IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Haziran 2008, 12:25   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Amerikada 'Salmonella' Kabusu




Domateslerde görülen salmonella mikrobu domateslerin yıkanması ya da kesilmesi halinde daha çabuk yayılıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


ABD'nin California Üniversitesi öğretim görevlisi Trevor Suslow, "salmonella" virüsü taşıyan domateslerin yıkanması ya da kesilmesi halinde mikrobun daha çabuk yayılacağı uyarısında bulundu.

Suslow, domateslerin ancak 65 derece sıcaklıkta en az üç dakika pişirildikten sonra salmonellanın öldürülebileceğini ve ancak o zaman yenilebileceğini kaydetti. Suslow ayrıca yedikleri domates nedeniyle hastalanan kimselerin savunma sistemleri zayıf olan kişiler olduğunu belirtti.

Domateslerde görülen salmonella mikrobu Amerika'nın gündeminden düşmüyor. Salgın niteliği taşıyan mikrop nedeniyle 23 eyalette 200'den fazla insanın hastalandığı belirtiliyor. Amerikan Federal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yetkilileri, domateslerle ilgili şüphelerin bir kısmına cevap vermeye başladı. FDA'a göre domates yenmesi bu sıralar sağlık açısından riskler taşıyor. Domatesler iyice yıkansa dahi salmonella mikrobu öldürülemiyor. Sağlık uzmanları ve patologlar ancak 65,5 derece sıcaklıkta pişirildikten sonra domates yemenin sağlık açısından bir risk oluşturmayacağını açıkladı. Roma türü kırmızı domateslerin tüketilmemesini isteyen FDA, aynı şekilde bu cinslerin özellikle kırmızı ve kırmızı-mor renkte olanlarından halkın uzak durmasını tavsiye etti.

Florida'da yetiştirilen domateslerin yenmemesi konusunda uyarılarda bulunan yetkililer, California domatesleri için ise yeşil ışık yaktı. FDA yetkilileri yaptıkları incelemeler sonucu Califonia menşeli domateslerin tüketilmesinde bir sorun olmadığını açıkladı. Bakterinin yalnızca kırmızı ve kırmızıya çalan mor renkte olan Roma domateslerinde olduğunu belirten uzmanlar, hasta olan kimselerle yapılan görüşmeler sonucunda böyle bir sonuca vardıklarını kaydettiler. Uzmanlar, Roma türü ve seralarda üretilen (hothouse tomatoes) domates türlerinin tüketilmemesini tavsiye etti.

FDA, VİRÜSE NEDEN OLAN ETKENİ HENÜZ BULAMADI

Salmonella virüsüne neden olan etkeni FDA yetkilileri henüz bulabilmiş değil. Temiz olmayan su ile domateslerin sulanma olama ihtimali ve başka etkenler üzerinde duruluyor. Toprağın yapısı, kullanılan kimyevi ya da hayvansal gübre, çalışan işçilerin hijyen kurallarına uygun davranmaması gibi konular araştırılıyor.

Salmonella virüsü taşıyan domatesleri yiyen herkesin hastalanmadığı bir başka gerçek. Florida'da üretilen salmonella mikrobu taşıyan Roma türü domateslerden bugüne kadar milyonlarca insanın yediği ancak hastane kayıtlarına göre yalnızca 250'ye yakın insanın bundan dolayı rahatsızlandığı tespit edildi. Yani uzmanlar, salmonellalı domates yiyen herkesin hastalanacağı görüşünün doğru olmadığını dile getiriyor.

California Üniversitesi öğretim görevlisi Trevor Suslow, salmonella virüsü taşıyan domateslerin yıkanması ya da kesilmesi halinde mikrobun daha çabuk yayılacağı uyarısında bulundu. Suslow, domateslerin ancak 160 derece sıcaklıkta en az üç dakika pişirildikten sonra salmonellayı öldüreceğini ve ancak o zaman yenilebileceğini kaydetti. Suslow ayrıca yedikleri domates nedeniyle hastalanan kimselerin savunma sistemleri zayıf olan kişiler olduğunu belirtti.

Washington'da bulunan Güvenli Yiyecek Merkezi (Center for Food Safety) analisti Jaydee Hanson'da domateslerin 64 derece sıcaklıkta pişirildikten sonra yenebileceği açıklamasında bulundu.

FDA, DOMATES İÇİN 13 KEZ SALGIN UYARISINDA BULUNMUŞ

FDA'ın domates salgını ile yaptığı bulaşıcı hastalık uyarısı ilk değil. FDA, 1990 yılından bu zamana kadar domateste 13 defa benzer vakalar nedeniyle salgın uyarısında bulunmuş. FDA'ın 1993 yılında yaptığı salgın uyarısında 600 insan yedikleri domatesten hastalanırken 4 çocuk da yaşamını yitirmiş.

FDA'NIN SALGIN UYARISINA ÖZELLİKLE FLORİDA EYALET VE FEDERAL POLİTİKACILARI TEPKİLİ

Domates sektörünün çöktüğü uyarısında bulunan bölgedeki siyasi yetkililer, bu kurumun daha sorumlu davranması gerektiğini belirtti. FDA'yı yalnızca Floridalı politikacılar değil Meksika da eleştiriyor. Meksika domateslerinin ülkeye girişini engelleyen FDA, bu ülkenin tepkisine neden oldu. Meksika Tarım bakanı, Perşembe günü yaptığı basın toplantısı ile Amerika'nın domateslere koyduğu ambargodan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Meksikalı bakan, ülkelerinde üretilen domateslerin yüzde 80'ine yakınının Amerika'ya ihraç edildiğini belirtirken, ambargo ile sektörde çalışan insanların mağdur edildiğini dile getirdi. Bakan ayrıca, Meksika domateslerinde salmonella virüsünün de bulunmadığını ileri sürdü.

Kaynak: timeturk

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
almonella, amerikada, kabusu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Salmonella PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 29 Eylül 2014 15:36
Güvercin Hastalıkları - Salmonella (Tifo) Hastalığı Lilith Hayvan Hastalıkları 0 20 Eylül 2014 11:53
Kedi Hastalıkları - Salmonellosis (Salmonella Enfeksiyonu) Hastalığı Lilith Hayvan Hastalıkları 0 10 Eylül 2014 15:06