IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Eylül 2008, 12:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sıcak tutan yiyecekler.




Sıcak Tutan Yiyecekler
İnsanlarda vücut sıcaklığı dış sıcaklığa aksi olarak değişmektedir. Dış sıcaklık ne
kadar azalırsa bedende oksidonyonlar o kadar hızlanır. Bunun neticesi olarak ısı
oluşumu o kadar artar.Yalnız soğukta karaciğerde oksidonyonlar artar ve sıcaklık
birkaç derece yükselir.Soğuk havalarda sıcak şeyler içmek ve iyi giyinmek suretiyle
fiziksel olarak ısı kaybını önleyebiliriz.


Doğan Sağlık Grubu Diyetisyeni Emine Sezen; “Yağlar en fazla enerji veren besin
öğesidir. Eşit miktarlardaki karbonhidrat ve proteinlerin iki katından fazla enerji
verir. Böylece vücut en ekonomik şekilde enerji gereksinimini yağlardan
karşılayabilir. Devamlı yağ tabakası ise vücut ısısının kaybını önler.Karbonhidrat ise
karaciğerde glikojen olarak depolanır.İhtiyaç duyulduğu anda glikoz formuna dönecek
enerji ihtiyacımız karşılanır.Tüm bu bilgiler ışığında kişi duyarlı beslenmeli,tüm besin
gruplarından almalı,enerji versin diye tek tip beslenme yapmamalıdır.” dedi.


Bu bölümden soğuk iklimlerde fazla yağ alınması fizyolojik bir ihtiyaca cevaptır. Bunun
yanı sıra karbonhidratlarda enerji veren kaynaklardandır. Bütün bu nedenle kişiler
ihtiyacı olan kaloriyi yalnız yağ veya yalnız karbonhidrat tüketerek değil dengeli bir
şekilde yani;

Günlük kalori ihtiyacının

% 50-60 karbonhidrat
% 15-20 prot % 25-30 yağdan gelecek şekilde beslenmesi en
doğru yoldur. Bunları temin ederken de tüm besin gruplarını gün içinde mutlaka
tüketmek gerekmektedir.

Bunlar;

Süt veya yoğurt
Et grubu ( et, yumurta, peynir) Ekmek grubu ( çorba, makarna, pilav,

kuru baklagiller)Sebze grubu. Meyve grubu. Yağ grubu.

Şeker grubu olarak 7 grubun hepsinden almak gereklidir.


Eğer kişi dengesiz beslenirse vücut direnci düşecek ve enfeksiyonlara yakalanma riski
artacaktır. Enfeksiyonlar vücut doku ve sıvılardaki C vitamini miktarını
azaltmaktadır. Yeşil sebzeler, turunçgiller, çilek, domates, kuşburnu, C vitamini
açısından zengindir. Yine maydanoz C vitamini a.ısından çok zengin olmakla birlikte
çok az tüketildiği için günlük diyete fazla bir katkısı olmaz. Bunun yanında doğru
yöntemle pişirilmiş patates, her mevsim, her yerde bulunduğu ve fazla miktarda
kullanıldığı için C vitamini ihtiyacınızı meyve suyu yerine meyvenin kendisini posası
ile birlikte almak daha yararlıdır.


ÖRNEK MENÜ


Sabah
Ihlamur Peynir Pekmez+zeytinyağı+domates+salatalık Ekmek
Ara öğün Ilık süt Öğle Et yemeği Yoğurt Ekmek
İkindi Bir porsiyon hamur tatlısı Yoğurt Ekmek
Akşam Çorba Sebze yemeği Ekmek
Yatmadan önce Süt Meyve

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
sıcak, tutan, yiyecekler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İngilizce Yiyecekler, Food (Yiyecekler) Violent İngilizce 0 22 Şubat 2014 16:14
Tok Tutan Yiyecekler Neler? Liaaa Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 25 Ekim 2012 00:29
Cildinizi genç tutan yiyecekler Sükût Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 19 Temmuz 2008 11:19