IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Mayıs 2014, 17:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Rüyalar Neden Unutulur




Düslerin sabahleyin eriyip gittigi herkesçe bilinir. Kuskusuz animsanabilirler; çünkü biz düsleri ancak uyandiktan sonra bellegimizde kalanlardan biliriz. Ama çok sık olarak, bir düsü kismen animsadigimiz oysa geceleyin daha fazlasinin bulundugu duygusuna kapiliriz.

Ayrica, günün akisi içinde, sabahleyin hala canli olan bir düsün birkaç küçük parça disinda nasil da eriyip gittigini gözlemleyebiliriz; sıklikla ne gördügümüzü bilmeksizin düs gördügümüzü biliriz; ve de düslerin unutulmaya yatkinligi bizim için o denli tanidik bir seydir ki birinin gece düs görmesi ve sabahleyin ne gördügünü ya da düs görüp görmedigini bilmemesi olasiligi bize hiç de saçma gelmez. Öte yandan, bazen düslerin bellekte olagandisi bir kalicilik gösterdikleri de olur.

Düslerin unutulmasina iliskin en ayrintili derleme Strümpell tarafindan yapilandir. Bu, kesinlikle çok karmasık bir görüngüdür, çünkü Strümpell bu olayi tek bir nedene degil pek çok nedene baglamistir.

Her seyden önce, uyaniklik yasaminda unutmaya yönelten tüm nedenler, düslerde de islemektedir. Uyanikken sayisiz duyumsama ve algiyi düzenli olarak hemen unuturuz, çünkü onlar çok zayiftir ya da onlara eklenen zihinsel uyarilma çok hafiftir. Ayni sey çogu düs imgesine de uyar: unutulurlar çünkü çok zayiftirlar, oysa onlara komsu olan daha güçlü imgeler animsanir.

Ancak güç etmeni bir düs imgesinin animsanip animsanmayacagini belirlemede tek basina yeterli degildir. Strümpell de digerleri gibi çok canli oldugunu bildigimiz düs imgelerini sıklikla unuttugumuzu, oysa gölgeli ve duyumsal güçten yoksun pek çogunun bellekte saklananlar arasinda bulundugunu kabul eder.

Ayrica uyanikken yalnizca bir kez ortaya çikmis bir olayi kolayca unutmaya, birçok kez algilanmis bir seyi ise kolayca animsamaya egilimli oluruz. Düs imgeleri esi olmayan yasantilardir ve bu olgu, bizim ayirimsiz tüm düsleri unutmamiza katkida bulunur.

Üçüncü bir unutma nedenine daha fazla önem yüklenmistir. Duyumlarin, düsüncelerin ve benzerlerinin belirli bir dereceye degin animsanma duyarligina ulasmalari için, birbirlerinden soyutlanmis olarak kalmamalari, uygun dizilenme ve gruplamalar halinde siralanmis olmalari temeldir. Eger kisa bir siir dizesi kendisini olusturan sözcüklere bölünür ve bunlar karistirilirsa animsanmasi çok güç bir hal alir.

Eger sözcükler uygun biçimde düzenlenir ve uygun siraya sokulursa bir sözcük digerine yardim eder ve anlamla yüklenmis olan bütün, bellek tarafindan kolayca alinip uzun süre saklanabilir. Genelde anlamsizi saklamak, karisık ve düzensiz olani saklamak kadar zor ve olagandisidir.

__________________
Kırk yılda bir gibisin...
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
neden, rüyalar, unutulur


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Her Şey Biter , Herkes unutulur mu ? Emre Haftanin Polemigi 33 30 Eylül 2011 18:00
Bu Unutulur mu? Noyan Makaleler 0 10 Haziran 2011 11:32
Aşk Acısı Nasıl Unutulur ? Nur Aşk ve Sevgi Köşesi 4 05 Mayıs 2010 14:14
Bunlar Unutulur mu? Kan Serbest Kürsü 0 16 Şubat 2009 06:10