IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Sağlık Köşesi (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/)
-   -   Sıcak tutan yiyecekler. (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/134432-sicak-tutan-yiyecekler.html)

SweetLand 18 Eylül 2008 12:36

Sıcak tutan yiyecekler.
 
Sıcak Tutan Yiyecekler
İnsanlarda vücut sıcaklığı dış sıcaklığa aksi olarak değişmektedir. Dış sıcaklık ne
kadar azalırsa bedende oksidonyonlar o kadar hızlanır. Bunun neticesi olarak ısı
oluşumu o kadar artar.Yalnız soğukta karaciğerde oksidonyonlar artar ve sıcaklık
birkaç derece yükselir.Soğuk havalarda sıcak şeyler içmek ve iyi giyinmek suretiyle
fiziksel olarak ısı kaybını önleyebiliriz.


Doğan Sağlık Grubu Diyetisyeni Emine Sezen; “Yağlar en fazla enerji veren besin
öğesidir. Eşit miktarlardaki karbonhidrat ve proteinlerin iki katından fazla enerji
verir. Böylece vücut en ekonomik şekilde enerji gereksinimini yağlardan
karşılayabilir. Devamlı yağ tabakası ise vücut ısısının kaybını önler.Karbonhidrat ise
karaciğerde glikojen olarak depolanır.İhtiyaç duyulduğu anda glikoz formuna dönecek
enerji ihtiyacımız karşılanır.Tüm bu bilgiler ışığında kişi duyarlı beslenmeli,tüm besin
gruplarından almalı,enerji versin diye tek tip beslenme yapmamalıdır.” dedi.


Bu bölümden soğuk iklimlerde fazla yağ alınması fizyolojik bir ihtiyaca cevaptır. Bunun
yanı sıra karbonhidratlarda enerji veren kaynaklardandır. Bütün bu nedenle kişiler
ihtiyacı olan kaloriyi yalnız yağ veya yalnız karbonhidrat tüketerek değil dengeli bir
şekilde yani;

Günlük kalori ihtiyacının

% 50-60 karbonhidrat
% 15-20 prot % 25-30 yağdan gelecek şekilde beslenmesi en
doğru yoldur. Bunları temin ederken de tüm besin gruplarını gün içinde mutlaka
tüketmek gerekmektedir.

Bunlar;

Süt veya yoğurt
Et grubu ( et, yumurta, peynir) Ekmek grubu ( çorba, makarna, pilav,

kuru baklagiller)Sebze grubu. Meyve grubu. Yağ grubu.

Şeker grubu olarak 7 grubun hepsinden almak gereklidir.


Eğer kişi dengesiz beslenirse vücut direnci düşecek ve enfeksiyonlara yakalanma riski
artacaktır. Enfeksiyonlar vücut doku ve sıvılardaki C vitamini miktarını
azaltmaktadır. Yeşil sebzeler, turunçgiller, çilek, domates, kuşburnu, C vitamini
açısından zengindir. Yine maydanoz C vitamini a.ısından çok zengin olmakla birlikte
çok az tüketildiği için günlük diyete fazla bir katkısı olmaz. Bunun yanında doğru
yöntemle pişirilmiş patates, her mevsim, her yerde bulunduğu ve fazla miktarda
kullanıldığı için C vitamini ihtiyacınızı meyve suyu yerine meyvenin kendisini posası
ile birlikte almak daha yararlıdır.


ÖRNEK MENÜ


Sabah
Ihlamur Peynir Pekmez+zeytinyağı+domates+salatalık Ekmek
Ara öğün Ilık süt Öğle Et yemeği Yoğurt Ekmek
İkindi Bir porsiyon hamur tatlısı Yoğurt Ekmek
Akşam Çorba Sebze yemeği Ekmek
Yatmadan önce Süt Meyve


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:10.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net