IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Ekim 2011, 20:57   #1
Çevrimdışı
~ Zirvala.Com ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kalbinizi koruyacak önlemler




25 Eylül Dünya Kalp Günü’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Güler, kalp ve damar hastalıklarında erken teşhisin önemi ve kalp sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ölüm oranlarında da ne yazık ki kalp hastalıkları birinci sıradaki yerini korumaya devam ediyor. Türkiye’de yaklaşık 1,5 milyon kalp hastası var. Her yıl 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor ve bunlardan 100 bini hayatını kaybediyor.
Erken Teşhisin Önemi
Erken teşhisin en önemli olduğu hastalık grubunda yer alan kalp ve damar hastalıklarının, genel olarak vücudumuzdaki tüm damar sistemini olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen Güler, ‘Ateroskleroz dediğimiz damar tıkanıklığı, kalbi besleyen koroner arterlerde ise hasta kalp krizi ile beyni besleyen karotis (şah damarı) arterinde ise felç ve/veya beyin infarktüsü ile karşılaşabilmektedir. Bu tablolar kalp damar hastalığın maalesef erken teşhis edilemediği durumlarda en kötü şekilde sonuçlanmalarıdır. Burada vurgulanması gereken en önemli nokta damar tıkanıklığından etkilenen kalp kasının ve beyin dokusunun infarktüsten sonra canlılığını kaybetmesi ve kendini yenileyememesidir. Bu nedenle hastalar ailelerinde herhangi bir kalp damar hastalığı hikayesi olmasa bile 40 yaşından sonra kardiyolojik açıdan periyodik olarak izlenmelidirler. Ailesinde erken yaşta kalp damar hastalığı olanlar ise daha erken yaşta kontrol altına girmeli ve risk faktörleri elimine edilmelidir.’açıklamasında bulundu.
Diğer hastalıklar gibi fiziksel faktörlerin de kalp ve damar hastalıklarında önemli bir etken olduğuna değinen Güler; “İyonize radyasyon, elektromanyetik radyasyon, gürültü (Özellikle gece saatlerinde trafik ve havaalanı gürültüsüne uzun süre maruz kalanların hipertansiyon açısından artmış risk oluşturduğu saptanmıştır), çevre kirliliği sonucunda daha sık karşılaşılan ağır metaller, toksik kimyasallar ve gazlar kalp damar hastalıklarının artmasına neden olarak gösterilmektedir” şeklinde konuştu.
Kalp Sağlığını Korumak için Öneriler
• Akdeniz tipi beslenin: Sebze ve meyveden zengin Akdeniz tipi beslenme kalp sağlığı için idealdir. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin ve doymuş yağlardan uzak durun. Aşırı tuz tüketimini bırakın ve özellikle tuz içeren işlenmiş gıdalardan uzak durun..
• Düzenli spor yapın: Haftada en az 5 gün tercihen açık havada 45 dakikalık tempolu yürüyüşler yapın.
• Kontrollerinizi aksatmayın: Özellikle 40 yaşından sonra düzenli kontrollerinizi ihmal etmeyin. Ailenizde risk söz konusuysa bu konuya daha fazla önem verin. Diyabet, kolesterol ve hipertansiyonunuz varsa ilaçlarınızı düzenli olarak kullanın ve kan değerlerinizi periyodik olarak ölçtürün.
• Stresten uzak durun: Stres altında olduğunuz mesleklere (doktor, pilot, bankacı, muhasebeci, gazeteci, polis vb…) sahipseniz daha dikkatli davranın; stresinizi kontrol altına almayı ve yönetmeyi öğrenin.
• Sigarayı bırakın: Koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içmeyenlere göre yaklaşık 5 kat daha fazladır. Sigarayı bıraktıktan sonra bu risk bir yıl içinde yarıya inecek ve zaman geçtikçe sigara kullanmayanlarla aynı düzeye gelecektir.
• Kilonuzu kontrol altında tutun: Fazla kilolar özellikle kalp hastalıklarının yanı sıra var olan hastalıklar söz konusuysa çok ciddi riskleri de beraberinde getirebilir.

Kaynak: hurriyetaile.com

__________________
Tanrı'nın Şımarık Çocuğu..

Zirvala.com - Sohbet ve muhabbetin adresi..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kalbinizi, koruyacak, önlemler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hanımlar kalbinizi koruyun.. Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:45
Çocukları Kanserden Koruyacak 10 Öneri yoSun Çocuk Sağlığı 0 23 Ekim 2010 09:37
Hangi burç kalbinizi kırar JB Burçlar, Fallar ve Kehanetler 12 06 Ekim 2010 10:32
Askeri mayından koruyacak bot Hayal Haber Arşivi 1 22 Mayıs 2010 16:10
Kırık kalbinizi iyileştirmenin yolları Lady IF Ekstra 0 02 Mayıs 2010 12:35