29 Haziran 2012, 18:17 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | 'Kıtlama' geleneksel ama daha riskli Özellikle Erzurum civarında bilinen çay içme yöntemi zararı ikiye katlıyor Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nefroloji Derneği Trakya Sorumlusu Doç. Dr. Sedat Üstündağ sıcak içilen çayın mide hasarına ve kansızlığa yol açtığını belirterek kıtlama yöntemiyle içilen çayın daha sıcak içildiğini bunun da yemek borusu lezyonlarına zarar verdiğini kaydetti. 8 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle bazı dernek üyeleriyle birlikte ziyaret ettiği Trakya Birlik İlköğretim Okulu'nda sınıfları gezerek öğrencilere bilgiler veren Üstündağ böbrek hastalarının her geçen gün arttığını ifade ederek öğrencilere fazla tuz kullanmamalarını öğütledi. Üstündağ milli içecek haline gelen çayla ilgili olarak da birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çayın kanser riskini azaltmasına karşın sıcak içildiğinde mide ve kansızlığa neden olabileceğini ifade eden Üstündağ koyu içilen çayların vücuttaki demiri bağlayarak kansızlığa neden olduğunu belirtti. Çayın olumlu olduğu kadar olumsuz yanları olduğuna da dikkat çeken Üstündağ çayın damarlarısolunum yollarını böbrek ve idrar yollarını genişletici etkiye sahip olduğunu günde içilen 3 bardak çayın kanser oluşumunu yavaşlattığını kaydetti. Sıcak içilen çayın ise yemek borusunda ve midede hasara yol açtığını kaydeden Üstündağ Erzurumluları üzecek açıklamalarda bulundu. Başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu'da sıkça içilen ve 'kıtlama' diye tabir edilen şekerin ağızda bekletilerek çayın içilmesi sisteminin zararlı olduğunu belirten Üstündağ "Kıtlama şekerle çay içenler normal içenlere oranla çayı çok daha sıcak içmek zorunda kalıyor. Oysa kaşık bile şeker karıştırılırken çayın ısısını bir nebze alıyor. Dolayısıyla iki türlü çay içme alışkanlığı arasında yemek borusu lezyonlarının çay kaşığı yoluyla çayı karıştıranlarda daha az olduğu belirlendi. Birincisi sıcak çay içmeyle ilgili bir tehlike ikincisi ise çayın içerisinde demiri bağlayan bir takım maddeler var. Koyu çay çok içilirse mide bağırsak sistemindeki demiri bağlar. Dolayısıyla anemi dediğimiz kansızlık hastalığının gelişmesini kolaylaştırır" diye konuştu.
__________________ Kabullendiğim Hikayemi Yaşıyorum.... KİMENE.... | |
|
Etiketler |
ama, daha, geleneksel, kıtlama, riskli |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Geleneksel Alman Yemekleri | AnqeL | Yöresel Yemekler | 0 | 20 Haziran 2012 14:42 |
Niğde Geleneksel Sanatlar | Ecrin | İç Anadolu Bölgesi | 0 | 31 Ağustos 2011 12:19 |
Geleneksel Muş Evleri | Sim | Doğu Anadolu Bölgesi | 0 | 20 Ağustos 2011 20:35 |
hezimet 6 (geleneksel) | CoCoRiCo | Serbest Kürsü | 5 | 18 Nisan 2010 18:41 |
Geleneksel En İyi 10 (ib**) | Julw | Genel Paylaşım | 5 | 06 Kasım 2007 14:39 |