IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Ağustos 2011, 16:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Diyabet Tanisi




* Diyabet hastaligina nasil tani konur?
Diyabet hastaliginin tanisi, hastaligin belirtileri ve kan sekeri ölçümleri birlikte degerlendirilerek konur.
Normal açlik kan sekerinin 100 mg/dl’nin altinda olmasi gerekmektedir. Açlik kan sekeri, en az 8 saat açlik sonrasi ölçülür.

* Asagidaki durumlardan herhangi biri varsa diyabet tanisi konur:
1)Günün herhangi bir vaktinde ölçülen kan sekerinin 200 mg/dl’nin üstünde olmasi ve diyabete ait belirtilerin olmasi.
2)Açlik kan sekerinin 126 mg/dl veya üstünde olmasi.
3)75 gr. glukoz çözeltisi kullanilarak, Dünya Saglik Örgütü kurallari ile yapilan seker yükleme testinden (OGTT: Oral glukoz tolerans testi) sonraki 2. saaatte kan sekeri düzeyinin 200 mg/dl veya üstünde olmasi
* Gizli seker nedir?
Bir kisinin kan sekeri düzeyi normalden yüksek olmasina karsin, diyabet tanisi koymaya yeterli yükseklikte degilse bu durumda kisi gizli seker hastasi olarak tanimlanir. Bu durumdaki kisilerin gün boyu kan sekerleri normaldir ve diyabetin klasik bulgulari görülmez. Gizli seker, kisinin tip 2 diyabete yakalanma riskinin arttigini gösterir. Bu kisilerde kalp ve damar hastaliklarina yakalanma riski 1,5 kat daha yüksektir. Bir uyari olarak gizli seker ciddiye alinir ve kisiler yasam tarzi degisikliklerini gerçeklestirebilirlerse diyabetin ortaya çikisini geciktirebilir veya önleyebilirler.

* Gizli seker tanisi nasil konur?
Normalde açlik kan sekeri 100 mg/dl1nin altindadir. Açlik kan sekeri 100-125 mg/di arasinda ise seker yükleme testi (OGTT: Oral glukoz tolerans testi) yapilarak gizli seker arastirilmalidir.

* OGIT nasil yapilir?
Kisinin 10-12 saat açliktan sonra kan sekeri ölçülür.
Özel hazirlanmis 75 gr. seker içeren sivi içildikten 2 saat sonra tekrar kan sekeri ölçülür. Seker yükleme testi yapilan kisilerde, ikinci saatteki plazma glukoz düzeyinin 140 mg/dl’nin üzerinde, fakat 200 mg/dl’nin altinda olmasi da bozuk glukoz toleransi olarak isimlendirilmektedir. Bu da diyabet riskinin arttigini gösterir.
* Gizli sekeriniz varsa bunu mutlaka bilmeniz gerekir mi?
Eger gizli sekeriniz oldugunu bilirseniz tip 2 diyabetli olmanizi önleyecek önlemleri zamaninda alma sansiniz olur.

* Gestasyonel diyabet
Gestasyonel diyabet, ilk defa gebelik sirasinda saptanmis kan sekeri yüksekligidir. Gestasyonel diyabetlide gebelik öncesinde diyabet yoktur. Gebelik sirasinda bazi hormonlar bebegin gelisimi için normalden daha fazla salgilanir ve bu da kan sekerinin yükselmesine neden olur. Bu etki özellikle gebeligin 24. haftasindan sonra hizlanarak artar. Bu nedenle anne adaylarinin, gebelikte ortaya çikan diyabet ile ilgili gebelik öncesinde ve gebelik süresince bilgilendirilmesi, düzenli ve dikkatli izlenmesi gerekir. Görülme orani % 2-4 oldugundan her gebeye, özellikle riskli olanlara gebeligin 24. ve 28. haftalari arasinda tarama testi uygulanmasi gerekir. Bu tarama testinde önce 50 gr. seker yüklemesi yapilir. Test, günün herhangi bir saatinde suda eritilen 50 gr. seker alindiktan 1 saat sonraki kan sekeri degerine bakilmasindan ibarettir. Sonuç 140 mg/dl’nin altinda ise gebede gestasyonel diyabet yoktur. Eger kan sekeri 140 mg/dl’nin üzerinde ise gebeye 100 gramlik ikinci bir seker yüklemesi yapilir. Bunun sonuçlarina göre karar verilir.

