IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Şubat 2013, 16:00   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gardner Sendromu




Gardner Sendrom'u son zamanlarda oldukça sık duyar olduk. Özellikle genç yaşta başladığı bilinen sendrom hakkında neler biliyorsunuz?

Gardner Sendrom nedir? Gardner Sendrom'a kimler yakalanır?

Gardner Sendrom'un tedavisi var mıdır?

Gardner Sendromu'nun en belirgin özelliği bağırsaklarda görülen poliplerdir. Ancak hastalarda kemik ve yumuşak doku tümörleri de görülebilir.

Gardner sendromunun belirtileri gençlik yıllarında ortaya çıkar. Ekstra diş, kafatasında kemiksi tümörler ve deride yağ kistleri söz konusu olabilir. Gardner sendromu hastalarında karın krampları ve ağrısız rektal kanama da görülür.

Gardner sendromunun tedavisi poliplerin ve tümörlerin yakından takibini gerektirir. Düzenli olarak kolonoskopi yapılır ve polipler temizlenir. Rektum veya bağırsakların alınması hastalığın ilerleyen evrelerinde söz konusu olabilir.

Gardner sendromu otozomal baskın karakterdedir. Yani Gardner sendromu geni taşıyan birisi nihai olarak hastalığa yakalanmaktadır. Bu hastalığı aile geçmişinde barındıran birinin genetik destek alması gerekmektedir. Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olunurken Gardner sendromu geni de kontrol edilir. Sadece bu geni taşımayan embriyolar ana rahmine yerleştirilir. Bu nedenle bu geni taşıyan kişiler hastalığı geçirmemeyi garantilemiş olur.

Gardner sendromu polipozis koli, çok sayıda osteom ve cilt ve yumuşak dokuda mezenşimal tümör varlığı ile tanımlanmış otozomal dominant kalıtım gösteren bir hastalıktır ve nadir olarak görülür. Polipozis koli malign transformasyon için çok yüksek risk taşır. Bu nedenle erken tan› ve tedavisi önemlidir. Osteom kemik dokunun benign tümörüdür ve yavaş büyüme özelliğine sahiptir, üç veya daha fazla osteom saptandığında Gardner sendromu araştırılmalıdır. Cilt bulguları epidermoid kist, desmoid tümör ve diğer benign tümörleri içermektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gardner, sendromu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mükemmel Koca - Lisa Gardner xena Ne Okumalıyım? 0 02 Ocak 2013 21:11
Çoklu Zeka Kuramı İlk Yedi.....ve Sekizinci/Howard Gardner ile Söyleşi Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 16 Ocak 2012 23:52
Tükenmişlik Sendromu (Staff Burnout Sendromu) KarakıZ Sağlık Köşesi 0 02 Eylül 2011 21:54
İki Yaş Sendromu YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 12 Mart 2010 19:00
Bebeklerin 2 Yaş Sendromu YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 16 Eylül 2009 18:57