IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Temmuz 2012, 13:49   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Reklam Sektörü İnsan Psikolojisini Nasıl Kullanıyor?




Reklam Sektörü İnsan Psikolojisini Nasıl Kullanıyor?



Terim olarak kısaca reklam:
“Halk üzerinde psikolojik etki yaratarak bir sanayi veya ticari bir işletmeyi tanıtmak, bir ürünün satışını arttırmak için başvurulan bütün olanaklardır. (Lewis Sözlüğü)”
Reklamın kültürel, sosyal, ekonomik ve psikolojik etkileri bugün için kaçınılmaz olarak karşımıza çıkmaktadır. Öyle ki reklamlara rastlamadığımız hayatımızın hiçbir alanı yok gibi. Dev fotoğraflar duvarları, otobüs duraklarını, ulaşım araçlarını, reklam panolarını kaplamış durumda. Bir insan doğumundan 18 yaşına kadar yaklaşık olarak 350 bin reklama maruz kalmaktadır.

Tüketim toplumu olarak insanlar günümüzde ihtiyaçları doğrultusunda ürün almak yerine farklı nedenlerle ya da reklamı yapılan ürün ve hizmetleri aldığını görüyoruz. İhtiyaç olmadığı halde alınan bu ürün ve hizmetlerin arkasında reklamların toplum psikolojisine ve bireylerin psikolojik yapısına gönderilen mesajlar yer almaktadır.

Yani reklam sektörü, psikolojiyi önemli bir derecede kullanmaktadır. Peki reklam sektörü psikolojiyi nasıl kullanıyor da tüketiciler ihtiyaç duymadıkları halde, reklamını gördükleri ürün veya hizmeti alıyorlar?

Reklamların; insanlar üzerindeki etkileri; insanlarda bulunan temel iç dürtüleri uyandırmak, harekete geçirmek ve etkilenmeler sonucu davranışlar meydana getirmek şeklindedir. Reklamların temel düşüncesi; insanlardaki ihtiyaç ilgi, özlem, arzu, heves duygularını harekete geçirmektir. Bunun için de üretilen mal ve ürünleri insanların temel ihtiyaçları olacak, bunlara sahip olunca arzuları, hevesleri gerçekleşip mutluluğa kavuşacaklar düşüncesiyle insanların ilgilerini çekmeye, duygularını okşamaya çalışırlar.


Reklamlardaki diğer önemli unsurlardan biri de; bir reklamın, insanlarda bulunan estetik, şıklık, güzellik duygularını harekete geçirebilmesidir. İnsanlar güzel, şık, zarif buldukları, kendilerini etkileyen, sahip olduklarında mutlu olacaklarına inandıkları mal ve ürünleri, ihtiyaçları olmasa da almaya çalışırlar.

Ayrıca reklam sektörü, doyurulmamış arzu ve istekleri pazara yönlendirerek, üretilen ürün ve hizmetlerle özdeşimler kurdurarak, satın alınmalarını sağlamaktadır.

Örneğin; reklamlarda kadının kullanılması bununla ilgilidir. Kadının beğenileri, hayranlıkları, belirlenmiş bir ürünün özellikleriymiş gibi yansıtılarak, erkek toplumunun dikkatini çekerler. Burada kadın ve erotizm, erkeklerin kendilerinde olmadığını düşündükleri bazı özellikleri, ürünü aldıklarında sahip olabilecekleri hissi verilir. Bu tip reklam, psikolojik altyapı özellikleri kullanılarak yapılmıştır. Kadının, kendi hemcinslerine yönelik kullanıldığı reklamlarda ise; kadınların güzellik özlemine hitap etmiştir. Gene belirlenmiş bir ürün veya hizmeti satın aldıklarında, güzel olabilecekleri hissi verilir.

Sonuç olarak reklamlarda kullanılan ve algılara hitap eden bütün reklam iletimleri, psikoloji ile ilgilidir. Reklam sektörü bu noktada insanların gelecekle ilgili beklentileri, özlemleri, olmasını istediği pek çok yön kullanılarak, ilgili ürün veya hizmete pazarda alan açar, ihtiyaç yaratır. Biz de için de olduğumuz tüketim toplumu olarak, dünya da mevcut sistem devam ettiği, psikoloji bilimi ve teknoloji hızla gelişmeye devam ettiği sürece reklam bizim ayrılması çok güç bir parçamız olarak bizimle olmaya devam edecektir.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
insan, kullanıyor, nasıl, psikolojisini, reklam, sektörü, İnsan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yağmurlu ve Kapalı Havalar İnsan Psikolojisini Etkiler mi? Lucifer Ruh Sağlığı 0 04 Ocak 2012 01:40
İnsan Psikolojisini Etkileyen Mumlar Afrodit Aile Evlilik ve Çocuklar 0 12 Kasım 2010 12:23
Nasıl İnsan Oluruz Lady IF Ekstra 0 19 Nisan 2010 15:36
İnsan sesi nasıl oluşur ? Metin Merak Ettikleriniz 2 10 Nisan 2009 15:28
Script i Kaç Kullanıyor Nasıl öğrenirim. haylazz mIRC Scripting Sorunları 1 26 Aralık 2008 10:52