IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Eylül 2011, 21:14   #1
Çevrimdışı
~ Zirvala.Com ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tuzu azalt felç ve kalp krizi riskinden kurtul.




Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, günlük tüketilen tuz miktarının 5 grama düşürülmesi durumunda felç riskini yüzde 23, kalp krizi riskini de yüzde 17 oranında azaltmanın mümkün olduğunu belirtti.

Ökmen, yaptığı açıklamada, besinlerde gereğinden fazla tuz kullanmanın sağlık açısından birçok zararı bulunduğuna dikkati çekerek, tuzun, felç, beyin damarı tıkanıklığı, kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi birçok hastalığın tetikleyicisi olduğunu kaydetti.

Yüksek miktarda tuz tüketiminin vücutta ödeme yol açtığını belirten ve kardiyovasküler sistem üzerinde olumsuz etkiye neden olduğunun altını çizen Ökmen, şunları ifade etti:

``Tuz, damarlardaki basıncı artırarak, damarların büzülmesine yol açıyor. Aşırı miktarda kullanımı hipertansiyona yol açarken, felç, beyin damarı tıkanıklığı, kalp yetmezliği ve kalp krizi için de risk yaratıyor. Kan basıncını yükseltip, böbreklere zarar verirken, içeriğindeki sodyumun da doğrudan böbreklere olumsuz etkisi bulunuyor. Osteoporoza neden olabildiği gibi, mide kanserine de eğilim yaratan tuz, astım krizlerini de uyarıyor. Günlük tuz tüketimi 5 grama düşürüldüğünde felç riski yüzde 23, kalp krizi riski de yüzde 17 oranında azaltılabiliyor.``

Dünya Sağlık Örgütünün ideal tuz tüketim miktarını günde 5 gram olarak bildirdiğini de vurgulayan Ökmen, ortalama 18 gramla Türkiye`de ideal orandan fazla tuz tüketildiğini belirtti.

Sofra tuzunun kullanılmaması, yemeklerin de tuzsuz hazırlanması gerektiğinin dile getiren Ökmen, şöyle devam etti:

``Özellikle farkında olmadan tuz aldığımız peynir, ekmek, zeytin, salam, salamura balıklar ve hazır gıdaları da tüketirken dikkatli olmalıyız. Yiyecekler fazla tuzlu hazırlanıyor. Dilin üstünde yer alan bazı tomurcuklar bir süre sonra tuzsuz yemeğe alışarak, yiyeceklerin gerçek tadını alıyorlar. Araştırmalar, tuzu azaltan insanların dillerindeki tomurcukların daha da duyarlı olunca gerçek lezzeti alabildiğini, bünyenin de yaklaşık bir ayda tuzsuz yemeye alışılabildiğini gösteriyor.


Kaynak:sagliktabugun.com

__________________
Tanrı'nın Şımarık Çocuğu..

Zirvala.com - Sohbet ve muhabbetin adresi..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
felc, kalp, krizi, kurtul, riskinden


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kalp Krizi KarakıZ Sağlık Köşesi 0 27 Ağustos 2011 17:05
Pederin Kalp Krizi Kalemzede İslamiyet 0 25 Temmuz 2011 15:46
Kalp Krizi... [Okuyunuz] kont_dracula İlk Yardım 7 26 Ocak 2006 11:31
Kalp Krizi Riskini Azaltmak AnsweR Sağlık Köşesi 0 20 Kasım 2005 00:56