
Şeytan insanları Yüce Allah'ın yolundan saptırmak için her yolu dener ve bazı şarkı sözlerinde olduğu gibi, insanlara hiç farkında olmadıkları bir yönden sinsice yaklaşır. Yüce Rabbimiz Kuran'da şeytanın bu gizli oyununu şöyle haber verir:
"Dedi ki: "Madem öyle, beni azdırdığından dolayı onlar(ı insanları saptırmak) için mutlaka senin dosdoğru yolunda (pusu kurup) oturacağım." "Sonra muhakkak önlerinden, arkalarından, sağlarından ve sollarından sokulacağım. Onların çoğunu şükredici bulmayacaksın." (Araf Suresi, 16-17)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gizlenen, mesajlar, olumsuz, sözlerinde, Şarkı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sözlerinde Bitti Sevdam Sevda Resimli Şiirler 0 17 Şubat 2012 23:40
vBulletin - Forum/Son Mesajlar/Konular/Mesajlar değerleri ayarlaması. Lanet vBulletin 0 31 Ocak 2012 04:03