IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Kasım 2009, 10:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kemik Erimesi Nedir ? Tedavi Yöntemleri ..




Kemik erimesi nedir?

Düşük kemik yoğunluğuna bağlı olarak kemik direncinin azalması ve kırılma riskinin artması olarak tanımlanan kemik erimesi hastalığı (Osteoporoz) günümüzün en çok görülen kemik hastalıklarından biridir. Kemik erimesi tedavisi ne yönelik ilaçlar olmakla birlikte bu tedavilerin bazı olumsuz yönleri de vardır. Bu yüzden bitkisel ve doğal ürünlerin bu hastalığa yönelik kullanımları da artmaktadır.
Çocukluk ve gençlik döneminde sürekli olarak yeni kemik yapımı olur. Otuz yaşına dek en yüksek kemik kitlesine ulaşılır. Otuz beş yaşından sonra insanlar yıllık olarak kemik kitlelerinin yaklaşık olarak %1 ni kaybederler. Menopozdan sonra kadınlar yaklaşık olarak her yıl kemik kitlelerinin % 2-4 ünü kaybetmeye başlarlar ve on yıl kadar sonra düşüş durmaya başlar.
Osteoporoz ortaya çıktığında, kemikler hassaslaşır ve kırılma olasılığı artar. Başlangıçta sırt ağrısı, bel ağrısı, boyda kısalma, sırtta kamburlaşma olabilir fakat en korkulan sonucu kırıklardır.
Osteoporik kırıklar en çok el bileği, omurga ve kalçada görülür. Osteoporoz, en fazla süngersi bir yapısı olan ve bütün vücudun yükünü taşıyan omurgaları etkiler.
Kemik erimesi hastalığında kadınlar daha fazla risk altındadır. Her üç kadından birinin bu sorunla karşılaşabileceği belirtiliyor.

Kemik Erimesi Belirtileri


Sessiz bir hastalık olan osteoporoz da hastalar çoğunlukla sırt, bel ağrıları gibi şikayetlerle doktora başvururlar. Hatta ilk kırık meydana gelinceye dek herhangi bir bulgu vermeyebilir. İlk omurga kırığından sonra yeni bir kırık olma olasılığı 5 kat artar. Bu sebeden dolayı ilk kırık oluşmadan doktora gitmek çok büyük bir önem taşımaktadır.

Kemik Erimesinin Nedenleri


Kemik erimesinde kalıtsal etkenler yaş, cinsiyet, ırk gibi faktörler değiştirilemeyecek etkenler arasındadır.
Kişinin yaşam şekli, beslenme şekli ve östrojen hormonu eksikliği gibi faktörler ise değiştirilebilecek etkenler arasındadır. Bunlarla ilgili alınacak önlemler kemik erimesinin önlenmesine, ilerleyişinin yavaşlatılmasına ve şikayetlerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Kemik erimesini önlenmeye yardım edebilecek faktörler
;

Düşük kalsiyum, fazla miktarda et yenmesi, düşük oranda sebze ve meyve tüketilmesi, yüksek oranda kafeinli içeceklerin tercih edilmesi kemik erimesine sebep olabiliyor.
Sigara ve alkolün bırakılması önemlidir. Alkol kalsiyumun emilimini zorlaştırarak kemiklerin zayıf ve kırılgan olmasına neden olur. Sigara içinler içmeyenlerden daha fazla kemik erimesi riski taşırlar.
Kemik yapısının güçlendirilmesi için düzenli egzersiz yapılması öneriliyor.
D vitamini kalsiyum emilimini, kemiklerin gelişmelerini ve güçlü kalmalarını sağlayıcı özelliktedir.
Yeterli oranda D vitamini yoksa yeterli kalsiyum emilemez. D vitamini kalsiyumla beraber verildiğinde kemik kaybını ve kırık riskini düşürür.
D vitamini balık yağı, yumurta süt ve süt ürünlerinde bulunur. Günde 10- 15 dk güneş ışığı almak D vitamini eksikliğini önlemek için yeterlidir.
Yetişkinler için günlük D vitamini ihtiyacı 400 IU dur. Günlük 1000 IU nun üzerinde kullanım toksik etki yapabileceği için dr gözetimi altında olmadıkça fazla kullanımdan kaçınılmalıdır.
Çikolata, tatlılar, gazlı içecekler içerisinde bulunan basit şekerler vücuttan kalsiyum atılımını artırabilir. Yine doymuş yağların kalsiyum atılımını artırdığı belirtilmektedir.
Bakliyat ve meyvelerde yeralan çözünebilir lifler ise kalsiyum ve mağnezyum gibi minerallerin emilimini artırıcı özelliktedir.
Yapılan araştırmalar çocukluk döneminde tüketilen meyve ve sebzelerin özellikle kadınlarda ileriki yaşlarda kemik sağlığı açısından faydalı olduğunu gösteriiyor.
Omega-3 yağ asitleri kemiklerin tahribine neden olan sitokinlerin oluşumunu baskıla***** kemik erimesini azaltıcı etki gösterir.
Yapılan araştırmalara göre kuru erik, portakal, rezene gibi meyveler, üzüm çekirdeği özütü ve nar özütünün kemik erimesinin önlenmesinde yardımcı olduğu belirtiliyor.
Meyve ve sebzelerde yeralan flavonoitler ve fenolik bileşiklerin kemik erimesinin önlenmesi açısından ciddi faydaları olabileceği belirtiliyor.
Çocukluk döneminde ya da sağlam kişilerde kuru erik, rezene, narenciye gibi meyveler kemik erimesini önleyici etki sağlayabilmektedir. Elmayla ilgili yapılan bir araştırma sonucuna göre ise kemik erimesinin hızlandığı dönemde elma gibi meyvelerin tüketilmesinin kemik erimesini azaltıcı etkide bulunabileceğine dair bazı tespitler yapılmıştır.
Üzüm çekirdeği özütünün flavonoit tipi bileşenler açısından zengin olup oksidatif hasarı önleyici özelliğinin yanında, kemik erimesine neden olan proteolitik enzimleri de azaltıcı etkisinin olduğu belirtilmektedir.
Nar özütü de içeriğindeki flavonoit yapısında bileşenler nedeniyle üzüm çekirdeği gibi etki gösterir.
Kuru erik fenolik bileşikler ve bor elementi bakımından zengindir. Bor elementi kemik erimesine karşı koruyucu özelliktedir. Günlük 100 gram kuru erik tüketiminin günlük bor gereksinimini karşılayabileceği belirtiliyor.
Portakal gibi narenciye meyveleri C vitamini ve flavonoit yapısındaki bileşenler sebebiyle kemik sağlığı açısından önemlidir.

__________________
Rüzgarda savruk, Başına buyruk ~
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
erimesi, kemik, nedir, tedavi, yontemleri, yöntemleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hareketsiz yaşam kemik erimesi nedeni Zen Sağlık Köşesi 0 29 Nisan 2013 17:38
Vajinismus nedir? nedenleri ve tedavi yöntemleri Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:42
Kemik Erimesi YapraK Sağlık Köşesi 1 14 Mart 2013 14:29
Süt kemik erimesi yapıyor Collettivo Sağlık Köşesi 0 10 Ekim 2008 12:59