IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Haziran 2012, 16:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tüm Yönleriyle Kefir




Kefir Kafkas Türkleri tarafından günümüze kadar içilen çok sağlıklı bir içecektir. Tanecikli yapıya sahip olan kefir beyaz ve sarı renklerde karnabahar görünümündedir. Tanecikler bakteri/maya karışımı kazein (süt proteini) ve kompleks şekerler ile küme halini almaktadır. Bazı taneciklerin fermantasyon işlemleri sonucunda el avucuna sığabilecek büyüklüklere ulaştığı bilinmektedir.
Kefir daneleri kullanılarak etil alkol ve laktik asit fermantasyonları sonucu elde edilen geleneksel fermente süt ürünlerimizden biridir. Kefir sütten yapıldığı için, süt içindeki yağ, laktoz, mineral maddeler ve vitaminler gibi besin maddelerinin tümünü yapısında bulundurmaktadır. Hatta oluşumu sırasında bazı vitaminlerin sentezlenmesi, proteinlerin ve laktozun kısmen parçalanması, kefirin besleme değerini artırmaktadır.


Bugüne kadar kefirin gastrointestinal rahatsızlıklar üzerine etkilerinin araştırıldığı çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ayrıca son yıllarda kefirin bazı kanser türlerini kontrol etme özelliği, kolesterol düşürücü etkisi ve bağışıklık sistemi üzerine etkileri ile ilgili olarak pek çok çalışma yapılmış ve bu yönde olumlu sonuçlar elde edilmiştir.


İçerisindeki proteinler kolay sindirilebilir ve doğal antibiyotik özellikler içermektedir. Laktozu tolere edemeyen kişiler kefiri rahatça tüketebilirler çünkü kefirde yer alan çok miktardaki yararlı maya ve bakteriler, kültüre edilme işleminden sonra ortamda bulunan laktozun tamamına yakınını yapılarında bulunan laktaz enzimi ile tüketirler.
Kefir inek, keçi, koyun, Hindistan cevizi, pirinç ya da soya sütleri ile yapılabilir.
Kefirin faydaları:
*Kullanımı ve hazmı çok kolaydır
*Bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önler
*Beyine enerji verir ve zihinsel gelişimi sağlar
*Kansere karşı koruyucu ve kanseri geciktirici etkisi vardır
*Yüksek tansiyonu giderir
*Kolesterolü düşürür
*Damar sertliğini giderir
*Kemik erimesini önler
*Bronşit ve astım nöbetlerini azaltır
*Kansızlığı ve kan bozukluğunu giderir
*Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır
*Egzama ve alerjilerde faydalıdır
*İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder
*İdrarı sulandırır
*Karaciğer bozukluğunu tedavi eder
*Mide ve bağırsak salgılarını arttırıp hazmı kolaylaştırır
*Bağırsak hareketlerini hızlandırır
*Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir

Kefir yapılışı:
Kefir yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli özellik kesinlikle metalle temas etmemesi.Cam veya plastik kaplar kullanmak gerekiyor ,plastik kaşık ,plastik süzgeç..gibi.


Buzdolabında suyun içinde beklemekte olan kefir mayası süzgece dökülür ve yıkanır. Cam veya plastik kavanozun içerisine kefir mayası konur ve üzerine oda ısısında beklemiş olan süt dökülür. Kavanozun ağzı çok sıkı olmayacak şekilde kapatılır ve güneş almayan serin bir yerde örneğin mutfak dolabının içinde yazın 8-10 saat arası kışın ise 12 saat kadar bekletilir. Bekleme süresi dolunca başka bir kavanozun ağzına süzgeç konarak kefir süzülür. Süzülen kefir buzdolabına konur. Süzgeçte kalan kefir mayaları ise bir kaseye konarak üzerine su doldurulur ve buzdolabında saklanır.3-4 gün kadar buzdolabında kefir mayası bekletilebilir daha uzun süre saklanacaksa derin dondurucuya konulmasını tavsiye ederim.


Dyt. İlay POLAT
Diyetisyen

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kefir, tüm, yönleriyle


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kefir Nasıl Yapılır Liaaa Yemek Tarifleri 0 08 Şubat 2012 14:49
Neden Kefir Tüketmeliyiz? Afrodit Sağlık Köşesi 2 21 Ekim 2011 00:28
Yaşam kaynağı kefir System Sağlık Köşesi 0 03 Eylül 2011 00:17
Güzellik dopingi kefir: pyracantha Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 28 Kasım 2010 18:13