IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Ekim 2012, 15:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bilişsel Tuzaklar ve Bir Örnek




Bilişsel Terapilerde (Bilişsel Davranışçı Terapi dahil) çoğu insanın içine düştüğü bilişsel tuzaklar vardır. Birçok insan bu tuzaklara düşer ve kendine farklı alanlarda sıkıntı yaşatır.

Bir örnek vererek bu tuzaklardan birinden bahsetmek istiyorum:
Metrodayken etrafımda insanların ne yaptıklarını birçok kez inceledim. Gözüme çarpan ortak özellik birçok kişinin göz temasından kaçınması ve yere ya da uzaklara bakmaya çabalaması. Bunu yargılayıcı bir tavırla söylemiyorum. Herkes böyle davranırken farklı davranmak yani gözlerinizi kaçırmamak bazen yanlış anlaşılmanıza, farklı bir niyetiniz olduğuna yorulabilir de. Bazı kişiler bu sebeple böyle davranıyor olabilirler. Tabii çok farklı sebepleri de olabilir. Bu girişi yapma sebebim benim de bahsedeceğim olay anında aynı şekilde yere bakıyor olmama bir zemin hazırlamaktı.

Hikayeye dönersek...

Yere gözlerimi dikmiş boş boş bakarken bir adamın ayakları dikkatimi çekti. Adamın ayakları çok bakımlıydı (pedikür yaptırmışcasına) ancak bir o kadar kirli görünüyorlardı ve ucuz plastik terlikler içindeydiler. Sadece ayaklarına bakarak zor şartlarda çalışan ve mali olarak çok da iyi durumda biri olmadığı tahmin edilebilirdi. Buradan yola çıkarak ayaklarının bu güzelliği parayla elde edilebilecek bir bakımın eseri değildi diyebilirim. Bu tezat ilgimi çekti ve adamın yüzüne baktım. Adam çok açık bir şekilde rahatsız oldu, huzursuz bir şekilde sağa sola baktı ve hızla yan tarafa geçti (kaçtı da diyebiliriz). Adam ne düşündü de bu şekilde davrandı bilemiyorum ama çok barizdi ki bakışımdan pek de hoşnut olmamıştı. Ayaklarına ve sonra yüzüne baktığımı fark etmişti ve benim kafamdan aslında pozitif şeyler geçtiğini düşünmemiş olmalıydı. Sadece tahmin yürüteceğim ama ucuz plastik terlikler giymiş kirli ayaklarına bakıp da "Ne güzel ayakları var." diye düşündüğüm bin yıl düşünse aklına gelmezdi. Öyle olsaydı zannediyorum ki huzursuzlanıp uzaklaşmak yerine rahat bir şekilde yerinde kalırdı.

Günlük hayatta bu örnekteki gibi karşımızdakinin aklını okumaya o kadar eğilimliyiz ki... Kendi fikrimiz bazen o kadar net oluyor ki karşımızdakinin de aynı şekilde düşündüğünden "emin oluyoruz". Halbuki gerçekten aklından geçenleri okuyabilsek hiç beklemediğimiz alternatifleri görüp hayretten hayrete düşmemiz çok olası.

Bu tuzağın adı çok da şaşırmayacağınız gibi "AKIL OKUMA".

Verdiğim örnekteki adam bu tuzağa düşüp kaçarcasına uzaklaştı ve hayatında pek de bir önemi olmadı muhtemelen. Ancak bazı durumlarda bu tuzağa düşüp hayatımızı karartmayı becerebiliyoruz. Örneğin, yakınlarımızın aklını okuduğumuzu zannedip kendimizi hırpalayıp durabiliyoruz.

Bu örnekte elbette adamın gerçek düşünceleri neydi bilemiyorum ve ben de bir yerde akıl okumuş oluyorum; ancak bunun yalnızca bir tahmin, alternatiflerden biri olduğunun ayırdına vararak... Önemli olan, bir tahminimiz olduğu zamanlarda, hatta kendimizden çok emin olduğumuzu zannettiğimiz zamanlarda da alternatifleri görebilmek ve buna göre davranabilmek.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilişsel, bir, tuzaklar, ve, Örnek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bilişsel Müdahale Teknikleri Cry Ruh Sağlığı 0 26 Nisan 2012 20:55
Kognitif (Bilişsel) Terapi Melodram Felsefe 0 13 Nisan 2011 21:27
İki Yaş Çocuğu Bilişsel Gelişimi AngeLus Sağlık Köşesi 0 04 Ocak 2010 20:50
Sanatçıyı bekleyen tuzaklar YapraK Felsefe 2 29 Mart 2009 05:40