IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Ağustos 2012, 11:07   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarımızı “Erken Ergenlik” Tehdit Ediyor!




Çocuklarımızı “Erken Ergenlik” Tehdit Ediyor!

Erken ergenlikten şişmanlığa boy kısalığından gelişim geriliğine kadar gelecek nesli ilgilendiren çok önemli hastalıklar genel “toplum sağlığı”nı tehdit ediyor.

Normal şartlar altında kızlarda ergenlik10-11 erkeklerde ise 11-12 yaşlarında başlar. Kızlarda ergenliğin 8 yaşından önce erkeklerde ise 9 yaşından önce başlaması normal değildir. Ergenliğe giriş yaşı değişik faktörlere bağlıdır. Irk iklim şartları cinsiyet ailesel özellikler beslenme çevresel uyaranlar ergenliğe giriş yaşında belirleyicidir. Ergenliğe kızlar erkeklerden ortalama 2 yıl önce girerler. Maalesef son yıllarda bütün dünyada ergenlik yaşı öne çekildi. Özellikle Amerika’da zencilerde beyaz ırkta da erkene çekiliyor. Çevresel uyaranlar dediğimiz; tam olarak bilinmeyen fakat beyindeki seksüel hormonları tetikleyen faktörler var. İngiltere’de yapılan bir araştırmada; fazla televizyon seyreden çocuklarda bu uyarının erken olduğu şeklinde bir hipotez ve bir çalışma sunuldu. Daha çok hormonlu gıdalar o zamana kadar salgılanmayan ostrojen ve testesteronun salgılanmasına yol açabiliyor. Hipofiz dediğimiz bez bu çevresel faktörlerin uyarıcı etki göstermesiyle erken çalışmaya başlıyor. Hormonlu gıdalar kanıtlanmış zaten. Bazı katkı maddeleri (çok yumuşak bazı plastiklerde bulunan fitalat veya bisfenol A gibi veya östrojen verilmiş hayvanların et ve sütünün fazla miktarda alınması) içinde bulunduğumuz ortamdaki dalgalar örneğin cep telefonları (kesin kanıt olmasa da hormonlar için uyarıcı olabilirler) tarımda fazla miktarda böcek ilaçlarının ve büyüme faktörlerinin kullanılması erken ergenliğe yol açıyor. Parfümler bile örneğin; afrodizyak etkisi yapıyor ve bunlar bile cinsel uyaranları arttırıyor. Televizyon internet gibi yayınların seksüel dürtüleri erken uyarması ve erken ergenliğe yol açması gibi bilimsel bir veri yok ama davranış bozukluklarına yol açıyor Çocuklar görerek ve yaşayarak da hormonlar salgılanmaya başlamasa bile davranışsal olarak erken ergenlik tablosu gösteriyor. Henüz 5-6 yaşındaki bir çocuk bile televizyonda gördüğü bir sahne yüzünden mastürbasyon yapabiliyor soyunarak cinselliğini keşfetmeye çalışıyor.
Çocuklar hem enine hem boyuna
Erken ergenlik tanısının bazı hormonal testler ve kemik yaşı incelemesi ile konulabilir ve böyle bir durumda ergenliği durdurmak gerektir. Özellikle kız çocuklarında daha fazla görüyoruz erken adet görüyorlar ve boyları kısa kalıyor. Normal bir kız çocuğunda ergenliğin yani meme büyümesinin 10 yaş civarında başlaması ve 12 yaş civarında adet görmesi gerekir. Erkek çocuğun ise 12 yaş civarında ergenliğinin başlaması gerekir. Kızlarda boy uzaması adetten hemen önce hızlanır ve adetten sonra 6-7 cm daha uzarlar; erkek çocuklar ise 13-14 yaşlarında en hızlı boy artımı gösterirler ve 17-18 yaşına kadar yavaş da olsa boyları uzar. Kemiklerdeki büyüme kıkırdakları kapanınca büyüme durur. Çocukların boyunun belirlenmesinde anne-baba boyu da bir faktördür doğumda normal kilolu olması iklim ergenliğe giriş yaşı ergenliğin süresi geçirdiği ağır hastalıklar boyunun uzamasını etkiler. Büyüme geriliği fark edildiğinde hemen önlem alınmalıdır. Yeni neslin boy ortalaması tabii ki iki kuşak öncesine göre daha uzun ama yine de anne ve babalar bu süreçleri çok iyi takip etmeli ve rutin doktor kontrollerini aksatmamalıdırlar.



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Çocuklarımızı, ediyor, ergenlik”, tehdit, “erken


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Erken Ergenlik Lady IF Ekstra 1 06 Şubat 2012 00:20
Obezite, kızlarda erken ergenlik nedeni! Lucifer Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 25 Kasım 2011 20:52
Erken Ergenlik System Ergen Sağlığı 1 03 Ekim 2011 13:38
Erken ergenlik nedir? + Ergenlik gecikebilir mi?.. Sevda Ergen Sağlığı 1 21 Kasım 2010 20:39