IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Kasım 2012, 22:31   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kişilik Hakkında Bilinmesi Gereken Herşey




Psikolojik olarak ruh halimizi en güzel şekilde anlatan kişiliğimizdir.
Kişilik (ya da karakter), bir insanın kendine özgü olan genel psikolojik özellikleri, onun yaşam biçimini oluşturan ve huy haline getirmiş olduğu, bilinçli ya da bilinçdışı bütün düşünce ve davranış kalıplarıdır. Bir insandan söz ederken, örneğin “falanca çok insan canlısıdır” ya “çok cana yakındır” ya da “yalancıdır” gibi tanımlayıcı sözler kullanırız. Hatta bazen doğrudan “iyi huyludur” deriz. Bu sözler o insanın kişilik özelliklerini (hatlarını) tanımlamaktadır. Olumlu ya da olumsuz olsun bir insanın kişilik özellikleri onun benliğinin bir parçası sayılır. Bu özellikler oldukça küçük yaşlardan itibaren kendilerini göstermeye başla ve bir yaşam boyu ya hiç değişmeden ya da çok az değişerek varlıklarını sürdürürler. “Can çıkar, huy çıkmaz” sözünde çok önemli bir gerçek payı vardır.


Kişilik, çok iyi bilinen ve halk arasında çok önem verilen bir kavramdır. Hemen herkes, başka bir insanı değerlendirirken en önce kişilik özelliklerine dikkat eder ve bunların olumlu olmasını ister.


Kişilik bozuklukları, işte insanın bu karakter yapısındaki bozuklukları ele alır. Bunlar, uyumsuz, sıra dışı ya da “kötü” kişilik özellikleri olan insanlardır. Bunlar, başka insanlar tarafından, garip, ahlaksız, kendine özgü ya da huylu insanlar olarak algılanırlar. Cezaevlerindekiler, mafya örgütlerindekiler, dilenciler, karakolların ve acil servislerin müdavimleri sık görülürler.


KİŞİLİK BOZUKLUKLARINDA GENEL ÖZELLİKLER


Bir davranış ya da düşünce biçiminin, karakter özelliği sayılabilmesi için öncelikle sürekli olması, yani huy haline gelmiş olması gerekir. Herkes zaman zaman alıngan, bencil ya da titiz olabilir. Bu tutumlar, ancak sürekli ve tekrarlayıcı iseler, kişilik hatları sayılırlar.


İnsanların çoğunda (belki de tümünde), az ya da çok hoşa gitmeyen birtakım özellikler olabilir. Ancak bu genellikle normal kabul edilir. Kimsenin mükemmel olmadığı, herkesin birtakım kusurlarının olabileceği söylenir. O halde kişilik bozukluğu ile normallik arasındaki ayırım çizgisini nereden çekmeliyiz?


Kişilik bozukluklarında bu özellikler, hastanın içinde yaşadığı kültürün beklentilerinden (normundan) belirgin biçimde farklıdır. Ayrıca bunlar, ya hastada belirgin bir sıkıntı yaratırlar ya da sosyal, mesleki ya da diğer önemli işlev alanlarında bozulmaya yol açarlar (uyumsuzluğa, uyum problemlerine yol açarlar).


Kişilik bozukluklarında patolojik (normal olmayan) karakter hatları esneklik göstermez. Normal insanlar, genellikle kendilerindeki olumsuz kişilik özelliklerinin farkındadırlar ve önemli durumlarda bunları esnetmeye çalışırlar ve bundan da rahatsızlık duymazlar. Başka bir deyişle kötü huylarından taviz ver(ebil)irler. Örneğin, bir adam genellikle cimri olmasına rağmen, evine önemli bir misafir geldiğinde, bu huyunu bir yana bırakıp konuksever olabiliyorsa özelliğini esnetebildiği söylenir.


Bundan başka, bu özellikler yalnızca belirli bir süre ya da durumla sınırlı olmamadırlar.


Diğer ruhsal bozukluklarda anormal düşünce ya da davranış özellikleri belirli bir hastalık dönemi ile sınırlıdır, hastalık (bozukluk) düzelince o özellikler de kaybolur. Yani hastalığın başlayışı ve genellikle de sonlanışı açıkça ayırt edilir. Öte yandan kişilik bozukluklarında böyle bir hastalık dönemi de bulunmaz, yani süreklidir. Uyumsuz kişilik özellikleri hastada geçmişten beri vardır ve genellikle bir ömür boyu pek fazla değişmeden varlıklarını devam ettirir. Ancak bu kuralın, istisnası vardır: Zeka geriliği, bir kişilik bozukluğu olmamasına rağmen, benzer bir gidiş gösterir, yani var olan özellikler ömür boyu kalıcıdır.


Kişilik bozukluğu olanlarda, bizim patolojik (uyumsuz, normal olmayan) olarak nitelendirdiğimiz kişilik özellikleri, hasta tarafından normal olarak algılanır. Hasta bunlardan şikayetçi değildir. Başka bir deyişle bu özellikler benliğine yabancı değildir, benliğiyle uyumludur. Öte diğer ruhsal hastalıklarda, bu semptomlar genellikle benliğe yabancıdır, yani oluşan semptomlardan kendisi de memnun değildir. Örneğin, depresyon döneminde aşırı alınganlık ve öfkelenme olduğu zaman kişi bundan dolayı huzursuz olur, etrafındakileri kırdığını düşünür ve pişmanlık duyar.


Kişilik bozukluğu olanlar çevrelerini kendilerine uydurmaya çalışırlar, kendileri değişmek istemezler ve hatta çaba bile göstermezler. Kendilerini kimsenin anlamadığından da şikayetçi olabilirler, çevre ile sürekli bir sürtüşme halindedirler. Bu sürtüşme daha çok aile içi çatışmalar dönüşebilir. Bazen evden kaçma, bazen günlerce veya sık sık küsmeler olabilir. Bazı tartışmalar krizlere de neden olabilir.
alıntıdır

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilinmesi, gereken, hakkında, herşey, kişilik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Motorsiklet Hakkında Bilinmesi Gereken Teknik Bilgiler Burce Motorsiklet ve ATV 0 30 Mart 2012 02:07
''Gazi Mustafa Kemal Atatürk''Hakkında Bilinmesi Gereken 30 Şey. Kayahan Tarih 0 22 Eylül 2010 10:21
Atatürk Hakkında Bilinmesi Gereken 30 Şey! PopSy Atatürk Köşesi 0 24 Temmuz 2008 21:35
Mustafa Kemal Hakkinda Bilinmesi Gereken 30 Özel Şey Mlock Atatürk Köşesi 0 01 Ekim 2006 02:33