IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Ocak 2010, 14:36   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Uyku hastalığı hayatı etkiliyor




'Kırmızı ışıkta beklerken bile uyuyanlar var'









Yaralamalı ve ölümlü trafik kazalarının sebebi, kalp krizi ile felcin tetikleyicisi, sinsi "uyku hastalığı", en bilinmeyen hastalık olarak insanların yaşamını farkında olmadan olumsuz etkiliyor. Uyku Apne Sendromu'na maruz kalan vatandaşlar, farkında olmadıkları hastalık sebebiyle sorunlar yaşıyorlar. Poliklinikte bir gece sabaha kadar misafir ettikleri hastalarının hareketlerini gece boyunca canlı olarak izlediklerini ifade eden poliklinik doktoru Abdülkadir Erbağcı, bu hastaları toplumda yüzde 1 ila 4 olarak tahmin ettiklerini belirtti.
Uykuda solunum problemlerini tespit ederek akciğer hastalığı bulgularına eriştiklerini ifade eden Erbağcı, "Hastalarımızı uykuya yatırıp hastalığı ölçüyoruz. Bizim özellikle üzerinde durduğumuz konu hastalarımızın uykuda yaşadıkları sorunları ve solunumsal olaylar ile bazı hastalıkları tespit etmek. Uyku Apne Sendromu, uykuda solunum bozukluğu hastalığı gibi değişik isimlerle anılan hastalık. Hastalığın toplumda yüzde 1 ila 4 arasında göründüğü tahmin ediliyor. Neredeyse astım hastalığına yakın oranda
uyku hastalığı var. Burada kast ettiğimiz uyku değil. Daha çok akciğer hastalığı yüzünden uykuda solunum problemini tespit etmek" dedi.

"AMAÇ, FARKINDALIĞI ARTIRMAK"
Geceleri iyi uyuyamayan, uykuda solunum duraksaması yaşayan, sürekli uyanan ve kötü uyku profiline uygun insanlarda 'uyku hastalığı' olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu dile getiren Dr. Abdülkadir Erbağcı, amacın farkındalığı artırmak olduğunu söyledi. Gün boyunca aşırı uykusuzluk çeken insanların polikliniğe başvurması gerektiğini dile getiren Dr. Erbağcı, şöyle devam etti: "Geceleri, iyi uyuyamayanlar, uykuda sorun yaşayanlar, uykuda solunumları duranlar, sürekli uyanan insanlar, kötü uyku profiline
uygun olan insanlar sabahleyin zor kalkıyorlar. Uyanmada güçlük çekiyorlar. Başağrısı duyuyorlar ve gün boyunca uyku hali oluşuyor. Geceleri aşırı horlaması olan, solunum kesikliği yaşayan, sabahları zorla uyanan, sürekli uyku hali olan insanlarda bu testi yapmamız gerekiyor. Toplumda yüzde 1 ila 4 oranında görülen hastalığa karşı ciddi bir tespit yöntemi gerekiyor. Hastayı bir gece laboratuarda misafir ediyoruz. Hastalarımıza tedaviden önce alkol almamalarını öneriyoruz. Tespit ettiğimiz hastalarımızı cihaz bağla***** onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hastalarımızın el ve ayak hareketlerini, solunum fonksiyonlarını, çene hareketlerini, göğüs ve karın kaslarının hareketlerini kaydediyoruz. Tedavide bazı hastalarda sadece ilk gece sendromu yaşanıyor. Hastalar ilk 15 dakika boyunca rahat bir şekilde uyuyor. Vücutlarına bağlanan elektrotlar uykularına sebep olmuyor. Aynı zamanda infrared kamera ile görüntülüyoruz. 7-8 saat kayıt yapıyoruz. Bilgisayardan pek çok parametreyi görebiliyoruz. Laboratuarda 2 yatak var ve bu sebeple en fazla 2-4 hastaya ulaşabiliyoruz. Büyük merkezlerde 1-1,5 aya yakın sıra beklendiğini biliyoruz. Bu arada derneklerimiz uzmanlarımızı eğiterek laboratuar sayısının arttırılması hedefleniyor."

