IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Ağustos 2013, 16:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Stres (zorlanma)




STRES (ZORLANMA)

Stres, günümüzde herkesin kullandığı bir kavramdır. Gazeteler, stresten nasıl kurtulacağımıza ilişkin yazılar yayımlıyor. Magazin sayfasında, eğlenen insanların fotoğraflarının altında "Stres atıyorlar" sözleriyle haberler çıkıyor. Stres üzerine yazılmış pek çok kitap satılıyor. Büyük şirketlerde, işletmelerde bu konuda kurslar veriliyor. Bu insanlara tek tek gidip sorduğunuz zaman, stresi çok farklı biçimde tanımladıklarını görüyoruz. Bu tanımlara baktığımızda, insanların stresi kendi yaşam biçimlerinde karşılaştıkları zorluklara göre anlattıklarını görüyoruz. Bu tanımlardan bazıları şöyledir:
• Sıkıntı, kaygı, üzüntü ve gerginlik süresinin uzaması.
• İçten ya da dıştan gelen etkilerle, duygu ve davranışlarda ortaya çıkan rahatsız edici bir durum ve bundan duyulan rahatsızlık.
• Bunalım, gerginlik.
• Bir şey yapmak istememe.
• Kişinin kendi üzerinde baskı hissetmesi.

Bu tanımlardan, insanların yaşadıkları olaylar nedeni ile genel olarak zorlandıkları anlaşılmaktadır. Bir sınav döneminde, çok sayıda dersten sınava hazırlanmakta olan öğrenci, yoğun çalışma temposunun baskısı altında kalır. Aynı zamanda başarısız olma kaygısı da vardır. Bu koşullara bir de aile içinde geçen tartışmalar eklenirse öğrenci bunalır. Bu durumda öğrencide bazı bedensel ve ruhsal tepkiler görülür. Öğrencinin yaşadığı bu duruma stres denir.

STRESİN TANIMI

Stres sözcüğü ilk kez fizikçi olan Robert Hooke ve Thomas Young
tarafından kullanılmıştır. Young'a göre stres, maddenin kendi içinde olan bir güç ya da direncidir. Daha sonra stres, çeşitli bilimlerde farklı anlamlarda kullanılmıştır.
Psikoloji bilimi içinde stresi tanımlamak, sistem kavramına dayanmaktadır. İn­san canlı bir sistemdir. Canlı sistemler hiyerarşik olarak en basitten (hücre) en karmaşığa (insan organizması) kadar giden açık sistemlerdir. Sistemlerin varlığı, sistem içindeki ve dışındaki tüm değişkenlerin dengede olmasına göre program­lanmıştır. Dengedeki bozulma, sistemi (organizmayı) harekete geçirir. Organizma, yeniden dengeyi kurar ve canlılığını sürdürür. Bu denge biyolojik, psikolojik ve sosyal dengedir.
Stres; sisteme giren ve sistemden çıkan madde, enerji ya da bilginin yeter­sizliği, aşırılığı ya da uyuşmazlığı durumunda, dengenin bozulduğuna ve yeni­den uyum yapılması gerektiğine yönelik bir işarettir.
O halde stres biyolojik, psikolojik ve sosyal dengelerin bozulduğunu haber verir. Dengenin bozulması kar­şısında organizmanın gösterdiği tepkidir.
Canlılığın sürdürülmesi açısından fonksiyonel değeri vardır. Gece evine giden bir insanın karşısına yankesici çıktığında kişi bir tehdit ile karşı karşıya kalır. Canına ve malına yönelik bu tehdit karşısında stres tepkisi gösterir. Bu tepkinin altında yatan neden bireyin varlığını sürdürmesidir. Bu tepki bireyde, zihinsel, duygusal, ****olojik ve davranışsal bir dizi değişikliği başlatır. Zihinsel değişiklik bu durumu bir tehdit olarak yorumlamaktır. Duygusal değişiklik, yaşadığı korkudur. ****olojik değişiklik, organizmayı kaçmaya ya da savaşmaya hazır hale getiren değişmelerdir. Davranışsal değişiklik ise sakin sakin yürürken koşarak kaçma ya da mücadele etme davranışıdır.

STRES YARATAN FAKTÖRLER

Stresin nedenleri çok çeşitli olabilir. Bir insan için stres nedeni olmayan bir durum, başka bir insan için stres nedeni olabilir. Geçmişte strese neden olmayan bir durum, başka etkenlerin eklenmesiyle strese
neden olabilir. Stres nedenleri ya dışarıdan gelir ya da insanın kendisinden kaynaklanır.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
stres, zorlanma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Stres Yönetimi ve Stres Kaynakları Zen Kişisel Gelişim 0 11 Aralık 2012 17:33
Stres KarakıZ Ruh Sağlığı 0 02 Eylül 2011 21:52
Stres Sır Ruh Sağlığı 0 01 Kasım 2010 19:12
Stres Metin Merak Ettikleriniz 1 11 Mart 2009 07:03