IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Haziran 2012, 09:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Soğuk algınlığı hakkında bilmeniz gerekenler




Özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında sık sık hastalanırsınız ve hastalığınız da uzun süre devam eder. Peki gribe mi yoksa soğuk algınlığına mı yakalandığınızı biliyor musunuz? ya da soğuk algınlığı durumunda neler yapmalısınız?


Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre soğuk algınlığı hakkında öğrenmek istediğiniz soruların cevapları burada:


1. Burun akıntısı için ne kadar süre burun spreyi kullanmalıyım?

2-3 gün. Fenilefrin içeren reçetesiz spreyler mukusun akmasını sağlıyor ve burundaki şiş kan damarlarını daraltıyor. Fakat bu ilaçları uzun süre kullanırsanız ters tepki yapabilir ve tıkanıklığa yol açabilir. Bu nedenle uzmanlar bu spreylerin her seferinde 2-3 günden fazla kullanılmamasını tavsiye ediyorlar. 3 gün sonunda sprey kullanmayı bırakın. Burun tıkanıklığınız devam ediyorsa birkaç gün sonra yeniden 2-3 gün sprey kullanın.

2. Her seferinde spor salonuna gitmek için kendimi zorluyorum ancak sanırım soğuk algınlığına yakalandım. Yoksa bu sadece beynimin içinde olan bir şey mi?

Yoğun egzersiz vücudunuzda enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin seviyesini geçici olarak düşürebilir ve stres hormonu seviyesini artırabilir. Ayrıca jimnastik aletlerinden ya da soyunma odasından mikrop kapabilirsiniz. Bu nedenle çalışmalarınız sizi hasta edebilir. Fakat bu tüm egzersizlerin soğuk algınlığına yol açtığı anlamına gelmiyor. Aslında uygun orta yoğunlukta rutin bir egzersiz soğuk algınlığını durdurabilir. Örneğin haftada 4 gün 40 dakika tempolu bir yürüyüş soğuk algınlığına yakalanma sayınızı yüzde 25 ile 50 arasında azaltabiliyor ve soğuk algınlığının süresini yarı yarıya azaltıyor.

3. Soğuk algınlığına mı yoksa gribe mi yakalandığımı nasıl anlarım?

Ateşinizi ölçün ya da kendinizi nasıl hissettiğinizi değerlendirin. Eğer gripseniz ateşiniz yükselir şiddetli bir baş ağrısı çekersiniz tüm vücudunuzda ağrı ile birlikte kendinizi yorgun hissedersiniz. Soğuk algınlığında ise ateş nadir görülür. İlk belirtileri burun akıntısı öksürük boğaz ağrısıdır. Kendinizi gripteki gibi biraz yorgun hissedebilirsiniz. Ancak gripte yataktan çıkamayacak kadar yorgun olursunuz.

4. Gerçekten burnunuzu sümkürmenin yanlış bir yolu var mı?

Kuvvetli bir sümkürme iki nedenden dolayı ters teper. İlki ters sümkürme burun tıkanıklığını tetikler. İkincisi ise tam güçteki sümkürme sinüs yolunda şiddetli bir vakum oluşturur. Sümkürmeyi bırakınca mukus arka tarafa sinüslerininiz daha derinine yerleşir. Sümkürmenin en iyi yolu bir kağıt peçeteyle burun deliğinizin birini tıkayın ve 3-5 saniye nazikçe sümkürün. Bunu her iki taraf için uygulayın. Burnunuzu açmak için birkaç kez sümkürmeniz gerekebilir. Ancak işe yarayacaktır.

5. Burnum akınca akmasına izin mi vermeliyim yoksa durdurmalı mıyım?

Akmasına izin verin bu sizi rahatlatacaktır. Tıkanıklık veya akan bir burun grip ya da soğuk algınlığının neden olduğu viral enfeksiyonla savaşırken vücudunuzun harcadığı çabanın yan etkileridir. Burun akıntısını burun açıcı ilaçla tersine çevirmek şifa bulmanızı yavaşlatmaz. Burnunuzu temizlemek için "pseudoephedrine" içeren ilaçlar daha etkilidir.

6. Kışın ya da her zaman ekinezya kullanmalı mıyım?

Yıl boyunca her gün ekinezya kullanmayın. Bunun kesin etkisi bilinmiyor. Her seferinde bu bitkiyi 2 aydan fazla kullanmak karaciğer hasarı gibi ciddi yan etkilere yol açabilir. Bunun yerine:

Soğuk algınlığı mevsiminden önce: Nezleyi önlemede ekinezya kullanmak için soğuk algınlığı mevsimi başlamadan 1-2 hafta önce ekinezya içmeye başlayın. Bu da yazın sonları ya da sonbaharın başları anlamına geliyor. Eğer soğuk algınlığı mevsimi boyunca ekinezya içecekseniz en az 2 ayda bir 1 hafta ara verin.

Soğuk algınlığının ilk belirtilerinde: Bu belirtileri görür görmez kullanmaya başlayın. Çok kısa sürede kendinizi iyi hissedersiniz.

Uçağa binmeden önce: Bir yere gidecekseniz uçakta grip ya da soğuk algınlığı olma ihtimaline karşın ekinezya kullanmaya uçuştan en az 1 hafta önceden başlayın.

Bitkinin genel dozu günlük 900 miligram ekinezya ekstresi ya da 2700 miligram kurutulmuş ekinezya tozudur.

__________________
Exy..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
soĞuk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Düztabanlığın Nedenleri Nelerdir? Afrodit Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 23 Şubat 2012 22:30
Boğulma nedenleri nelerdir? Sır Sağlık Köşesi 0 17 Eylül 2011 17:18
Havale nedenleri nelerdir? Sır Sağlık Köşesi 0 17 Eylül 2011 12:09
Bilinç kaybı nedenleri nelerdir? Sır Sağlık Köşesi 0 17 Eylül 2011 12:06
Uyuşma ve Karıncalanma Nedenleri Nelerdir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 23:23