IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Ekim 2011, 13:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sarımsak




Sarımsağın bileşiminde protein, karbonhidrat, kükürtlü bileşikler, lif (posa) ve suyun yanı sıra fosfor, potasyum, kükürt, çinko, selenyum mineralleri ve bir miktar A ve C vitamini yer almaktadır. Tıp alanında detaylı bir şekilde değerlendirilen sarımsak; atardamarları etkileyen hastalıklar, ağrılı eklem hastalıkları, bağışıklık sistemi bozuklukları ve kanser gibi birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanılmaktadır.

Vücuttaki toksinleri uzaklaştırmak bağlamında antioksidan özelliği sürekli olarak ön planda tutulmaktadır. Sarımsağın çeşitli mekanizmalarla kanser yapıcı etkenleri engelleyebileceği, bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek özellikle mide, bağırsak, gırtlak, meme, kolon ve prostat kanserlerine karşı olumlu etkiler sağlayabileceği bilinmektedir. Ayrıca içeriğindeki dialil di sülfit bağları ile kronik kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Günde en az 1 diş sarımsak yenmesi bile bu bakımdan yarar sağlayabilir.
Besleyici özellikleri dışında vücuda ----olojik yararlar sağlayan ve kronik hastalık riskini azaltabilen, sağlığı geliştiren besinlere fonksiyonel besinler denilmektedir. Fonksiyonel besinler aynı zamanda koruyucu birer ilaç niteliğindedir. Günlük beslenme alışkanlıkları içinde doğal şekilleri ile tüketilen besinler olabildiği gibi, genetik mühendislik yoluyla ya da zenginleştirilmiş olabilirler. Hastalıkların önlenmesi ve tedavisindeki etkinlikleri açısından çok sayıda besin incelenmiş ve fonksiyonel besinler arasında yer alıp almadıkları saptanmıştır. Bu araştırmalarda kolesterol düşürücü, tansiyonu düzenleyici etkileri mevcut olduğu için sarımsak da fonksiyonel besin olarak değerlendirilmektedir.
Sarımsak tüketirken birkaç noktaya dikkat edilmesi önerilmektedir:
Eğer sarımsağın kötü kokusundan rahatsız oluyorsanız en azından yararlı etkilerinden faydalanmak adına onu bütün olarak yutmayı deneyebilirsiniz. Isırılmadığı, ezilmediği veya doğranmadığı taktirde koku vermeyecektir.ÂÂÂ
Sarımsağa uygulanan pişirme işlemi esnasında içerisindeki bazı etken maddelerin etkinliğinin azalması sebebi ile daha çok çiğ olarak tüketilmesi önerilmektedir.
İçerisindeki sülfürden dolayı bazı bireylerde mide kramplarına veya gaz oluşumuna sebep olabilmektedir. Hassas kişilerin daha dikkatli kullanmaları gerekmektedir.
Pıhtılaşmayı engelleyici özelliğinden ötürü antikoagülan ilaç kullananların mutlaka bir uzmana danışmaları önerilmektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
sarımsak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sarımsak (Allium sativum) Kalemzede İslamiyet 0 12 Temmuz 2011 01:25
zeytinyağlı sarımsak ezmesi yoSun Soslar 0 10 Kasım 2010 10:39
Sarımsak aşı (gaziantep) Sır Yöresel Yemekler 0 26 Ekim 2010 16:23
Sarımsak Erkeğe Zararlı ! dreamy Erkek Sağlığı 1 12 Haziran 2009 14:55