IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Sağlık Köşesi (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/)
-   -   Tuzu azalt felç ve kalp krizi riskinden kurtul. (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/413452-tuzu-azalt-felc-ve-kalp-krizi-riskinden-kurtul.html)

System 21 Eylül 2011 21:14

Tuzu azalt felç ve kalp krizi riskinden kurtul.
 
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, günlük tüketilen tuz miktarının 5 grama düşürülmesi durumunda felç riskini yüzde 23, kalp krizi riskini de yüzde 17 oranında azaltmanın mümkün olduğunu belirtti.

Ökmen, yaptığı açıklamada, besinlerde gereğinden fazla tuz kullanmanın sağlık açısından birçok zararı bulunduğuna dikkati çekerek, tuzun, felç, beyin damarı tıkanıklığı, kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi birçok hastalığın tetikleyicisi olduğunu kaydetti.

Yüksek miktarda tuz tüketiminin vücutta ödeme yol açtığını belirten ve kardiyovasküler sistem üzerinde olumsuz etkiye neden olduğunun altını çizen Ökmen, şunları ifade etti:

``Tuz, damarlardaki basıncı artırarak, damarların büzülmesine yol açıyor. Aşırı miktarda kullanımı hipertansiyona yol açarken, felç, beyin damarı tıkanıklığı, kalp yetmezliği ve kalp krizi için de risk yaratıyor. Kan basıncını yükseltip, böbreklere zarar verirken, içeriğindeki sodyumun da doğrudan böbreklere olumsuz etkisi bulunuyor. Osteoporoza neden olabildiği gibi, mide kanserine de eğilim yaratan tuz, astım krizlerini de uyarıyor. Günlük tuz tüketimi 5 grama düşürüldüğünde felç riski yüzde 23, kalp krizi riski de yüzde 17 oranında azaltılabiliyor.``

Dünya Sağlık Örgütünün ideal tuz tüketim miktarını günde 5 gram olarak bildirdiğini de vurgulayan Ökmen, ortalama 18 gramla Türkiye`de ideal orandan fazla tuz tüketildiğini belirtti.

Sofra tuzunun kullanılmaması, yemeklerin de tuzsuz hazırlanması gerektiğinin dile getiren Ökmen, şöyle devam etti:

``Özellikle farkında olmadan tuz aldığımız peynir, ekmek, zeytin, salam, salamura balıklar ve hazır gıdaları da tüketirken dikkatli olmalıyız. Yiyecekler fazla tuzlu hazırlanıyor. Dilin üstünde yer alan bazı tomurcuklar bir süre sonra tuzsuz yemeğe alışarak, yiyeceklerin gerçek tadını alıyorlar. Araştırmalar, tuzu azaltan insanların dillerindeki tomurcukların daha da duyarlı olunca gerçek lezzeti alabildiğini, bünyenin de yaklaşık bir ayda tuzsuz yemeye alışılabildiğini gösteriyor.


Kaynak:sagliktabugun.com


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:40.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk