IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  odeaweb

>
+
Etiketlenen Kullanıcılar

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 05 Şubat 2026, 20:18   #1
Çevrimiçi
~ Gothicum Est Pulchrum ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Deney aşamasındaki yeni hap, kötü kolesterolü yüzde 60 azalttı





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Klinik deneylerin son aşamasında olan yeni bir hapın, yüksek riskli hastalarda zararlı kolesterolü yüzde 60 oranında düşürdüğü bildirildi. İlacı kullanmalarına rağmen kalp krizi riski yüksek seyreden kişilerde, damarları tıkayan kolesterol düzeylerinde belirgin bir azalma görüldü.
Deney aşamasındaki enlicitid adlı hapın, yaygın olarak “kötü” kolesterol olarak bilinen düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) seviyelerini yüzde 60’a varan oranlarda azalttığı, New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmada ortaya kondu.

UT Southwestern Tıp Merkezi’nde görev yapan ve çalışmanın baş araştırmacısı olan Ann Marie Navar, “Aterosklerotik kardiyovasküler hastalığı bulunan hastaların şu anda yarısından azı hedeflenen LDL kolesterol düzeylerine ulaşabiliyor” dedi.

Navar, enlicitid kadar etkili ağızdan alınan bir tedavinin, toplum genelinde kalp krizi ve felçlerin önlenmesi açısından son derece büyük bir potansiyel taşıdığını da vurguladı.

Karaciğerde kolesterol üretiminin bir kısmını engelleyen ve reçeteyle verilen statinler, kötü kolesterolü düşürmede hâlen en yaygın kullanılan yöntem. Ancak bazı hastalarda statinler en yüksek dozlarda bile yeterli olmazken, sağlıklı değerlere ulaşmak için ek tedavilere ihtiyaç duyulabiliyor.

LDL kolesterol, parçacıkları damar duvarlarına yerleştiğinde kardiyovasküler hastalıklara zemin hazırlıyor ve kalp krizi ile felce yol açabilen ateroskleroz sürecini tetikliyor.

Araştırmacılar, kötü kolesterolün düşürülmesinin, risk altındaki kişilerde kalp-damar hastalıklarını önlemenin ve mevcut hastalarda yeni kalp krizi ile felç riskini azaltmanın temel unsurlarından biri olduğuna dikkat çekiyor.

Son verilere göre Avrupa’da kalp-damar hastalıklarına bağlı hastalık ve ölüm yükünün neredeyse üçte biri, yetişkinlerin yüzde 50’sinden fazlasını etkileyen kontrolsüz kolesterolden kaynaklanıyor.

Klinik çalışma nasıl yürütüldü?
Araştırmacılar, hapı aterosklerozu bulunan ya da ilişkili hastalıklar nedeniyle bu rahatsızlığı geliştirme riski taşıyan yaklaşık 3 bin hastada test etti.

Katılımcıların üçte ikisine çalışma ilacı verilirken, kalan üçte biri plasebo aldı. Yirmi dört hafta sonunda enlicitid kullananların LDL kolesterol düzeyleri, plasebo grubuna kıyasla yaklaşık yüzde 60 oranında düştü.

Araştırmacılar ayrıca ilacın, HDL dışı lipoprotein kolesterol, apolipoprotein B ve lipoprotein(a) dahil olmak üzere, kardiyovasküler hastalıkla ilişkili diğer kan lipit göstergelerini de anlamlı ölçüde azalttığını tespit etti. Bu etkinin bir yıllık izlem süresi boyunca korunduğu belirtildi.

Navar, “Statinlerin geliştirilmesinden bu yana, ağızdan alınan bir ilaçla LDL kolesterolde elde edilen en büyük düşüşler bunlar” dedi.

Bununla birlikte çalışmanın bazı sınırlılıkları bulunuyor. İlaç henüz gerçek klinik koşullarda test edilmedi; araştırma yaklaşık bir yıl sürdü ve yalnızca kolesterol düzeylerindeki düşüşü inceledi. İlacın kalp krizi ya da felci önleyip önlemediğinin ortaya konması için daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç var.

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ilacın onay sürecini hızlandırmak amacıyla enlicitide Ulusal Öncelik Kuponu verdi.


kaynak: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________
Yallan i'Kilual • Jema acscigga ko Daorue • Jir Nauk i'Olonhe
Tuiraue bronnirin • Anno om Amniki • Jaliga a'huana
— Adrian von Ziegler
 
Alıntı ile Cevapla

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Trafik Sigortası Primleri Güncellendi: İyi Şoföre Yüzde 50 İndirim, Kötü Şoföre Yüzde 200 Zam Zeytin Otomobil Haberleri 0 04 Nisan 2023 14:04
Adanalı gencin deney merakı kötü sonla bitti: Acıdan duvarları yumrukluyordum NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 0 26 Mayıs 2021 22:10
Koronaya karşı yeni ilaç umudu: Ölümleri yüzde 85 azalttı! NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 0 16 Mart 2021 19:37
Tetra Pak, üretim firesini yüzde 18 azalttı xena Çevre ve Geri Dönüşüm 0 28 Haziran 2019 08:35