IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ocak 2010, 17:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kış hastalıklarından korunmanın yolları




Soğuk havalara karşı önleminizi alın.

Havaların iyice soğuduğu, hava kirliliğinin arttığı ve okulların açık olduğu kış aylarında nezle, grip, soğuk algınlığı, faranjit, zatürre ve diğer birçok mikrobik hastalık sıkça görülmeye başlanıyor. Bu nedenle öksürük, ateş, bulantı, kulak ağrısı gibi belirtileri önemseyip doktora gitmeyi ihmal etmeyin ve iyi beslenip, hijyeninize özen gösterin. İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Yavuz Furuncuğlu, kış aylarında neden daha çok hastalandığımızı, yaygın olarak görülen kış hastalıkları ve korunma yollarıyla ilgili soruları yanıtladı:


Neden Kışın Daha Fazla Hasta Oluyoruz?
Kışın güneşinden daha az yararlanmaya başladığımız bugünlerde fiziksel stres, sıcak havalara göre daha fazla olur. Burun ve ağız içini döşeyen mukoza dokusunun soğukla kuruması ve mikropların vücuda daha kolay girmesi sonucu kış hastalıklarıyla uzunca bir süre uğraşırız. Ayrıca, soğuk havaların vermiş olduğu rehavet içinde daha ağır ve sağlıksız besinlere yönelmek, hareketsizliğin artması da metabolizmayı kötü yönde etkileyebilir.


Soğuk Algınlığı-Nezle Nedir?
Virüs (en sık rinovirüsler) nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Dünyada en sık görülen hastalık tablosudur. Tedavisinde antibiyotik kullanılmamalıdır. Çocuklarda sıklıkla görülür. Bebekler, immün sistemi bozuk olanlar ve yaşlılarda ölümcül seyredebilir. Kış mevsiminde 4 kat daha sık görülür. Kuluçka süresi 1-3 gündür. İlk belirtisi kuru ve kaşıntılı boğaz ağrısıdır. Sonra burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürük ilave olur. Bu dönemde çok bulaştırıcıdır. Yüksek ateş görülebilir.


Soğuk Algınlığı ile Saman Nezlesi Nasıl Ayırt Edilir?

Soğuk algınlığında boğaz ağrısı, baş ağrısı ve burunda irritasyon varken, saman nezlesinde gözde burunda kaşıntı vardır. Korunmada en önemlisi kapalı yerlerden mümkün olduğunca uzaklaşmak ve sık el yıkamaktır.


Farenjit-Tonsilit Nasıl Gelişir?
Virüslere veya beta mikrobuna bağlı gelişebilir. Şikayet olarak boğaz ağrısı ve gıcık vardır. Burun tıkanıklığı, ve akıntı, öksürük ve ateş de eşlik edebilir. Üç-dört gün sonra rahatlama olur. Bir hafta içinde geçer. Sadece bademciklerin iltihabına tonsilit denir. Grip virüsüne bağlı olarak gelişen farenjitte kas ağrıları, öksürük, baş ağrısı ve ateş de vardır. Bazı hastalarda etkene göre değişmekle beraber bademcikler üzerinde membran oluşabilir. Uçuk çıkabilir.



Beta Mikrobunu Düşündüren Bulgular Nelerdir?
Hasta genellikle 5-15 yaş arasındadır ama yetişkinlerde de görülebilir. Kış ve ilkbaharda sıktır. Boğaz ağrısı ve ateş ani başlar. Boğazda bademcikler üzerinde kızarıklık ve eksudasyon vardır. Küçük dil kızarık ve şiştir. Damakta peteşi denilen ufak kanamalar vardır. Bazen kızıl şeklinde döküntü ve ağrılı lenf bezi şişmesi de eşlik edebilir. Bu belirtilerin hiçbirinin spesifik olmadığını da bilmek gerekir. Beta mikrobunun tedavisi antibiyotik iledir.


Larenjit, Trakeobronşit = Krup
En sık çocuklarda görülür ve neden çoğunlukla virüslerdir. Nefes darlığı ve solunum güçlüğü eşlik edebilir. Ses kalınlaşması veya kısılması, köpek havlaması tarzında öksürük olur. Bakteriyel enfeksiyon sonradan üzerine binebilir. Ateş eşlik edebilir. Sonbaharda en sık görülür. Çocuklarda nefes darlığı ciddi boyutlara ulaşabilir. Kan oksijeni düşebilir. Hastaneye yatırmak gerekebilir.


Sinüsit- Otitis Media
Orta kulak iltihabına otitis media denir. Yüzdeki kemiklerde bulunan hava boşlukların (sinüsler) iltihabına ise sinüzit denir. Burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve basınç hissi, koyu burun akıntısı, diş ağrısı, ateş ve öksürük şikayetleriyle gelebilir. Antibiyotik ve yardımcı ilaçlarla tedavi edilirler. Tedavi edilmezse beyin absesine ve ölüme kadar varan komplikasyonlara neden olabilirler.


Bronşit ve Zatürree:
Akciğere giden hava borularına bronş adı verilir. İltihabına ise bronşit denir. Akciğer parankiminin iltihabına ise zatürree denir. Akut bronşit ve kronik bronşit olarak ikiye ayrılır. Akut bronşit kısa süre önce gelişmiştir. Öksürükle ortaya çıkar. Viral veya bakteriyel sebeple olabilir. Balgam ve ateş olaya eşlik edebilir. Antibiyotik kullanmak gerekebilir. Kronik bronşit veya KOAH denilen hastalık ise genellikle kış aylarında azar. Öksürük, sarı-yeşil renkli balgam, balgam miktarında artma ile seyreder ateş yapabilir, nefes darlığı artabilir. Hastaneye yatış gerekebilir


Kış Hastalıklarından Korunmak İçin..
Kronik hastalığı olanlar kış aylarına girerken mutlaka genel kontrollerini yaptırmalıdır.
Doktor kontrolleri sıklaştırılabilir.
Doktor önerirse grip veya pnömokok aşıları yapılabilir.
Yaşanan ortam ısısı iyi ayarlanmalı ve havanın aşırı kuru olması engellenmelidir.
Egzersiz programlarının kış aylarına uygun saatlere çekilmesi ve hava kirliliğinin en az olduğu dönemde yapılması gerekmektedir.
Beslenme programı gözden geçirilmeli, doğal yoldan veya ilaç şeklinde vitamin takviyeleri yapılmalıdır.
Kirli, kapalı ve soğuk ortamlarda uzun süre kalınmamalı.
Enfeksiyonu olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.
Hava sıcaklığına uygun kıyafetler giyilmelidir.
Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en iyi yolu ellerin sık yıkanması ve yakın solunum temasından kaçınmaktır.
Hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burun bölgesini tek kullanımlık kağıt mendille kapatmalı, hatta tek kullanımlık maske kullanmalıdır.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hastaliklarindan, hastalıklarından, kis, korunmanin, korunmanın, kış, yollari, yolları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yaz İshalinden Korunmanın Yolları Zen Sağlık Köşesi 0 04 Haziran 2013 23:29
Erozyondan Korunmanın Yolları Liaaa Ödev ve Tezler 0 04 Nisan 2012 01:01
Faranjitten Korunmanın Yolları Liaaa Sağlık Köşesi 0 31 Mart 2012 15:54
Gripten Korunmanın Yolları! Dilara Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 11 Aralık 2010 05:44
Nezleden korunmanın yolları Lucifer Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 28 Ocak 2010 03:51