* Gestasyonel diyabet tanisi neden önemlidir?
Bebek, plasenta yoluyla annesinden aldigi besinler ile beslenir. Diyabetli annenin sekerinin yükselmesi, dogrudan bebegin de kan sekerini yükseltir. Bebek bu duruma insülin salgisini artirarak karsilik verir. insülin büyümeyi de uyaran bir hormondur. Gebeligin 24-28. haftalarindan itibaren insülin salgisi artar. Bebegin büyümesi hizlanir ve dogum agirligi 4000 gramin üzerine çikar. Iri bebek olarak adlandirilan bebek için dogum sirasinda olusabilecek omuz çikiklari, sinir yaralanmalari, solunum sikintisi, seker düsüklügü ve sarilik gibi pek çok risk vardir. Ancak hem gelistirilen yeni testler hem de insülin sayesinde anne ve bebegin karsilastigi birçok risk ortadan kalkmistir.

* Gestasyonel diyabet hastasinin takibi
Bebegin saglikli büyüme ve gelisimi için bazi önlemlerin alinmasi gerekir. Gestasyonel diyabetli anneye, önce özel bir beslenme plani uygulanir ve kan sekeri düzenli biçimde izlenir. Insülin tedavisine baslandiginda anne mutlaka bir seker ölçme cihazi almali ve kan sekerini doktorunun önerdigi biçimde takip etmelidir. Ölçülen degerler bir günlüge kaydedilmelidir.

- Dogumdan sonra
Dogumdan hemen sonra insülin direnci ortadan kalkar. insülin kullanan annede dogum sonrasi seker takibi yapilmali ve sonuçlarina göre karar verilmelidir. Ancak nadiren de olsa dogumdan sonra diyabet
kalici olabilir. Bu durumda anne süt verdigi sürece insülin tedavisi sürdürüiür. Daha sonraki tedavi sekline doktoru karar verecektir.

* Diger özel diyabet tipleri
Bu grupta, insülin salgilayan hücrelerin kalitsal bozukluklarina, ilaç, kimyasal maddeler ve enfeksiyonlar gibi çok farkli nedenlere bagli olarak ortaya çikan diyabet hastaligi yer alir. Brittle (degisken) diyabet Siklikla tip 1 diyabetli hastalarda, bazen de tip 2 diyabetli hastalarda ortaya çikan ve kan sekerinin gün içinde asiri düsmeler ve yükselmeler göstermesi durumuna degisken (brittle) diyabet adi verilir. Bu hastalarda, enfeksiyon, hormon bozuklugu, insülin direnci, mide ve bagirsaklarda gida emilim bozuklugu, safak fenomeni (gece büyüme hormonunun artmasina bagli sabah sekeri myüksekligi), somogy etkisi (gece kan sekerinin istenmeyen sekilde düsmesine tepki olarak sabah vücudun kan sekerini yükseltmesi) ve psikolojik rahatsizlik gibi nedenler aranir

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
diyabet, tanisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Diyabet PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 24 Ekim 2014 19:34
Diyabet Sözlüğü ALeMCi Alternatif Tıp 0 07 Nisan 2012 12:15
Diyabet Tedavisi KarakıZ Sağlık Köşesi 0 27 Ağustos 2011 16:44
Diyabet KarakıZ Sağlık Köşesi 0 27 Ağustos 2011 16:35
Diyabet Nedir? VaLerKa Sağlık Köşesi 0 05 Aralık 2007 23:48