IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Eylül 2009, 21:43   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Spastik Kolit




Spastik kolit, sindirim sisteminin en sık rastlanan hastalığıdır. Karın ağrısı, dışkılama alışkanlığından değişiklikler, kabızlık, ishal veya zaman zaman ishal, zaman zaman kabız dönemleri görülebilen belirtilerdir. Hastalık genellikle stres ve kötü beslenme alışkanlıkları ile birlikte olup müzmin ve nüksedici özelliklere sahiptir, spastik kolitte vurgulanması gereken en önemli nokta, hastanın doktoruna güvenmesi ve doktor doktor dolaşmamasıdır.
Sindirim sisteminin çalışmasındaki düzensizlik ishal ve/veya kabızlığın ortaya çıkmasına neden olur. Karın ağrısı da genellikle tabloya eşlik eder. Bu bağırsakların gerçekten hasta olduğu anlamına gelmez. Ağrıyı oluşturan neden genellikle bağırsakların spazmıdır. Bu nedenle hastalığa “spâstik kolit” denilmektedir.

Spastik kolitte şikayetler neden zaman zaman değişiklikler gösterir?

Spastik kolit sıklıkla genç yaşlarda ortaya çıkar, çoğu hastada şikâyetler hastanın doktora müracaatından yıllarca önce mevcuttur.
Bugün bilinmektedir ki, spastik kolitte stres şikâyetlerin artmasına neden olmakta, hastanın o anki ruhsal durumu değişik şikâyetler oluşturmaktadır. Bu nedenle her hastadaki şikâyetler farklı olabilmektedir. Genellikle hastanın anksiyete (huzursuzluk) hali ishale, depresyon (içe kapanma) tıali ile-kabıza yol açmaktadır. Bü sebepledir ki, hastalardaki tedavi de zaman zaman farklılıklar gösterebilir. Bazı hastalar keçi pisliği şeklinde ufak parçalar halinde dışkılamak-tan, bazıları her yemekten sonra dışkılama hissinin doğmasından yakınıyor olabilirler. -
Spastik kolitte ne yapmalı?
spastik kolit tedavisinde ilaç kadar diyet de önem kazanmaktadır, çoğu kez iyi ayarlanmış bir diyet ilaçtan daha uzun süreli ve daha rahat bir yaşam şekli sağlar. Genellikle bol posalı ve dışkıyı yumuşak tutacak bir diyet (Bak. Bol posalı diyet) uygulanmalıdır. Bazı hastalarda kepek ve lahana gibi yiyecekler gaz şikâyetlerini artırabilir. Ancak, birkaç hafta içinde bu durum kendiliğinden düzelmektedir. Ayrıca, değişik posalı yiyecekler denenerek, hasta kendi için uygun olanları bulabilir. Şişmanlık problemi olan hastalarda bol posalı diyet, düşük kalorili bir diyetle birleştirildiği zaman zayıflama çok daha kolaylıkla sağlanabilir.
özellikle ülkemizde süte tahammülsüzlüğün sık olması nedeniyle, spastik koliti olan hastalarda süt aldıktan sonra gaz, ishal gibi şikâyetler oluyorsa, süte tahammülsüzlük olduğu düşünülmeli ve süt diyetten çıkarılmalıdır
spastik kolitin oluşabilecek kötü bir sonucu divertikül gelişimdir. (Divertikül: Bağırsak duvarı içinde meydana gelen cepleşme). Diver-tiküller özellikle yaşlı kişilerde bağırsak kanamalarına ve iltihaplanmalarına neden olabilirler. Gerek divertiküllerin gelişimini, gerekse de divertikülü olan kişilerde kanama ve iltihaplanmanın engellen mesi için yapılacak yegane şey bol posalı diyettir. Bol posalı diyet yanında bağırsakların çalışmasını normalleştirecek alışkanlıkların edinilmesi de gereklidir. Spastik kolitin tehlikeli bir hastalık olmadığı ve hiçbir zaman kan-serleşmediği bilinmelidir.

Bağırsakların çalışmasını normalleştirecek alışkanlıklar neler olmalıdır?

1. Yemekler düzenli öğünler halinde yenmeli, besinler yavaş ve iyi çiğnenmeli.
2. Bol sıvı alınmalı. Bu sıvı alımı süt, meve suyu veya su şeklinde olabilir. Bol sıvı alımı tüm vücut için olduğu gibi, sindirim sisteminin normal fonksiyonları için de gereklidir.
3. Günlük egzersiz yapılmalı. Yürüyüş, bisiklete binme, jogging, yüzme veya kişinin sevdiği herhangi bir spor gerekli egzersizi sağlayabilir.
4. Tuvalet ihtiyacı olduğunda mutlaka tuvalete gidilmeli, çeşitli nedenlerle bu his geçiştirilmemeli.
5. ıkınmaktan mümkün olduğunca kaçınmalı. Bağırsakların çalışması doğal haline bırakılmalı. Fazla ıkınmak başka problemlerin doğmasına neden olabilir.
6. Bağırsak düzeninde önemli bir değişiklik olduğunda mutlak doktora müracaat edilmeli.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kolit, spastik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Spastik Tetrapazi Liaaa Engel Türleri Ve Hastalıklar 0 08 Şubat 2012 12:01
Beyin Felci Spastik Ekstrapiramidal Atonik KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 15:37
Spastik Çocuk Tanısı ve Tedavisi... Kralice Aile Evlilik ve Çocuklar 2 23 Mayıs 2008 13:02