IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Temmuz 2012, 12:49   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sıcak havalarda aşırı çay ve kahve zararlı!




Sıcak havalarda aşırı çay ve kahve zararlı!

Halk arasında sıcak havalarda içilen ve harareti azalttığı söylenen çay ve diğer sıcak içeceklerin sıcak çarpmasını tetiklediği belirtildi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, ''Sıcak havalarda aşırı çay ve kahve içmek harareti alır denir. Oysa ki bu, vücuttaki sıvı kaybını artırır'' dedi.

Öztürk, yaz mevsiminin başlamasıyla sıcakların önlem alınamaz düzeylere çıkabildiğini belirtti. Günlük hayatın içinde insanların sıklıkla sıcağa maruz kalabildiğini ifade eden Öztürk, ''Sıcağa maruz kalmak 'sıcak çarpması' dediğimiz olaya yol açabiliyor. Bu durum bazen ciddi neticeler de doğurabiliyor. Aşırı sıcağa maruz kalmak, vücudun ve beynin dengesiz çalışmasına, beyinde bazı zararlı maddelerin ortaya çıkmasına yol açabiliyor'' diye konuştu.

KASLAR ÇALIŞMAYI BIRAKIYOR
Sıcak çarpmasının en önemli etkisinin vücuttaki sıvı, elektrolit ve tuz kaybı olduğunu dile getiren Öztürk, ''Sıcak çarpmasında damarlar kasılıp gevşeme yapamıyor, elektrolit ve tuz kaybı yaşanabiliyor, vücut aşırı su kaybedebiliyor'' dedi.

Sıcak çarpmasının evreleri hakkında da bilgi veren Öztürk, şunları kaydetti:''İlk olarak vücut aşırı su kaybı yaşamaya başlıyor. Damarlardaki su miktarı azalıyor. Aşırı sıcağa maruz kalan beyin, normal çalışmamaya ve sıcakla baş edememeye başlıyor. Kaslar çalışmayı bırakıyor. Kramplar başlıyor. Beyinde ödem meydana gelebiliyor. İlk belirtiler; baş ağrısı, bulantı, kusma, aşırı yorgunluk, sinir ve vücutta güç kaybı olarak görülüyor. Bir süre sonra vücut terlemeyi de bırakıyor ve kırmızıya dönüyor. Kişi hareketsiz kalabiliyor ya da nöbetler geçirebiliyor. Kişilerde kan basıncı değişiklikleri başlayabiliyor. Beyinde damar tıkanıklığı görülebildiği gibi, beyin kanamaları da başlayabiliyor.''

"RİSK GRUPLARI SICAĞA MARUZ KALMASIN"
Sıcak çarpmasının daha çok çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları ve sistemik hastalığı olanları etkilediğini anlatan Öztürk, ''Ayrıca sıcak altında aşırı fiziksel güç harcayanlar, sıcakta egzersiz yapanlar da bu risk grubuna giriyor. Risk grubundakiler mümkünse sıcak havaya fazla maruz kalmamalı, terlemeyi kolaylaştıracak giysiler giymeli ve sık sık serin yerde dinlenmeliler'' diye konuştu.

SOĞUK İÇECEKLER İÇİLMELİ
Halk arasında sıcak havalarda yapılan yanlışlara da dikkati çeken Öztürk, şunları ifade etti: ''İnsanlar sıcak havalarda 'harareti azaltır' düşüncesiyle çok fazla çay ve kahve tüketebiliyor. Oysa ki sıcak havada çay ve kahve içmek harareti almaz, artırır. Sıcak içecekler vücutta sıvı kaybını artırıyor. Bu da damarlardaki kasılma ve gevşemeyi etkiliyor. Bu nedenle de sıcak çarpmasını kolaylaştırıyor. Sıcak havalarda sıcak içeceklerden ziyade soğuk içecekleri tercih etmeliyiz. Su ya da tuz kaybettiğimiz için az tuzlu bir ayran, meyve suyu gibi içecekler daha yararlıdır. Ayrıca bol miktarda sebze ve meyve tüketimi de sıcak çarpmasını engeller. Aşırı sıcaklarda olabildiğince çay, kahve, sıcak içecekler ve alkolden uzak durmak gerek.''




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cay, havalarda, kahve, zararlı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sıcak Havalarda Rahat Bir Uykunun İpuçları Liaaa Sağlık Köşesi 0 30 Mayıs 2012 03:22
Sıcak Havalarda Serin Alternatif: Salatalık Diyeti Liaaa Diyet Listeleri 0 26 Nisan 2012 18:39
Sıcak Havalarda Oruç Tutarken Ne Yapmalı? Right Serbest Kürsü 0 11 Ağustos 2010 02:34
Aşırı sıcak felç ediyor Dilara Sağlık Köşesi 0 26 Ağustos 2008 20:48
Aşırı sıcak karamsar yapıyor aheSte Sağlık Köşesi 0 20 Nisan 2008 14:07