IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Temmuz 2010, 18:53   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mangaldan yükselen tehlike dumanı!





Mangalda, et yiyorsunuz hem de yağlı. Et de yağ da kanserojen...
Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji (Kanserden Korunma Bilimi) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, mangalın kanser açısından, "Türkiye için önemli bir sorun haline gelebileceğini" ifade ederek, "Mangalda, et yiyorsunuz hem de yağlı. Et de yağ da kanserojen... Yağı direkt ateşe tuttuğunuzda çıkan kanserojen moleküller tekrar ete yapışıyor" dedi.

Çelik, TBMM Kanser Araştırması Komisyonunda yaptığı sunumda, kansere ilişkin medyada bilgi kirliliği yaşandığını söyledi.

İsmail Çelik, gazetelerde yer alan, "parmak arası terlik kanser yapıyor", "sokak lambaları kanser riskini artırıyor", "kanserin yeni umudu köpekbalığı kanı" şeklindeki haberleri anımsatarak, "Yok böyle bir şey... Bunu önleyemeyiz ama etkinlenmemiz de gerekiyor" dedi.

İnsanların, doğrudan etkilendiği çevrede kanserojen maddeler bulunduğunu düşündüğünü anlatan Çelik, "Yanlışlıkla bir maddeyi gece-gündüz yanımızda bulundurarak kanser olmuyoruz. Onun kullanımında ısrarcı olmamız gerekiyor. Sigara gibi..." diye konuştu.

Son yıllarda, "kansere yatkınlık genleri" konusunda tartışmalar yürütüldüğünü anımsatan Çelik, genetik geçiş gösteren kanserlerin tüm kanserlerin binde birinden daha az olduğunu vurguladı. Çelik, kanserin sebeplerinin çoğunlukla çevresel ve yaşam tarzı kökenli olduğunu ifade etti.

Kansere neden olan faktörlerin başında tütün geldiğini dile getiren Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Beslenme alışkanlıkları, alkol, enfeksiyon, şişmanlık da diğer faktörler arasında bulunuyor. Tütün dumanına maruziyet de çok önemli. Her yıl dünyada 5 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Yani her 6 saniyede 1 kişi ölüyor. Türkiye’de 70 milyonun 20 milyonu sigara kullanıyor. Her yıl 120 bin insan sigaraya bağlı nedenlerden ölüyor. Günde 300 kişi ölüyor. Yani her gün bir uçak düşüyor. Her 30 saniyede bir yeni akciğer kanseri teşhisi konuluyor."

Çelik, kırmızı et, işlenmiş et ve tuzlanmış balık tüketiminin sürekli olmasının kanser tüketimini net olarak artırdığını belirterek, yağ, şeker ve tuz kullanımına da dikkat edilmesini istedi.

Tuzun, mide kanserinin bir numaralı nedeni olduğuna dikkati çeken Çelik, Türk insanının sebze ve meyve tüketmesinin avantaj olarak algılanabileceğini söyledi.

"MANGALDA KIRMIZI ET"
"Mangalın, kanser noktasında Türkiye için önemli sorun haline gelebileceğini" ifade eden Çelik, "Mangalda, et yiyorsunuz, hem de yağlı... Et de yağ da kanserojen... Yağı direkt ateşe tuttuğunuzda çıkan kanserojen moleküller tekrar ete yapışıyor. Ayrıca, mangaldaki kömür ve kömür tozları, pişirilen besinler üzerine sinerek karsinojen etkiyi artırıyor" diye konuştu.

Çelik, kanserden korunmak için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze içeren, yağ oranı az ve lifçe yüksek beslenme tarzının benimsenmesi gerektiğini belirterek, kırmızı etin haftada birden fazla tüketilmemesi önerisinde bulundu.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dumanı, mangaldan, tehlike, yükselen


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Baca Dumanı PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 26 Eylül 2014 00:17
Gülay - Dumanı Da Vardır Lcia D, E, F, G 0 07 Eylül 2014 20:31
Dumanı beklemeden haber verecek! Zen Bilim Dünyasından Son Haberler 0 05 Şubat 2013 17:52
Bu kitapların dumanı üstünde Collettivo Kültür ve Sanat 15 20 Ağustos 2008 12:29