IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Eylül 2013, 12:42   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kronik Demir Eksikliği




Demir, kan hücrelerinde bulunan ve vücuda oksijen taşımaktan sorumlu hemoglobin içindeki ana maddedir. Yeterli demir olmadığında vücut yeterli hemoglobin üretmez. Bu durum ise daha az oksijen alımına neden olarak kaslarda üretilecek enerji miktarını azaltır.

Demir eksikliği, demir eksikliğinin bir sonucu olarak kırmızı kan hücrelerinde azalmaya neden olur. Nedenleri, diyette çok demir alımı veya demir emiliminde meydana gelen bir sıkıntı kaynaklı olabilmektedir.

Demir eksikliği aneminin en sık görülen şeklidir. Anemi vücuttaki demir depoları yavaş yavaş tükendiğinde meydana gelen bir hastalıktır. Kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi için vücudun demir, folik asit ve B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Bu sıralananlardan bir veya bir kaçının eksik olması anemi gelişimine neden olacaktır. Aneminin kronik demir eksikliğinin son sonucu olduğu unutulmamalıdır.

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
Demir eksikliğinin belirtisi halsizlik ve bitkinlikle kendini gösterir. Sabahları uyandığınız zaman çok yorgun hissedersiniz kendinizi. Birde kafa bulanıklığı, anlayamama, algılama güçlüğü, yetişkinlerde iş verimliliği düşmesi, tırnaklarda kırılma ve beyazlık, kalp ritminde bozukluklarla kendisini gösterir. Bu belirtilerin görülmemesi için demir tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Özellikle büyüme çağındaki çocukların besin tüketiminde demir içeren gıdaların alınmasına özen gösterilmesi gerekir. Bunlara ek olarak;

Ağız içi, tırnaklar ve göz astarlarında soluk cilt
Hızlı ve güçlü kalp atışı
Otururken ayağa kalkıldığında düşük tansiyon
Şiddetli adet ağrısı ve kanama
Çocuklarda iştah azlığı
Dil ve boğaz parlak ve kızarmış olabilir
Frontal baş ağrısı
Egzersiz esnasında nefes darlığı(hatta yürüyüş sırasında da olabilir)
Kırılgan saç
Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve enfeksiyonlara hassasiyet
Uyku bozukluğu
Karın ağrısı
Boya ve kir gibi besin olmayan şeyleri yemeye istekli olma

Bu belirtiler oldukça geneldir ve diğer sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir. Bu nedenle bu gibi belirtileri gördüğünüzde bir doktoru ziyaret ediniz. Kendi başınıza kesinlikle demir hapları kullanmayınız. Fazla demir almak da sağlıksız bir durumdur.

DEMİR EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLİR?
Demir eksikliği söz konusu olduğunda demir takviyesi(tablet, hap veya enjeksiyon) yada demir kaynaklarının artırılması (karaciğer, et, kümes hayvanları, yeşil yapraklı sebzeler, zenginleştirilmiş tahıllar, fasülye, fındık, kuru meyveler, balık) yoluna gidebilirler. Demir eksikliği basit önlemler alınarak tedavi edilebilir. Hastalık ve nedenleri tespit ettikten sonra bunu önlemek zor değildir.

DEMİRİN VÜCUT İÇİN FAYDALARI NELERDİR?
Demir kırmızı kan hücrelerinde yer alan hemoglobinin bileşiminde bulunur. Kan yapımı için önemli bir mineraldir. Aynı zamanda akciğerlerle hücreler arasında oksijen transportunu sağlıyor. Demir oksijeni hücrelere taşır ve hücrelerde kullanıldıktan sonra ortaya çıkan karbondioksiti akciğere atılmak için getirilir. Demir enerji üretimi içinde gereklidir. Yetersizliğinde en fazla görülen problem anemi olarak adlandırdığımız kansızlık problemidir.

DEMİRİN FAZLALIĞI VÜCUDA NASIL ZARAR VERİR?
Aşırı demir tüketimi yaygın görülen bir problem değildir. Demir depolanan bir mineral olduğu için kalıtsal olarak görülebilir. En fazla zarar gören organlar karaciğer ve pankreas olabilir. Eğer kalıtsal değilse doktor kontrolü olmadan gereğinden fazla demir ilaçları tüketilebilmektedir. Bilinçsizce yapılan demir takviyesi aşırı depolanmaya, bulantı, kusma, ritim bozukluğu gibi sorunlara neden olabilir. Hekime başvurup kan değerlerine baktırılması en doğrusu olacaktır.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
demir, eksikliği, kronik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Demir eksikliği zeka düzeyini etkiliyor Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 07 Haziran 2013 16:33
Demir Eksikliği Anemisi(Kansızlık) Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 15:04
Çocuklarda Demir Eksikliği Nasıl Önlenir Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 01 Mart 2013 21:25
Demir Eksikliği Anemisinde Belirtiler Zen Sağlık Köşesi 0 24 Kasım 2012 20:17
Demir eksikliği ve 'kansızlık' aheSte Sağlık Köşesi 0 20 Nisan 2008 14:05