"KIRMIZI IŞIKTA BEKLERKEN UYUYANLAR VAR"
Hastalığın genellikle kilo sorunu olan ve kısa boylu insanlarda yaşandığını anlatan Erbağcı, zayıf ve uzun boylu insanlarda da uyku hastalığı olduğunu belirtti. Doktor Erbağcı, hastalık hakkında tedavi yöntemlerini anlatırken ilginç bir noktaya işaret etti. İnsanların kırmızı ışıkta beklerken dahi uyuduğuna değinen Erbağcı, kaza yapan yolcu otobüslerindeki insanların 'şoför uyuyordu' gibi sözlerinin, hastalığın belirgin ancak bilinmeyen bir yönünü de ortaya koyduğunu dile getirdi. Erbağcı, "Öyle bir an oluyor ki kırmızı ışıkta beklerken bile uyuyanlar var. Araç kullanırken uyuyorlar, ağır iş makinesi kullanırken uyuyorlar. Uykuları geldiği zaman ciddi iş kazaları ve trafik kazaları meydana geliyor. Bu da hayatı tehdit eder hale geliyor. Genelde hastaların büyük çoğunluğu kilo sorunu olan kısa boylu hastalarımız. Bunlarda olay daha sık görülüyor. Tabii zayıf, ince ve uzun boylu hastalarda da uyku apnesi yok değil. Geceleri sık sık otobüs devrilmelerinin meydana geldiği kazalarda 'Şoför uyuyordu' ifadesini çok duyduğumuz için sanırım o insanlarda da bir uyku problemi, uyku apnesi olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

ABD'DEKİ ZORUNLU YÖNTEM

Meydana gelen trafik kazalarının bazıalrının uyku hastalığı sebebiyle oluştuğunu söyleyen Abdülkadir Erbağcı, hastalığın insanların hayatını tehdit eder hale geldiğini anlattı. Amerika Birleşik Devletleri'nde ağır iş makinesi kullanan operatörlere uyku hastalığı testi yapıldığını anlatan Erbağcı, bu testin de zorunlu tutulduğunu söyledi. Eski Bakan Mustafa Taşer'in de uyku hastalığı sebebiyle kazada yaşamını yitirdiğini hatırlatan Abdülkadir Erbağcı şunları kaydetti: "Bazı ülkelerde özellikle ABD gibi ülkelerde ağır iş makinesi kullanacak olanlara test uygulanıyor. Ve bu test zorunlu tutuluyor. Böylelikle iş kazaları oranının düşmesi planlanıyor. Eski Bakan Mustafa Taşer'de de uyku apnesi vardı ve o da kazaya gitti. Bu hastalık vatandaşların sosyal hayatlarına da etki ediyor. Televizyon başında bir şekerleme yapılırsa kimseye zarar vermeyebilir ama araç kullanırken uykunuz gelirse, kaza yaparsanız birçok insana sorumluluk yüklemiş oluyorsunuz. Gece boyu sık uyanıyorsanız, uykuda terliyorsanız, ağzınız kuruyorsa, sık uyku pozisyonu değiştiriyorsanız, uyandığınız zaman yorgun, bitkin hissediyorsanız, gün boyunca uykunuz geliyorsa, oturduğunuzda uykuya dalıyorsanız mutlaka uyku laboratuarına gelip bu testi yaptırmanız gerekiyor. Uyku hastalığı sinsi bir hastalık ve yıllarca sürüyor. Yaşlandığınızda vücuttaki kasların gevşemesine bağlı olarak şikayetler daha da çok artıyor. Yapılan araştırmalarda, uyku hastalığı olan insanlarda kalp krizi ve felç riski normal insana göre yüzde 50-60 daha fazladır. Bu hastalık iş başarınızı etkiler, aile hayatınızı, çevre ilişkilerinizi etkiler, araç kullanırken kaza yapmanıza yol açabilir. Ayrıca uzun vadede kalp krizi gibi ciddi hastalıklara sebep olarak yaşam konforunuzu bozabilir. Bizim amacımız farkındalığı artırmak. İnsanların, hastalığın farkına varmasını sağlamak ve tedavilerini sağlamak. Hem de oluşabilecek trafik kazalarını önlemek." Uzmanlar, cinsel iktidarsızlığın bile uyku apnesinden kaynaklandığının tespit edildiğini bildiriyorlar.

ensonhaber

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
etkiliyor, hastaligi, hastalığı, hayati, hayatı, uyku


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Huzursuz Bacak Hastalığı Kadınları Etkiliyor YapraK Kadın Sağlığı 3 14 Mart 2013 14:27
Uyku düzeni başarıyı etkiliyor Lucifer Sağlık Köşesi 0 08 Haziran 2010 14:28
Arnavutluk'ta kar yağışı, hayatı etkiliyor Cemalizim Haber Arşivi 0 21 Mart 2009 02:08
Sigara Cinsel Hayatı Etkiliyor AnsweR Sağlık Köşesi 9 08 Aralık 2005 16:34