IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Ağustos 2012, 13:59   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Anna Karenina İlkesi




Anna Karenina İlkesi

Anna Karenina Lev Tolstoy’un 1870′li yıllarda yazdığı büyük romanıdır. Bu ünlü roman “Mutlu ailelerin hepsi birbirine benzer; mutsuz ailelerin mutsuzluğuysa kendine özgüdür” cümlesi ile başlar. Jared Diamond “Tüfek Mikrop ve Çelik” kitabında “Anna Karenina İlkesi”nden bahsediyor. Bu ilke Anna Karenina romanının giriş cümlesindeki önermedir. Anna Karenina İlkesi yaşamın her alanında kullanılabilecek bir ilkedir. Ancak bu yazıda Anna Karenina İlkesi gerçek anlamında (aile ve evlilik üzerine) kullanılacaktır.

“Mutlu ailelerin hepsi birbirine benzer; mutsuz ailelerin mutsuzluğuysa kendine özgüdür”. Bu cümleyi anlamak için önce ailenin tanımını yapmak gerekir. Ailenin evrensel bir tanımını yapmak olanaksızdır. Aile idealize edilen bir sosyokültürel yapıdır. Her kültürün çeşitli aile imgeleri her toplumun aile düzenleyici mekanizmaları her ailenin kendi mitleri sırları ve kuralları vardır. Her ailenin kendi bilgi işlem mekanizmaları ve iletişim kodları vardır. Aile mitleri her ailenin kendine özgü olma arzusundan doğar. Aile hem çok tanıdıktır hem çok karanlık. Bu karanlığı aileler kendilerini saklamak için bilerek üretirler. Üyelerini gizli anlaşmalarla (kontrat) birbirlerine bağlarlar. Bu kontrat sözel ya da yazılı değildir. Ancak ailenin tüm üyeleri bu kontratı (uyulması gereken kurallar anlaşmalar vb.) kabul eder onaylarlar.
Aile bir “gestalt”tır (bütündür). Aile üyelerin toplamından daha fazlasını ifade eder. Diğer bir deyişle bütün (aile) parçaların (üyelerin) biraraya gelmesinden daha fazla şey ifade eder. Ailede teker teker bireyler yerine onların bir başka düzlemde oluşturdukları “ilişkilerin örüntüsü” söz konusudur. Bu bakış açısı ile bakıldığında her aile birbirinden farklıdır. Aile bir sistemdir. Her aile özeldir; kendine özgüdür. Çünkü o sistemi oluşturan elementler (aile üyeleri) farklıdır.
Peki Anna Karenina İlkesine geri dönersek; “Mutlu ailelerin hepsi birbirine benzer; mutsuz ailelerin mutsuzluğuysa kendine özgüdür” cümlesi bize ne anlatıyor? Mutlu ailelerin hepsi birbirine benzer çünkü mutlu ailede varolan bir “patoloji” (anormalite) söz konusu değildir. Her ne kadar aileler birbirinden farklı olsalarda mutluluk varsa benzerlik vardır. Mutlu aile iyi işleyen bir sistemin varolduğunun kanıtıdır. Mutlu ailedeki aile bireylerinin mutluluğunun kaynağı aile içindeki (sistemdeki) sağlıklı ilişkiler örüntüsüdür.
“Mutsuz ailelerin mutsuzluğuysa kendine özgüdür”. Mutsuz ailelerde mutlaka bir patoloji (anormalite) vardır. Mutsuzluğun dayandığı bir veya daha fazla patolojik durum söz konusudur. Bu patolojinin nereden kaynaklandığı ise her ailenin kendine özgü sisteminde saklıdır. Her ailenin mitleri gizli kontratları kurulmuş koalisyonları sırları kuralları aile üyelerinin birbirleri ile kurdukları altsistemler vb. vardır ve birbirinden farklıdır. Dolayısıyla mutsuzluğun (varolan patolojinin) nedenide tanımıda oldukça karışıktır. Mutsuz aile bir fenomendir; vakadır.
Mutluluk benzerdir. Çünkü hafiftir; uçucudur.
Mutsuzluk ise kendine özgüdür. Çünkü oldukça karışık patolojik bir dinamiktir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ülkesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Maksimum İlkesi Liaaa Ödev ve Tezler 0 06 Nisan 2012 10:30
'Sap'utaria ülkesi! Slipknot Komik Loglar 9 30 Kasım 2010 17:54
Çin İlkesi BLaCK_and_WHiTe IF Ekstra 1 02 Ocak 2008 13:17