IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Kasım 2008, 12:08   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Enerjik Olmak İçin Zehirlenmeyin





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Enerji içeceğini sıkça tüketiyorsanız çok dikkatli olun.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta enerji içeceklerinin kafein zehirlenmesini artırdığını açıkladı. Usta “Kafein zehirlenmesi ciddi bir tablo. Kalp ve yüksek tansiyon krizlerine yol açabiliyor”dedi.

İşte Prof. Küçükusta’nın kaleminden kafein gerçeği!İlk olarak 1987' de Avusturya' da ve 1997' de Amerika' da satılmaya başlanan enerji içecekleri gençler arasında çok popüler. Bazıları bunları kahvaltıda, öğle akşam yemeklerinde adeta su veya soda gibi içiyor.

Oysa, 'Drug and Alcohol Dependence' Dergisi’nin son sayısında yayınlanan araştırma enerji içeceklerinin bilinçsiz kullanımlarına bağlı olarak gençler arasında kafein zehirlenmesinin her geçen gün hızla arttığını ortaya koyuyor. Ayrıca, enerji içeceklerinin madde bağımlılığına yol açmasından ve alkolle beraber alınmasının yaratacağı zararlardan ciddi endişe duyuluyor. Kafein bağımlılığı ve kafein yoksunluğu da gençleri bekleyen diğer tehlikeler.

GÖRÜLEMEYECEK KADAR KÜÇÜK

Enerji içecekleri ilgili yönetmelikler yetersiz. İçeceklerin üzerinde muhtevalarının bildirilmesi ve sağlıkla ilgili uyarılar konması gerekiyor, ama buna fazla uyulmuyor. Bazılarında çok küçük harflerle 'günde bir kutudan fazla içmeyin' yazıyor görebilenler için. Enerji içecekleri ne besin ne de ilaç sınıfına giriyor; bunlar 'besin desteği' olarak değerlendiriliyor ve bundan dolayı da besinler ve ilaçlar için geçerli yasalar bunlara işlemiyor. Üreticiler bunlara 'kafalarına göre' kafein koyabiliyorlar.

Enerji içeceklerinin bazılarının bir şişesinde ancak 14 kutu kola içmekle alınacak miktarda yani 505 miligram kafein mevcut. Kafein zehirlenmesi ciddi bir tablo. Sinirlilik, huzursuzluk, baş ağrısı, çarpıntı, ritim bozukluğu, uykusuzluk, terleme, ajitasyon, ellerde titreme gibi sinir sistemi ve mide ağrısı, göğüste yanma, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi belirtilerine sebep oluyor. Fazla miktarda kafein özellikle de hipertansiyon, kalp yetersizliği, ritim bozukluğu gibi hastalıkları olanlarda kalp ve yüksek tansiyon krizlerine yol açabiliyor.

BAĞIMLILIK YAPIYOR

Kafein bağımlılık yapan bir madde. Belirli bir süre kafein içeren yiyecek ve içecekleri tüketenlerde zamanla kafein bağımlılığı gelişiyor ve bu kişiler kafein almadıklarında huzursuzluk, sinirlilik, çarpıntı, yorgunluk, baş ağrısı gibi kafein yoksunluk belirtileri de gösterebiliyorlar. Bir de bazı antibiyotik ve teofilin gibi nefes açıcı ilaçların kafeinle birlikte alındıklarında tehlikeli yan etkilere yol açabileceklerini de unutmamak lazım!


haber3...

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
enerjik, olmak, İçin, zehirlenmeyin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İnsan Olarak Doğmuş Olmak İnsan Olmak İçin Yeterli midir? Desmont Kişisel Gelişim 0 01 Mart 2015 15:20
Güne Enerjik Başlamak İçin Ecrin Sağlık Köşesi 0 16 Ekim 2014 22:04
Rüyada Enerjik Olmak Amelia Rüya Tabirleri 0 12 Mayıs 2014 21:09
Evinizde çiçek yetiştirirken zehirlenmeyin YapraK Merak Ettikleriniz 0 28 Eylül 2009 18:08