IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  vaybe sohbet

>
+
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Kasım 2011, 15:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hipertansiyonda yeni tedavi yöntemi




Dirençli hipertansiyon hastalarına Avrupa'da uygulanan bir yöntem Türkiye'ye de getirildi. Bu yöntemle, böbrek atardamarı etrafındaki sempatik sinir ağlarının radyofrekans ile yakılarak tansiyonun düşürülmesi sağlanıyor.



Yöntem, Bursa'da ilk kez 75 yaşında, 6 ilaç içmesine rağmen tansiyonu kontrol altına alınamayan bir kadına uygulandı. Operasyonu gerçekleştiren bir özel kalp ve aritmi hastanesinin Kardiyoloji Uzmanı Dr. Baybars Türel, yaptığı açıklamada, yöntemin 3-4 yıldır başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesinde uygulandığını belirterek, "İlk deneysel olarak başlandı. Son 1-2 sene içinde Avrupa ülkelerinde ve Avustralya'da rutin uygulama içine girdi. Biz de 9 ay önce bu işin öncüsü Almanya'ya gittik ve yetkililerden kurs aldık" dedi.

Türkiye'ye yeni getirilen yöntemi sadece dirençli hipertansiyon hastalarına uyguladıklarını ifade eden Türel, şöyle devam etti:

"Yani yöntem, en az günde 3 ilaç içmesine rağmen tansiyonları kontrol dışı seyreden hastalara uygulanıyor. Bu çok ciddi bir toplum sağlığı sorunu. Hastalar ilaç tedavisine uygun olsa dahi yaklaşık yüzde 5'inde tansiyon yine kontrol dışı kalıyor. Bu uygulamada ilk olarak kasık bölgesi uyuşturulup, hastaya uygun şekilde ağrı kesiciler veriliyor. Kasık bölgesindeki son atardamarda noktasal bir delik açılarak kateter yardımı ile röntgen ışını böbrek atardamarları içerine ilerletilir. Her iki taraftaki böbrek atardamarları içerisinde uygun bölgelere radyofrekansı enerjisi verilir. Çünkü bu sinir ağından kaynaklanan sinyallerin hipertansiyonun gelişmesinde rol oynadığı kanıtlanmış bir gerçek. Bu işlem ortalama bir saat sürüyor."

Türel, ameliyatın ardından 3-6 aylık devam eden süreçte hipertansiyonun çok daha kontrol edilebilir seviyelere çekildiğini kaydederek, "Bize yeni bir yöntem sağlanmış durumda. Tabiri caizse yeni bir çığır açılmış durumda. Bizim hastamız oldukça dertli bir hastaydı. Tansiyonu kontrol dışıydı ve gece bile düşmüyordu. Uygulamanın ertesi günü tansiyonun normal seviyelerine düştüğünü gördük. Bu bizi de şaşırttı. En az 6 ay bir süreç bekliyorduk. Şimdi belki de bazı ilaçlarını kesme yoluna gidebiliyoruz" diye konuştu.

Ameliyat sonrası hasta yatağında soruları yanıtlayan 75 yaşındaki Nevin Becer, 7 yıldır hipertansiyon hastası olduğuna dikkat çekerek, "Şu an o kadar iyiyim ki anlatamam. Çok şükür sağlığıma kavuştum. Daha önce fazla bir şey yiyemiyordum. Yolda yürürken düşecek gibi oluyordum. Uykumda bile rahat değildim. Bunlar herhalde artık olmayacak, çünkü tansiyonum çok düştü ve çok iyi hissediyorum" dedi.

Nevin Şener'in refakatçisi Dilek Şen ise annesinin günde 6-7 ilaç içtiğini vurgulayarak, "Vücudu sakin olduğu halde gece gündüz tansiyonu hiç düşmedi. Çok üzülüyorduk. Doktoru 'bu kadar ilacı bilfiil içse ayakta duramaz' diyordu. Sonradan bu uygulamanın Türkiye'ye getirildiğini duyduk ve geldik. Şimdi çok mutluyuz ve sağlıklıyız" diye konuştu.

Kaynak:CNN Türk Sağlık

__________________
Tanrı'nın Şımarık Çocuğu..

Zirvala.com - Sohbet ve muhabbetin adresi..
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
hipertansiyonda, tedavi, yeni, yöntemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Alerji için en doğal tedavi yöntemi NarÇiçeği Sağlık Köşesi 0 09 Temmuz 2016 14:17
Bel Fıtığı Tedavisinde Yeni Tedavi Yöntemi Tufan Sağlık Köşesi 0 01 Ağustos 2014 00:03
Pulmoner hipertansiyonda tedavi Sır Sağlık Köşesi 0 28 Ekim 2010 22:12
İnsanlık dışı tedavi yöntemi Tisha Serbest Kürsü 1 22 Aralık 2009 12:45